Hvad er en slow juicer – og er den bedre end en saftpresser eller en blender?
Der er flere måder at få sig et glas hjemmelavet, friskpresset juice på. Men hvilken metode giver dig den bedste og sundeste juice af dine frugter og grøntsager: Med en slow juicer, en almindelig saftpresser (saftcentrifuge) eller en blender? Vi ser på fordele og ulemper ved de tre typer apparater. Sidst i artiklen får du tre gode slow juicer-opskrifter inklusive gode råd om at udnytte pulpen (stop madspild!).
Slow juicer – dyr, men dejlig
Som navnet siger, går det en smule langsommere med en slow juicer, men kun en smule. Du kan snildt lave dig et glas hjemmelavet juice på et par minutter med en slow juicer. Så du skal ikke være bekymret over hastigheden.
En slow juicer maser saften ud af frugt og grøntsager ved hjælp af en roterende snegl. Slow juiceren kører kun med op til 100 omdrejninger i minuttet og gør sit arbejde grundigt. Al saft bliver presset ud, og den overskydende pulp er nærmest knastør.
Fordele
Juice fra en slow juicer er klart, med kun en smule skum på toppen og indeholder lidt flere fibre end juicen fra en saftpresser. Den langsomme, støjsvage presning tilfører mindre ilt til juicen, som derfor bevarer mere næring og kan holde sig længere. En slow juicer kan også bruges til at lave fx hjemmelavet mandelmælk, babymos og andre ting på.
Ulemper
En ordentlig slow juicer er et dyrt apparat, og metoden er som sagt lidt langsommere end en traditionel saftpresser.
Saftpresser – hurtig og effektiv
En traditionel saftpresser kaldes også en saftcentrifuge eller en centrifugaljuicer. Metoden er, at frugt og grøntsager slynges rundt i en rasper, der lynhurtigt skiller juice fra pulp. Processen sker ved op til 20.000 omdrejninger i minuttet, så du kan hurtigt nå at presse litervis af juice, hvis du fx har adgang til store mængder frugt eller grønt.
Fordele
En saftcentrifuge er den hurtigste måde at lave en masse juice på. Apparatet er ofte billigere end en slow juicer og kan klare selv hårdere grøntsager (fx rødbeder), hvor du skal op i de lidt dyrere slow juicere, før de kan klare det samme.
Ulemper
Juice fra en saftcentrifuge er uklart, har meget skum på toppen og indeholder stort set ikke fibre. Den hurtige centrifuge tilfører juicen meget ilt og nedsætter dermed holdbarheden. Apparatet er temmelig støjende.
Blender – får fibrene med
Ja, undskyld, du kan egentlig ikke lave juice i traditionel forstand i en blender. Men hvis du er ligeglad med, at din saft indeholder alt frugt- eller grøntsagskødet, så kan du jo lige så godt anskaffe dig en blender.
En blender fungerer ved, at frugt eller grønt findeles ved hjælp af hurtigt roterende knive. Afhængigt af kvaliteten af blenderen kan effekten være helt op til 30.000 omdrejninger i minuttet, endda mere.
Fordele
En blender er det billigste af de tre typer apparater og har samtidig den bredeste anvendelighed. Du kan fx også findele frosne bær og grøntsager samt isklumper i en blender. En stor fordel ved at blende frem for at juice er, at fibrene bevares sammen med saften, hvilket er godt for mave og fordøjelse.
Ulempe
Du får ikke rigtig juice ud af en blender, snarere en form for mos eller smoothie. De færreste mennesker har lyst til at blende og indtage ’grøden’ fra fx rå rødbeder eller kål, mens både en slow juicer og en saftpresser fremstiller den lækreste juice af disse sunde grøntsager, lige til at drikke.
Hvor sundt er det at drikke juice?
Juice er genial måde at nå op på at indtage de 600 gram frugt og grønt om dagen, som de officielle kostråd anbefaler os.
Men der er selvfølgelig forskel på juice. Hvis juicen er presset af grøntsager, er den betydeligt sundere end juice, der presses af frugt. Faktisk er der stort set samme sukkerindhold i frugtjuice og i sodavand.
En kombination af mange grøntsager og noget mindre frugt giver en juice, der både er sund og smager godt. I mange nyere typer juice presser man citrus og rå ingefær med, og så bliver juicen for alvor både sund og velsmagende.
Afhængigt af, hvilke typer frugt og grønt du bruger, vil du i din juice få masser af vitaminer, mineraler og de vigtige antioxidanter, der kan hæmme udviklingen af kræft, hjerte/karsygdomme og alzheimers.
Se alle vores opskrifter på juice
Hvad er pulp – og hvad kan det fiberrige ’affald’ bruges til?
