Artikel: Er du for sød, kære livs(s)nyder?
Danskerne er verdensmestre i slik, og det er altså en rekord, vi ikke skal være specielt stolte af. Hvad med dig selv – indtager du for meget slik, sodavand og andres sukkerholdige sager? Hvilken slags sukker er værst (og bedst), hvad er sukker egentlig, og er det noget, du dør af?
En trist verdensrekord
Egentlig er vi danskere ret fantasiløse. Når vi skal fejre noget, eller når vi skal hygge sammen – eller hygge alene – så skal der noget sødt på bordet. Fx slik, kage, sodavand. Måske også alkohol. Ofte begge dele. Og begge dele er usundt.
Men hvor galt fat er det? Er vi virkelig så slemme?
Svaret er desværre: Selv om vi er blevet lidt bedre det sidste par år, så er danskerne stadig verdens mest slikspisende folk. Endda med et pænt forspring til nr. 2, de lakridsgale finner.
- Danskerne spiser 6,6 kg slik om året – hver især
- Finnerne spiser 6,1 kilo slik om året
- Svenskerne spiser 5,5 kilo slik om året
- Hollænderne spiser 4,9 kilo slik om året
- Nordmændene 3,8 kilo slik om året
- Amerikanerne spiser 3,6 kilo slik om året
- Briterne spiser 3,2 kilo slik om året
- Italienerne spiser 1,8 kilo slik om året
Slikket er en dyr og dårlig vane. I 2017 brugte hver husstand i Danmark 1.296 kr. på slik. Altså på sukker, e-stoffer, farvestoffer, konserveringsmidler. Og især om lørdagen. Om lørdagen spiser vi 10% mere slik end på nogen anden ugedag.
Danskerne spiser 6,6 kg slik om året – hver især
Og flere ærgerlige tal:
- 6 ud af 10 børn spiser for meget sukker, heraf halvdelen i slik, kager og is
- Danske børn og unge indtager 5 gange flere søde sager og søde drikke, end en sund kost bør indeholde
- Danskernes forbrug af sodavand er steget 24% de sidste 6 år (få nu den punktafgift tilbage!)
- Danskerne er de senere år gået fra at være en befolkning af normalvægtige til et overtal (51%) af overvægtige med et BMI på over 25 (2017)
Hvor sød er du? Tag en test
Før vi kommer til, hvor usundt sukker er for kroppen, så find lige ud af, hvor slemt det står til i din lille familie.
DTU Fødevareinstituttet og Nordea-fonden har på hjemmesiden erduforsoed.dk lanceret to forskellige tests som led i et projekt, som skal hjælpe med at skabe sundere hyggevaner i danske børnefamilier.
I den første test tjekker du jeres eget forbrug af slik, sodavand og søde sager
I den anden test gætter du med på, hvordan det står til med danskernes forbrug af søde sager generelt. Hvis du har læst med indtil nu, er du sikker på mindst ét rigtigt svar.
På hjemmesiden er der en masse tips og gode råd til, hvordan du får sukkerforbruget ned. Det er faktisk ikke så svært endda.
Initiativet Grøn Februar – en måned uden sukker (og kød og alkohol) hvert år – kan også medvirke til at sænke sukkerindtaget dramatisk: Inspiration – Grøn Februar.
I den første test tjekker du jeres eget forbrug af slik, sodavand og søde sager.
Dør du af for meget sukker?
I sig selv er sukker ikke så usundt, som man måske skulle tro. Problemet er bare, at fordi vi spiser så kolossalt meget sukker, bliver der mindre plads til alt det sunde.
Vi kan sagtens tåle at indtage en vis mængde sukker dagligt uden at få dårlig samvittighed. Faktisk skal vi måske netop spise lidt sukkerholdige sager, fordi de gør os i godt humør.
MEN – vi skal henvise vores indtag af slik, kager og sodavand til en plads i den daglige kost, som fylder meget, meget mindre end alle de gode grøntsager, frugt, proteinholdige fødevarer og det sunde fedt.
Det er altså meget farligere at ryge, drikke, tage stoffer, sidde stille og være stresset. Og du må helst heller ikke være for meget alene
Fødevarestyrelsen anbefaler følgende fordeling i din daglige kost: 45-60% kulhydrat; 25-40% fedt; 10-20% protein. Sukker er et kulhydrat og bør højst fylde 10%.
Vores store indtag af sukker gør os indirekte tykkere og tykkere. Men det er trods alt ikke sukkeret, vi dør af. Her er de 11 største årsager til, at danskerne dør i utide:
- Rygning. Over 13.000 flere dødsfald blandt rygere og tidligere rygere end blandt ikke-rygere.
- Fysisk inaktivitet. Næsten 6.000 flere dødsfald blandt fysisk inaktive end blandt fysisk aktive.
- Alkohol. Næsten 3.000 flere dødsfald blandt personer med højt alkoholforbrug.
- Dårlig mental sundhed, stress mv. Over 2.000 flere dødsfald ved dårligt mentalt helbred.
- Stofmisbrug. Godt 1.000 flere dødsfald blandt stofmisbrugere.
- Ensomhed. Godt 775 flere dødsfald blandt ensomme mennesker.
- Søvnbesvær. Godt 750 flere dødsfald blandt personer med søvnproblemer.
- Svær overvægt. Over 600 flere dødsfald blandt de svært overvægtige.
- Lavt indtag af grøntsager. Over 160 danskere spiser for få grøntsager og dør af iskæmisk hjertesygdom (et skøn).
- Usikker sex. Over 150 flere dødsfald som følge af usikker sex
- Lavt indtag af frugt. Over 130 danskere spiser for lidt frugt og dør af iskæmisk hjertesygdom (et skøn).
Blandt disse livsstils-dødsårsager spiller for højt indtag af sukker ind på nr. 8, 9 og 11.
Men det er altså meget farligere at ryge, drikke, tage stoffer, sidde stille og være stresset. Og du må helst heller ikke være for meget alene.
Hvad er sukker – og hvilken slags sukker er bedst?
Sukker er et kulhydrat, der giver hurtig energi til muskler og hjerne. Sukkerets søde smag frigiver nogle hormoner, der gør os i godt humør.
Så tror da pokker, at vi spiser meget sukker: Vi får mere energi og bliver mærkbart gladere. I hvert fald for en tid.
De mest almindelige former for sukker er druesukker (glukose), frugtsukker (frugtose), roesukker/rørsukker (sukrose/saccharose) og mælkesukker (laktose).
Rent sundhedsmæssigt er der ingen forskel på, om sukkeret er hvidt eller brunt. Det brune sukker indeholder blot rester af sirup fra sukkerrørene.
Som sagt er det ok at indtage sukker hver dag. Men det skal helst være naturligt forekommende sukker i frugt, grønt og mælk. Når en fødevare er tilsat sukker (også honning, sirup og frugtsaft), betegner man det som tomme kalorier.
Rent sundhedsmæssigt er der ingen forskel på, om sukkeret er hvidt eller brunt
10% af vores daglige kost må ifølge sundhedseksperter bestå af sukker. Det svarer til ca. 40-60 gram om dagen.
Spørgsmålet er nu: Er du for sød? Er din familie? Er dine venner?
Kilder
Artikel i Politiken 28/9 2019
DTU Fødevareinstituttet https://www.food.dtu.dk/