Artikel: Krydderier er den rene naturmedicin
Ved du egentlig, hvorfor du skal spise mange flere krydderier og krydderurter i maden? Få svaret her og lev længere!
Miniguide over 22 forskellige krydderier og krydderurters helbredsfremmende effekter
Indrømmet, Spicy Twist bruger især krydderier og friske krydderurter for smagens skyld. Vi vil gerne slå et slag for, at danskerne spiser lidt mere spændende mad – også på en ganske almindelig tirsdag aften, hvor det kan være fristende at springe over. For sagen er jo, at det ikke er spor svært eller tidskrævende at krydre maden, bare man ved, hvordan man gør.
Det smarte ved at bruge flere krydrede smage i din mad er, at du kan spare på fedtet. Ofte bruger vi smør, olie og majonæse for at gøre det lidt ekstra lækkert: Flødesovs til bøffen, smør i tunmoussen, masser af olie over salaten. Men ved at tilføje krydderier i stedet for fedt bliver det mindst lige så lækkert. Og meget, meget sundere.
Se for eksempel vores kolde bearnaisesovs – uden smør!
Hertil kommer, at de enkelte krydderier og krydderurter har hver sin helbredsfremmende virkning. De er den rene naturmedicin for krop og sjæl.
Tjek listen nedenfor…
Med andre ord: Hvis du følger vores krydrede opskrifter, er der en god chance for, at du samtidig bliver lidt sundere og lever lidt længere!
22 sunde krydderier & urter
”De tørre” krydderier
1. Bukkehornsfrø
- Hjælper: Betændelse, forkølelse, dårlig fordøjelse, oppustethed, mavesår, eksem, forhøjet kolesterol
- Brug: I indiske (naan) og asiatiske retter, i te
2. Gurkemeje (også frisk)
- Hjælper: Betændelse, blodpropper, gigt, astma, leversygdomme, kræft
- Brug: I mindre doser – i alle karryretter, til at farve ris og andre retter gule, i te, i smoothies
3. Fennikelfrø
- Hjælper: Forstoppelse, oppustethed, nedsat immunforsvar, hjertelidelser, øjensygdomme
- Brug: I karryretter, i indisk mad, i mellemøstlig mad, som te (chai), som drys på bagværk, i rub
4. Kanel
- Hjælper: Betændelse, forstoppelse, astma, overvægt, forhøjet blodtryk, gigtsmerter
- Brug: I karryretter, i bagværk, på grød, i varme drikke som kakao, kaffe, chai og gløgg
5. Kardemomme (helst korn fra hele kapsler)
- Hjælper: Betændelse, dårlig ånde, forhøjet blodtryk, hud- og tarmkræft
- Brug: I alle karryretter, til indisk mad, i bagværk, i te (chai), i kaffe, i supper og gryderetter for at give dybde
6. Lakrids (pulver)
- Hjælper: Betændelse, tandproblemer, angst, stress, hjerte/karlidelser, lavt blodtryk
- Brug: I desserter, i bagværk, som te
7. Muskatnød
- Hjælper: Søvnløshed, fordøjelsesbesvær, kvalme, angst, forgiftninger af lever og nyrer
- Brug: I bagværk, i lasagne, i kartoffelmos, i stuvninger, i farsretter, i fiskeretter, til kaffe
8. Safran
- Hjælper: Depression, demens, menstruationskramper, manglende sexlyst
- Brug: I paella og andre risretter, i chai, i fiskeretter
9. Sennepsfrø
- Hjælper: Forkølelse, forstoppelse, hovedpine, nedsat immunforsvar
- Brug: I karryretter, i hjemmelavet sennep, til syltning, i chutneyer
10. Sort peber (friskkværnet)
- Hjælper: Betændelse, overvægt, depression, søvnløshed, Parkinsons, demens, brystkræft
- Brug: Mest muligt! Også på dit morgenæg og i din chai
11. Spidskommen
- Hjælper: Forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, fordøjelsesbesvær, stress
- Brug: I karryretter, i indisk mad, i mellemøstlig mad, i mellemamerikansk mad, i rub
”De friske” krydderier
12. Basilikum (også tørret)
- Hjælper: Betændelse, bakterielle problemer, hudproblemer, nedsat sexlyst, stress, hjerte/karlidelser
- Brug: I retter fra Middelhavskøkkenet, i salater, i sovser (pesto!), i marinader og som dekorativt drys
13. Chili (også tørret)
- Hjælper: Betændelse, overvægt, mavesår, visse kræftsygdomme, visse hjerte/kar-lidelser
- Brug: Mest muligt! Fx i stedet for peber, i mange gryderetter, på fastfood…
14. Hvidløg
- Hjælper: Betændelse, forkølelse, forhøjet blodtryk, demens, slidgigt, type 2-diabetes, mange kræftsygdomme
- Brug: Mest muligt! I alle slags etniske retter, dressinger, dip, rub, fastfood
15. Ingefær
- Hjælper: Betændelse, forkølelse, kvalme, overvægt, mavesår, gigt, astma, fedtlever, tarmkræft
- Brug: I alle karryretter, i salatdressinger, til indisk og thaimad, i te, i smoothies, som ingefærshot
16. Koriander
- Hjælper: Dårlig ånde, dårlig fordøjelse, appetitløshed, nedsat energi, vitaminmangel menstruationskramper
- Brug: Som drys på asiatiske (især thai-) og sydamerikanske retter, som te
17. Lavendel (også tørret)
- Hjælper: Angst, stress, søvnløshed, hudrødme, lugtproblemer (udvortes)
- Brug: I bagværk, desserter og cremer, i te, i limonade, i honning, som drys, i herbes de provence
18. Oregano (også tørret)
- Hjælper: Dårlig fordøjelse, forkølelse, hovedpine, bakterielle problemer, knogleskørhed
- Brug: I italienske og græske retter, i tomatsauce, som drys på al slags mad
19. Persille
- Hjælper: Betændelse, dårlig ånde, dårligt blodomløb, træt hud, nedsat immunforsvar
- Brug: Mest muligt! Som drys på alle slags retter, i salater, i sovser, i fonder
20. Salvie (også tørret)
- Hjælper: Betændelse, diarre, dårligt blodomløb, træthed, dårlige nerver, menstruationssmerter
- Brug: I kødretter (fx saltimbocca), i gryderetter, i fede retter, i urteteer
21. Rosmarin (også tørret)
- Hjælper: Forkølelse, angst, nedsat immunforsvar, nedsat energi, dårlig fordøjelse, dårligt blodomløb
- Brug: I de fleste retter med kylling, lam, vildt, fedt kød og fisk, rodfrugter, supper og sovser
22. Timian (også tørret)
- Hjælper: Dårlig fordøjelse, hoste, astma, bronkitis, nedsat immunforsvar, bakterielle problemer
- Brug: I pølser, i supper, i marinader, i retter med lam, vildt og fedt kød, til rodfrugter
Behøver du yderligere argumenter for at bruge flere krydderier i din mad?
Kilder:
http://helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=6398/sprog=1/grp=8/menu=3/