Coronavirus: Hvad med din vandflaske – og andre smittefarer?
I denne artikel kan du læse de vigtigste officielle råd om, hvordan du skal undgå at smitte og blive smittet af coronavirus (COVID-19). Tjek symptomerne på coronavirus, samt hvor farlig sygdommen er i netop din aldersgruppe.
Situationen ER alvorlig
Verdenssundhedsorganisationen WHO karakteriserer coronavirus (COVID-19) som en international sundhedskrise. Det er det højeste alarmberedskab, der findes.
Over 120.000 mennesker verden over er pt. smittet; værst ramt er Kina, Sydkorea, Iran og Italien. Flere tusinde er allerede døde. I Danmark stiger antallet af smittede dag for dag, og myndighederne frygter, at op mod 600.000 danskere kan blive smittet.
Alle kan blive smittet, også du, uanset hvor ung eller hvor gammel du er. Så der er god grund til at tage dine forholdsregler. Hvis du ikke er begyndt at være påpasselig, så er det på høje tide at begynde nu.
Sådan undgår du at smitte og blive smittet
Coronavirus (COVID-19) er en smitsom sygdom i familie med ’almindelig’ influenza, SARS og MERS. Coronavirus er imidlertid godt dobbelt så smitsom som de typer influenza, vi er vant til.
Coronavirus smitter primært via luftbårne spytpartikler, der overføres fra person til person via hoste, nys og hånd til hånd-kontakt. Virus kan i uheldige tilfælde spredes op til tre meter gennem luften i forbindelse med en ganske almindelig samtale – det er derfor, mange bærer ansigtsmaske i Asien; både for at beskytte sig selv og andre.
Professor, dr. med. Niels Høiby, overlæge i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet, giver fire konkrete råd om at undgå smitte – her kombineret med andre nylige råd:
- Undgå så vidt muligt fysisk kontakt så som håndtryk, kys og kram. Sørg for at hoste eller nyse i ærmet, ikke i hænderne. Undgå at føre hænderne op til øjne, næse og mund, da smitten sker via slimhinderne. Hold god afstand til andre, når det er muligt. Tænk på, at både du og dine omgivelser allerede kan være smittet, uden at I ved det – så vent med nærkontakt, indtil smittefaren er drevet over.
- Undgå at opholde dig lang tid blandt mange mennesker, fx på stationer, i lufthavne, på offentlige steder. I større grupper er smittefaren naturligvis størst. Hvis du selv eller andre skal hoste eller nyse, så vend hovedet væk, luk munden og mindsk risikoen for den dråbebårede smitte.
- Husk at vaske hænder og at desinficere. Hyppig håndvask med vand og sæbe samt desinficering med håndsprit tilrådes; sørg også for grundig rengøring i hjem og på arbejdspladsen. Denne video fra BBC viser, hvordan du vasker hænder korrekt på 20 sekunder.
- Undgå områder med mange smittede, herunder især Kina, Sydkorea, Iran, Italien og visse områder i Østrig.
Hvad med vandflasken og maden?
For at starte bagfra: Forskerne har ikke fundet tegn på, at coronavirus (COVID-19) kan smitte via mad og fødevarer. Så spis trygt, hvad du har lyst til.
Ny forskning viser imidlertid, at virus som SARS og MERS – der er beslægtede med coronavirus (COVID-19) – kan overleve i op til ni dage på overflader af metal, glas og plastic.
Sørg derfor for, at din genbrugsvandflaske ikke kommer i kontakt med mulige smittekilder. Lad ikke andre drikke af den. Fyld den gerne med vand hjemmefra. Og sprit mundstykket af, hvis du er i tvivl.
Er du smittet? Her er symptomerne
Symptomer på coronavirus (COVID-19) minder til forveksling om en almindelig influenza: Træthed, hovedpine, muskelsmerter, hoste, feber og vejrtrækningsbesvær.
Et sygdomsforløb vil ofte starte med feber efterfulgt af en tør hoste. Herefter følger et eller flere af de ovenfor nævnte symptomer. I alvorlige tilfælde kan sygdommen udvikle sig til lungebetændelse og organsvigt.
Der går typisk fem (men helt op til fjorten) dage, fra man er blevet smittet, til sygdommen bryder ud. Først efter en uges sygdom vil det typisk vise sig, hvor alvorlig den er.
Verdenssundhedsorganisationen WHO opdeler symptomerne blandt de hidtil smittede således:
- Milde symptomer – kræver ikke indlæggelse: Opleves af 80%
- Sværere symptomer – kræver indlæggelse: Opleves af 15%
- Kritiske symptomer – kræver indlæggelse på intensiv afdeling: Opleves af 5%
Bliv hjemme, hvis du føler dig småsløj. Kontakt læge telefonisk, hvis du har de nævnte symptomer. Husk: Antibiotika hjælper ikke mod en virus.
Hvor farlig er coronavirus i netop din aldersgruppe?
Som sagt peger al aktuel viden om coronavirus (COVID-19) på, at otte ud af ti smittede kun vil opleve milde symptomer, der ikke kræver indlæggelse. Til gengæld kan personer med milde symptomer let overse deres smittefare og uforvarende komme til at smitte andre, som det i højere grad er farligt for.
De aktuelle tal viser, at det især er ældre og svækkede personer, der har risiko for at få svære komplikationer og i værste fald dø af sygdommen.
Sådan ser dødeligheden ud fordelt på aldersgrupper:
- 10-39 år – 0,2% dødelighed
- 40-49 år – 0,4% dødelighed
- 50-59 år – 1,3% dødelighed
- 60-69 år – 3,6% dødelighed
- 70-79 år – 8% dødelighed
- +80 år – 14,8% dødelighed
Håb forude
Nogle tusinde mennesker er allerede døde af coronavirus (COVID-19) på verdensplan. Flere vil komme til, før der er fundet en effektiv vaccine. Men der er håb forude.
Det amerikanske John Hopkins University vurderer, at mindst 36.000 smittede allerede er kommet sig over sygdommen.
USA’s nationale center for sygdomsbekæmpelse vurderer samtidig, at coronavirus i lighed med andre influenza- og forkølelsesvirus vil aftage i forårs- og sommermånederne, hvor virus har sværere ved at overleve, og hvor mange i højere grad opholder sig udenfor end indendørs sammen med mange andre mennesker.
Kilder
https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route
https://www.ssi.dk/aktuelt/sygdomsudbrud/coronavirus
https://netdoktor.dk/nyheder/hvad-er-coronavirus.htm
https://illvid.dk/medicin/sygdomme/5-ting-du-skal-vide-om-coronavirus
Artiklen er skrevet 10. marts 2020