Ingredienser
-
Bearnaiseessens
-
6 spsk. hvidvin
-
3 spsk. æbleeddike
-
1 skalotteløg, finthakket
-
1 stilk løvstikke, grofthakket
-
0.25 tsk. salt
-
Peber
-
Bearnaisesovs
-
200 g smør
-
1 æg
-
2 spsk. bearnaiseessens
-
0.5 tsk. salt, peber
-
2 spsk. løvstikke, finthakket
Et par ord om vores opskrift
Løvstikke kaldes også bouillonurt eller maggiurt, fordi den høje, smukke krydderurt smager af en art grøntsagsbouillon. I Danmark har vi nærmest kun brugt løvstikke til at koge sammen med kartofler, og det er synd og skam.
Løvstikke smager pragtfuldt i frikadeller og gryderetter og som drys på salater, ægge- og kartoffelmadder og i mange andre sammenhænge. Smagen er kraftig, så løvstikken skal doseres nænsomt.
Se også vores opskrift på løvstikkesalt.
Løvstikke er som skabt til bearnaisesovs. Den fede, smørtunge sovs får normalt modspil af en skarp essens kogt på hvidvin og eddike samt et drys esdragon og kørvel. Her erstatter vi bare esdragon og kørvel med løvstikke – og så står du pludselig med den perfekte sovs til din bøf eller steg (fx oksemørbrad i ovn eller culottesteg på grill).
Men er bearnaise ikke frygtelig svært at få til at lykkes? Tager det ikke 100 år, og så ender bearnaisen alligevel med at skille?
Svaret er: Med denne nye teknik tager din bearnaise max. 25 minutter (inklusive tilberedning af essens), det er superlet, og sovsen skiller IKKE! Lad os bare røbe, at teknikken omfatter brug af både æggeblomme og –hvide – og at det er æggehviden, der er medvirkende til at holde sammen på sovsen.
Det er samme teknik, der bruges med hjemmelavet majonæse.
Bare rolig, smag og konsistens er fuldstændigt, som du er vant til. Bortset fra den skønne løvstikke, naturligvis.
Ingredienser
Bearnaiseessens |
|
6 spsk. hvidvin | |
3 spsk. æbleeddike | |
1 skalotteløg, finthakket | |
1 stilk løvstikke, grofthakket | |
0.25 tsk. salt | |
Peber | |
Bearnaisesovs |
|
200 g smør | |
1 æg | |
2 spsk. bearnaiseessens | |
0.5 tsk. salt, peber | |
2 spsk. løvstikke, finthakket |
Sådan gør du
1
Færdig
|
BearnaiseessensKog alle ingredienser ind i en gryde uden låg, så der er 2 spsk. tilbage, når du har siet essensen – det tager 2-3 minutter |
2
Færdig
|
BearnaisesovsSmelt smørret i en gryde og rør bearnaiseessens i - smørret skal herefter køle lidt af |
3
Færdig
|
Hæld et helt æg (blomme & hvide) i en røreskål med salt og peber - blend hurtigt med en stavblender |
4
Færdig
|
Hæld smørret ned til ægget og blend 1 minuts tid med stavblenderen, til det skummer |
5
Færdig
|
Hæld sovsen tilbage i smørgryden og varm langsomt op under omrøring - sovsen skal kun være lun og må endelig ikke koge |
6
Færdig
|
Når sovsen er tilpas cremet, tager du den af ilden og rører hakket løvstikke i |