Ingredienser
-
1 frossen suppehøne (800 g)
-
2 l vand
-
1.5 spsk. salt
-
5 laurbærblade
-
10 korn allehånde, let knust
-
10 sorte peberkorn, let knust
-
1 bdt. persille, stilkene
-
1 knoldselleri
-
4 gulerødder
-
2 pastinakker
-
2 persillerødder
-
2 porrer
Et par ord om vores opskrift
Lige nu er du højst sandsynligt i færd med at lede efter den helt rigtige opskrift på hønsekødssuppe, og du skal endelig fortsætte jagten, hvis vores tanker ikke matcher dine egne.
Men lad os lige give dig et par ting at tænke over, før du klikker videre:
Kylling vs. høne. Du kan sagtens koge en dejlig suppe på kylling, men den smager IKKE som gammeldags hønsekødssuppe. Selv en lille høne giver suppen en langt kraftigere kødsmag, der i højere grad yder grøntsagerne modspil.
Andre smagsgivere. Foruden hønen skal suppen smage af urter og krydderier. Det er ikke nødvendigt at binde en krydderbuket/bouquet garni, da suppen alligevel skal sis efter kogning. Som krydderier i en hønsekødssuppe smager laurbærblade, persillestilke, allehånde og peber helt rigtigt. Urterne, som koges med fra start, bør være den samme type, som senere serveres i den siede suppe. Et godt, gammelt trick er simpelt hen at skrubbe din selleri, gulerødder, persillerødder, pastinakker og porrer fri for jord – skrælle og klargøre dem – og bruge skrællerne og porretoppene som smagsgivere! På den måde går intet til spilde.
Kogetid. En lille høne skal koge mindst 2 timer, før kødet er mørt. Hønen koger i rigeligt vand sammen med krydderier og grøntsagsskræller. Bagefter sies suppen, der nu skal koges med friske grøntsagstern og halvtykke porreskiver – 10 minutter! Hverken mere eller mindre. Imens kasserer du grøntsagsaffaldet og plukker kødet af hønen.
Stræk suppen 2 dage. I gamle dage, hvor man spiste mindre af det kostbare kød end i dag, strakte en hønsekødssuppe flere dage. Den ene dag spiste man suppe og kød (kødet blev somme tider spist med kartofler og peberrodssovs), den anden dag kunne kødet bestå af hjemmelavede kød- og melboller. Hvis du som vi vælger at spise suppen over 2 dage, så husk kun at koge friske grøntsager til 1 dag ad gangen; ellers bliver de udkogte og sjaskede.
Vi lover højt og helligt, at denne hønsekødssuppe smager præcis, som da mormor var ung. Samtidig er det en utroligt billig ret, som mormor sagtens ville have haft råd til!
Hos nemlig.com og i mange supermarkeder kan du få en lille, frossen suppehøne (800 gram) til lidt over 20 kr. Der er ikke meget kød på det bette kræ (vi skal jo skære ned på kødforbruget), men den giver alligevel rigeligt med saft og kraft til suppen.
Prisen på de grove grøntsager, som skal bruges i suppen, er næppe over 20 kr. – så alt i alt bør en grydefuld hønsekødssuppe til 4 personer ikke koste meget mere end 40 kr.
Vi kogte 2 liter suppe på hønen, 1 liter til hver dag. På dag 2, hvor hønen var spist, nød vi suppen med friske grøntsager samt kød- og melboller. Sikken fest!
Ingredienser
1 frossen suppehøne (800 g) | |
2 l vand | |
1.5 spsk. salt | |
5 laurbærblade | |
10 korn allehånde, let knust | |
10 sorte peberkorn, let knust | |
1 bdt. persille, stilkene | |
1 knoldselleri | |
4 gulerødder | |
2 pastinakker | |
2 persillerødder | |
2 porrer |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tø hønen op i køleskabet over et døgns tid |
2
Færdig
|
Rens hønen for blod, kassér evt. indvolde samt gumpen, del hønen i mindre stykker |
3
Færdig
|
Anbring hønsestykkerne i din bedste suppegryde, hæld vandet over og bring i kog |
4
Færdig
|
Skum urenheder af suppen, skru ned på lavt blus og læg låg på gryden |
5
Færdig
|
Hæld krydderier ned til hønen, når du har fundet dem frem |
6
Færdig
|
Skrub grøntsagerne fri for jord, skræl dem, skær stilke af persillen og de grønne toppe af porrerne |
7
Færdig
|
Hæld grøntsagsskræller, persillestilke og porretoppe ned til hønen |
8
Færdig
|
Alt i alt skal hønen koge i 2 timer |
9
Færdig
|
Imens skærer du de rensede grøntsager i fine tern og porrerne i 0,75 cm tykke skiver (persillen kan du bruge en anden dag) |
10
Færdig
|
Når suppen er kogt færdig, sier du den gennem en finmasket sigte |
11
Færdig
|
Sæt den klare suppe over igen og tilføj de friske grøntsager - de skal nu småkoge 10 minutter under låg |
12
Færdig
|
Imens kasserer du grøntsagsaffaldet fra sigten og plukker kødet af hønen |
13
Færdig
|
Velbekomme |