Ingredienser
-
Brød med gedeost
-
4 store skiver flutes
-
100 gram gedeost
-
1 spsk. olivenolie
-
1 spsk. rosmarin
-
Salat
-
150 gram blandet salat
-
1 stor, moden pære
-
10 gule cherrytomater
-
20 blå druer
-
20 halve valnødder
-
20 blade mynte
-
Senneps-vinaigrette
-
4 spsk. olivenolie
-
2 spsk. æbleeddike
-
1 spsk. dijonsennep
-
1 spsk. honning
-
0.5 tsk. salt, peber
Et par ord om vores opskrift
Det var en lun sommeraften på en solbeskinnet terrasse på en restaurant i Sydfrankrig. Her fik vi hver en tallerken salade de chevre chaud til forret.
Salade de chevre chaud er en lille salat med god dressing og en skive flutes grillet med gedeost på toppen. Den perfekte forret. Ganske let i maven og alligevel med masser af fylde i munden, hvor de enkelte ingredienser får lov at brillere.
Men netop denne chevre chaud i Sydfrankrig smagte lidt anderledes, end sådan en plejer. Først troede vi, det var gedeosten eller dressingen, men nej. Måske var det bare aftensolen og den gode stemning? Næh.
Da vi spurgte tjeneren, forklarede hun, at kokken på dette sted havde eksperimenteret sig frem til at drysse rosmarin på brødet med gedeost. Det plejer man ellers ikke at gøre.
Wauw, for en god idé! Den snupper vi.
Dagens opskrift på fransk salat med lun gedeost – salade de chevre chaud – er naturligvis komponeret, så den både smager godt og fremstår tilpas fransk. Men hårdt presset må vi indrømme, at vi også har tænkt i udseendet.
Man spiser jo også med øjnene!
Heldigvis tager det ingen tid at klargøre ingredienserne, så du kan sagtens bruge nogle minutter på at dekorere hver enkelt tallerken – og alligevel være klar på 20 minutter.
Fidusen er at lægge ingredienserne hver for sig i små bunker. Herfra tager du én ting ad gangen og placerer på tallerkenerne. Først salat i bunden, så tynde både af pære, der stikker ud som eger på et hjul, herefter de øvrige bestanddele, som overhældes med dressing, og til sidst anbringes den grillede skive flutes med gedeost og rosmarin.
Det ser fantastisk ud. Og det smager lige så fantastisk.
Der hører naturligvis vin til salade de chevre chaud; vi er jo Frankrig. Et glas frisk, syreholdig hvidvin – sauvignon blanc, Sancerre eller en Pouilly-Fumé – giver den helt rette stemning af fransk dekadence.
I stedet for at købe brødet kan du bage dine egne koldhævede flutes.
Se også vores opskrifter på fransk lakserilette og fransk anderilette.
Ingredienser
Brød med gedeost |
|
4 store skiver flutes | |
100 gram gedeost | |
1 spsk. olivenolie | |
1 spsk. rosmarin | |
Salat |
|
150 gram blandet salat | |
1 stor, moden pære | |
10 gule cherrytomater | |
20 blå druer | |
20 halve valnødder | |
20 blade mynte | |
Senneps-vinaigrette |
|
4 spsk. olivenolie | |
2 spsk. æbleeddike | |
1 spsk. dijonsennep | |
1 spsk. honning | |
0.5 tsk. salt, peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær flutes i lidt skrå skiver, så de bliver størst mulige - tykkelse ca. 1 cm |
2
Færdig
|
Skær gedeosten i skiver og placér på brødet - dryp med olie, drys med rosmarin |
3
Færdig
|
Lige inden servering skal ostebrødene grilles 3 minutter på næstøverste rille i ovnen |
4
Færdig
|
Læg alle salatingredienser klar i små bunker og dekorér tallerkenerne herfra: |
5
Færdig
|
Anbring salaten nederst og læg 5 tynde både af pære ovenpå som eger i et hjul |
6
Færdig
|
Fordel halve tomater, halve druer og mynteblade rundt omkring |
7
Færdig
|
Pisk dressingen sammen og fordel over salaten |
8
Færdig
|
Læg de lune ostebrød på toppen og servér straks |