Ingredienser
-
6 dl vand
-
20 gram gær
-
1 spsk. salt
-
150 g ølandshvede
-
500 g hvedemel
-
Desuden
-
1 dl blå birkes
Et par ord om vores opskrift
Her kommer opskriften på 10 skønne rundstykker med lufthuller indeni og birkes udenpå. De minder ret meget om bagerens rundstykker.
Hvis du ved en smule om bagning, så er du helt på det rene med, at der skal trylles lidt for at opnå meget luftigt brød. Det kan ikke gøres med gær og fromme ønsker alene.
Hos bageren bruger de bageenzymer og særlige ovne, som kan blive meget varme og tilføre fugt.
Vi har ingen bageenzymer og råder kun over en helt almindelig, gammeldags ovn. Så vi er nødt til at trylle vores luftige rundstykker frem på anden vis. Lad os bare røbe, at den vigtigste ingrediens her er – tid!
Hvis du har tid og lyst (og måske en støbejernsgryde), er det faktisk sjovt og dybt tilfredsstillende at bage sine egne rundstykker. Og det er faktisk ikke så svært:
- Dejen røres grundigt sammen af 5 almindelige ingredienser, enten på røremaskine eller i hånden – den skal være ret fugtig
- Herefter skal dejen koldhæves, så den udvikler sine egne enzymer – mindst 8 timer i køleskab
- Dejen tages ud 1 time, inden den skal bruges, så den opnår stuetemperatur
- Dejen er så fugtig, at ’bollerne’ lige skal vendes i mel for at holde formen – herefter skal der lidt vand og masser af birkes på toppen
- Imens står en stor støbejernsgryde og varmer godt op i ovnen – rundstykkerne skal nemlig bages i gryden
- Du kan bage 3-4 rundstykker ad gangen i gryden (15 minutter med låg, 5 minutter uden låg)
- Alternativt bager du alle rundstykkerne på én gang på en bageplade, det tager kun 15 minutter – men de bliver ikke helt så luftige som i gryden
Teknikken med at bage brød i gryde har en genial amerikansk bager fundet på. Se vores opskrift på Jim Laheys grydebrød. Jim Lahey regnede ud, at når en meget fugtig dej bages inde i en meget varm gryde, udvikles damp, som gør brødet luftigt (lige som i bagernes avancerede ovne). Herefter skal låget af gryden, så brødet kan bage lidt videre og udvikle en god skorpe.
Med andre ord: Alle, der har en støbejernsgryde og god tid, kan uden problemer bage perfekte rundstykker. God fornøjelse.
Ingredienser
6 dl vand | |
20 gram gær | |
1 spsk. salt | |
150 g ølandshvede | |
500 g hvedemel | |
Desuden |
|
1 dl blå birkes |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør vand og gær sammen – og rør resten af ingredienserne i |
2
Færdig
|
På en røremaskine skal der nu røres ca. 10 minutter, til dejen samler sig – i hånden eller med en elpisker tager det nok lidt længere tid – bemærk, det bliver en ret fugtig dej |
3
Færdig
|
Sæt film på skålen og lad dejen koldhæve i køleskab i mindst 8 timer |
4
Færdig
|
Tag dejen ud af køleskabet 1 time, før den skal bruges |
5
Færdig
|
Sæt ovnen på 235 grader og varm en støbejernsgryde med låg godt igennem – mindst 30 minutter |
6
Færdig
|
Del dejen i 10 stykker og vend i mel på et meldækket stykke bagepapir |
7
Færdig
|
Hæld lidt vand i én skål og birkes i en anden skål - dyp oversiden af hver bolle først i vand, herefter i birkes – sæt bollerne tilbage på det meldryssede bagepapir |
8
Færdig
|
Tag forsigtigt den glohede gryde ud af ovnen, fjern låget, drys lidt mel i bunden af gryden og anbring 3-4 boller i gryden, sæt låg på igen |
9
Færdig
|
Bag først bollerne 15 minutter i gryden med låg på, tag låget af og bag herefter 5 minutter uden låg |
10
Færdig
|
Afkøl rundstykkerne på en rist, mens du bager næste runde i gryden – i alt 3 runder |
11
Færdig
|
Alternativt kan alle rundstykkerne bages 15 minutter på én gang på en bageplade midt i ovnen - men de bliver altså knapt så luftige som i gryde |