Vitaminer, mineraler og antioxidanter er en god grund til at drikke et glas hjemmelavet, friskpresset juice hver dag – det kan i de fleste tilfælde erstatte vitaminpiller.
Men, men, men … Når du bruger slow juicer eller saftpresser, sier du grøntsagernes og frugternes naturlige fiberindhold fra. Fibre er vigtige for din tarmfunktion, for din fordøjelse og for din mæthedsfornemmelse. Derfor skal du sørge for at indtage godt med fibre ved siden af din sunde juice.
Når du juicer på slow juicer og saftpresser, får du et restprodukt, der hedder pulp. Og det er i denne pulp, fibrene befinder sig. Så du skal naturligvis sørge for at få spist pulpen i stedet for at smide den ud, som mange desværre gør.
Her er 5 tip til at udnytte den fiberrige pulp:
- Fjern snavsede skræller og andre uspiselige dele (fx æbleskrog) fra grønt og frugt, før du juicer – så bliver pulpen så ren som muligt
- Start med at juice det frugt og grønt, hvor pulpen kan genbruges (fx rødbeder, gulerødder, spinat, broccoli, æbler, pærer) og gem pulpen herfra – i anden omgang kan du juice ingefær, citrusfrugter og andet, hvor pulpen blot kan kasseres
- Gem den brugbare pulp i en plastbeholder, indtil du kan bruge den – pulpen kan holde sig flere dage på køl
- Pulp primært af frugt, gulerødder og rødbeder kan bruges som råkost: Overhæld med frisk citronsaft og rør et par spiseskefulde honning og rosiner i – alternativt kan denne pulp blandes i dejen til kager og brød
- Pulp primært fra bitre grøntsager som spinat, broccoli, fennikel, tomater mv. kan bruges i gryderetter, frikadeller, farsbrød, madpandekager os.
Pulp er et af verdens nyttigste affaldsprodukter. Og når du spiser den, hjælper du samtidig med til at mindske madspildet i vores overflodssamfund.
3 gode slow juicer-opskrifter (inkl. brug af pulpen)
Gulerodsjuice med ingefær og citron + smoothie af pulpen
En lækker, koncentreret gulerodsjuice, som er fyldt med antioxidanter og vitaminer. Juicen er samtidig antiinflammatorisk og styrker immunforsvaret (kilde). Opskriften er til mindst 2 personer.
Gulerodsjuice
- 400 g øko gulerødder
- 20 g ingefær
- 1 citron
Sådan gør du:
- Vask gulerødderne og skær enderne af
- Skær skrællen af ingefær og citron
- Pres alle 3 ting i din juicer
Gulerodssmoothie
- Pulp fra gulerodsjuice
- 3 dl appelsinsaft
- 1 banan, skrællet
Sådan gør du:
- Blend alle 3 ting
Rødbedejuice med æble, citron og ingefær + råkost af pulpen
Rødbedejuice med æble, citron og ingefær smager forrygende godt – og så det er naturens egen effektive doping. Rødbedesaft er så præstationsfremmende, at mange cykelryttere indtager det et par timer før et løb (kilde). Opskriften er til mindst 2 personer.
Rødbedejuice
- 400 g rødbeder, skrællet
- 1 æble, i både uden kernehus
- 20 g ingefær
- 1 citron
Sådan gør du:
- Pres først rødbeder i grove stykker og æblebåde i din juicer – gem pulpen
- Skær skrællen af ingefær og citron – pres saften ud – kassér pulpen
Råkost
- Pulp fra rødbeder og æble
- 3 gulerødder, revne
- 1 æble, revet
- 0.5 citron, saften
- 2 spsk. honning
Sådan gør du:
- Bland alle ingredienser
Grønkålsjuice med fennikel, pære og grapefrugt + fyld til frikadeller
Denne grønkålsjuice smager ikke alene enormt godt – den er samtidig så sund, at det halve kunne være nok. Fx styrker grønkål din hjernefunktion (læs om de såkaldte brain foods). Opskriften er til mindst 2 personer.
Grønkålsjuice
- 150 g grønkål
- 1 fennikel
- 1 grapefrugt
- 2 pærer
Sådan gør du:
- Pres først grønkål og fennikel i din juicer – gem pulpen
- Pres herefter den pillede grapefrugt og pærerne – kassér pulpen
Fyld i frikadeller
- Grønkåls- og fennikelpulp
Sådan gør du:
- Brug pulpen i stedet for soltørrede tomater i denne lækre opskrift på frikadeller
God fornøjelse og sund fordøjelse med din juicer!
PS. Se også alle vores andre juiceopskrifter
Kilder
https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/koekkenudstyr/blog-er-juice-fra-slowjuiceren-sundest