Ingredienser
-
4 laksebøffer
-
1 kg kartofler
-
8 gulerødder
-
12 hvide asparges
-
Esdragon, frisk eller tørret
-
Citronsovs
-
1 æg (blomme og hvide)
-
1 dl piskefløde
-
1 dl kogevand fra kartoflerne
-
1 terning hønsebouillon
-
3 spsk. citronsaft
-
Peber
Et par ord om vores opskrift
Et stykke dampet laks kan alle mennesker lide. Det samme gælder hvide asparges, nye gulerødder og friskkogte kartofler.
For at fuldende dette perfekte måltid mangler vel egentlig bare en let sovs, der kan samle de milde smage fra fisk og grøntsager.
Vi foreslår en citronsovs, der minder en del om en sauce mousseline – eller måske snarere en sauce blanquette. Denne sovs er bare knapt så fed og meget lettere at lave. Du pisker såmænd et helt æg med en sjat piskefløde, hønsebouillon og citronsaft – varmer langsomt op, mens du fortsætter med at piske – og pludselig har du en behageligt cremet sovs. Ikke for tyk, ikke for tynd, bare lækker.
På vores tallerken ligger nye kartofler, gulerødder, hvide asparges og et drys esdragon på toppen. Men du har måske andre ønsker? Ris i stedet for kartofler. Bønner i stedet for gulerødder. Grønne asparges i stedet for hvide. Dild i stedet for esdragon. Alt er muligt.
Det eneste, der står fast i denne forbindelse, er, at et glas kølig chardonnay smager umanerligt godt til dampet laks med letkogte grøntsager og citronsovs.
Ingredienser
4 laksebøffer | |
1 kg kartofler | |
8 gulerødder | |
12 hvide asparges | |
Esdragon, frisk eller tørret | |
Citronsovs |
|
1 æg (blomme og hvide) | |
1 dl piskefløde | |
1 dl kogevand fra kartoflerne | |
1 terning hønsebouillon | |
3 spsk. citronsaft | |
Peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
1 time før tilberedning skal laksen ud af køleskabet, befries for skind og fedt og drysses med salt og peber |
2
Færdig
|
Skær kartoflerne i mundrette stykker og kog 10-15 minutter |
3
Færdig
|
Hæld alt kogevandet fra, bortset fra en lille smule, som du laver bouillon af (1 dl vand pr. bouillonterning) |
4
Færdig
|
Fyld lidt vand i bunden af en dyb pande og bring i kog under låg |
5
Færdig
|
Læg gulerødder, skrællede hvide asparges og laksebøffer ned i vandet (det skal ikke dække) og damp 5 minutter under låg - hæld vandet fra |
6
Færdig
|
Hæld hele ægget ned i bunden af en røreskål og herefter de øvrige ingredienser til sovs oveni - stik en stavblender i og pisk, til det skummer |
7
Færdig
|
Hæld æggemassen over i en tykbundet gryde og varm langsomt op, mens du pisker med et piskeris |
8
Færdig
|
Citronsovsen vil tykne let, når den bliver varm - den må endelig ikke koge |
9
Færdig
|
Fordel alting på pæne tallerkener og drys med frisk eller tørret esdragon |