Artikel: Arganolie til madlavning
Den kostbare olie med den delikate, nøddeagtige smag er et vidundermiddel for helbredet
Arganolie er kvindernes domæne
Hvis du aldrig har hørt om arganolie før, så er det på høje tide, du får øjnene op for denne både delikate og ekstremt sunde ingrediens. Olien bruges i madlavning og – i en lidt anden version – til kosmetisk brug, som skønhedsguruer som Ole Henriksen og Mitch Stone priser i høje toner.
Arganolie kaldes Marokkos flydende guld. Farven er da også smukt gylden, men navnet kommer måske især af den langsomme, kostbare udvindingsproces. Det er bestemt ikke et billigt produkt, men det er sin vægt værd i guld.
Lad os gå tilbage til rødderne… Rundt omkring i Marokko vokser argantræet, hvis frugter er på størrelse med blommer. Frugten gemmer på en nød, der igen gemmer på 1-3 kerner, som arganolien presses af.
Som så meget andet i Marokkos gammeldags, patriarkalske samfund er produktionen af arganolien lagt i hænderne på kvinder. Og det er en møjsommelig proces, når det foregår på den gammeldags måde.
Først skal frugterne lufttørres i solen, så man efterfølgende kan fjerne det ydre frugtlag. Frugtkødet bruges i øvrigt som dyrefoder, mens nøddeskallerne anvendes som opvarmning samt i mørtel til husbyggeri. I bedste bæredygtige stil bliver ALT brugt.
Nødderne knækkes med håndkraft, og kernerne kan nu ristes og herefter presses mellem to sten for at udvinde den spiselige olie. Til kosmetisk brug koldpresses olien ved lave temperaturer.
Mirakelmiddel for krop, hud og hår
Den sunde, vegetabilske arganolie er sprængfyldt af de sjældne fedtsyrer omega-3, omega-6 og omega-9. Olien indeholder bl.a. den særlige form for omega-3 fedtsyre, som vi ellers kun får fra fisk og frø, og som er et mirakelmiddel for vores helbred og for vores hudceller og hår.
Arganolie har følgende helbredsfremmende egenskaber:
- Er antiinflammatorisk
- Forebygger hjerte/karsygdom
- Sænker kolesterol i blodet
- Styrker blodbanerne
- Beskytter hjerte, lever og galdeblære
Prøv den lækre dip amlou
Arganolie har en behagelig, nøddeagtig smag og anvendes ofte i madlavning i stedet for hasselnøddeolie. Det er ikke en stegeolie, for de finere smagsmæssige nuancer forsvinder ved meget høje temperaturer. Brug i stedet arganolie til dressinger på salater, til couscous og som dyppelse til brød i stedet for olivenolie. Marokkanerne dypper selv flittigt deres skønne khobz-brød i olien.
Apropos det krydrede marokkanske køkken skal vi naturligvis have en opskrift på amlou. Amlou er en dip eller en slags smørepålæg, som smager fantastisk med al slags brød, bagværk og fx scones. Smør amlou på en scone, top op med frugt og chokolade og servér en kop marokkansk myntete til. Dét er der stil over!
Opskrift: Amlou – marokkansk smørepålæg
Ingredienser
- 250 g mandler med skal
- 80 ml arganolie
- 80 ml akaciehonning
- 1 tsk. kanel
- 0.5 tsk. salt
Sådan gør du
Rist mandlerne et par minutter på en hed pande og blend dem herefter til mandelmel
Rør først arganolie, dernæst honning og til sidst krydderier i mandelmelet, til konsistensen er lind.
Du får ca. 400 ml amlou af denne mængde.
God fornøjelse med at bruge arganolie, Marokkos flydende guld, i din madlavning.