Omregner: Mål og vægt i køkkenet
Her finder du omregninger af de måleenheder, der står i danske og udenlandske opskrifter: ● gram til dl ● dl til gram ● cup til dl ● cup til gram ● oz til gram osv.
Desuden finder du en udførlig oversigt over mål og vægt på 100 almindelige ingredienser. Og endelig en vægtomregning af 6 typiske bageingredienser fra amerikanske tal (cup, oz) til gram.
I det følgende finder du først en omregner af de klassiske mål og vægte, bagefter oversigter over mål og vægt på 100 almindelige ingredienser, som vi bruger i det daglige (dl, spsk., tsk.). Til sidst får du en liste med 6 typiske bageingredienser, hvor vægten i cup og oz omregnes til gram.
Omregner af de klassiske mål og vægte
Danske mål
Forkortelse | Betydning | Mål og vægt |
1 ml | 1 milliliter | = 1/10 cl = 1/100 dl = 1/1000 l |
1 dl | 1 deciliter | = 100 ml = 10 cl = 1/10 l = 6-7 spsk. |
1 l | 1 liter | = 1000 ml = 100 cl = 10 dl |
1 g | 1 gram | = 1/1000 kg |
1 kg | 1 kilo | = 1000 g |
1 knsp. | 1 knivspids | = 0,25 g = 0,25 ml (cirka) |
1 tsk. | 1 teske | = 5 g = 5 ml (cirka) |
1 spsk. | 1 spiseske | = 15 g = 15 ml = 3 tsk. (cirka) |
Amerikanske mål
Forkortelse | Betydning | Mål og vægt |
1 oz | 1 ounce | = 28 g |
1 lb | 1 pound | = 454 g |
1 cup | 1 cup | = 2,4 dl (vægt afhænger af ingrediens) |
Mål og vægt på 100 almindelige ingredienser
Mel, bagepulver, natron
1 dl | 1 spsk. | 1 tsk. | |
Hvedemel, fuldkornsmel | 60 g | 10 g | 3 g |
Rugmel | 50-55 g | 8 g | 2,7 g |
Durummel | 75 g | 9 g | 3 g |
Grahamsmel | 58 g | 10 g | 3 g |
Glutenfri mel, boghvede | 55 g | 8 g | 3 g |
Kartoffelmel | 70 g | 12 g | 4,2 g |
Rismel | 65 g | 10 g | 3,5 g |
Majsstivelse | 55 g | 8 g | 3 g |
Mandelmel | 40 g | 6 g | 2 g |
Kokosmel | 35 g | 5 g | 2 g |
Bagepulver | 11 g | 5 g | |
Natron | 15 g | 5 g |
Sukker, honning, sirup
1 dl | 1 spsk. | 1 tsk. | |
Sukker, hvidt | 85 g | 14 g | 4 g |
Rørsukker | 90 g | 13,5 g | 4,5 g |
Brun farin | 60 g | 10 g | 3 g |
Flormelis | 50 g | 8 g | 2,5 g |
Perlesukker | 85 g | 12 g | 4 g |
Honning, sirup | 145 g | 21 g | 7 g |
Ris, pasta, linser, gryn
1 dl | 1 spsk. | 1 tsk. | |
Ris, løse | 80 g | 12 g | 4 g |
Ris, brune | 85 g | 13 g | 4 g |
Ris, vilde | 65 g | 10 g | 3 g |
Grødris | 90 g | 14 g | 5 g |
Pasta, rå | 35 g | 6 g | |
Pasta, kogt | 60 g | 12,5 g | |
Bulgur, couscous, linser | 75 g | 11 g | 4 g |
Perlebyg, quinoa | 70 g | 11 g | 4 g |
Havregryn, finvalsede | 30 g | 5 g | 1,5 g |
Havregryn, grovvalsede | 40 g | 6 g | 2 g |
Müsli | 38 g | 6 g | 2 g |
Havreklid | 35 g | 15 g | 2 g |
Hvedeklid | 27 g | 13 g | 2 g |
Hirseflager | 40 g | 7,5 g | 2,5 g |
Kikærter | 80 g | 11 g | 3,5 g |
Nødder, mandler, kerner
1 dl | 1 spsk. | |
Hasselnøddekerner, hele | 65 g | 9 g |
Hasselnøddekerner, hakkede | 46 g | 7 g |
Valnøddekerner, hele | 40 g | 7 g |
Valnøddekerner, hakkede | 35 g | 7 g |
Mandler, hele | 65 g | 7 g |
Mandler, smuttede og hakkede | 100 g | 7 g |
Pistacienødder | 48 g | 7 g |
Peanuts | 60 g | 16 g |
Pinjekerner | 55g | 14 g |
Hvedekerner, knækkede | 65 g | 10 g |
Rugkerner, hele | 59 g | 7 g |
Rugkerner, knækkede | 50-55 g | 8 g |
Speltkerner | 80 g | 12 g |
Solsikkekerner | 50 g | 10 g |
Hørfrø | 68 g | 12 g |
Sesamfrø | 57 g | 10 g |
Trekornsblanding | 80 g | 12 g |
Æg, mælkeprodukter
1 dl | 1 spsk. | |
Æg (str. L) pr. dl | 2 stk. | |
Æggeblommer pr. dl | 5 stk. | |
Æggehvider pr. dl | 2,5 stk. | |
Mælk | 100 g | 15 g |
Yoghurt | 100 g | 13 g |
Græsk yoghurt | 100 g | 14 g |
Creme fraiche | 100 g | 15 g |
Fromage frais | 100 g | 15 g |
Kvark | 100 g | 15 g |
Hytteost | 100 g | 15 g |
Flødeskum | 50 g | 8 g |
Smør, koldt | 95 g | 14 g |
Smør, smeltet | 90 g | 14 g |
Kaffe, te, kolonial
1 dl | 1 spsk. | 1 tsk. | |
Kaffe, malet / pulver / frysetørret | 35 g | 5 g | 2 g |
Te | 35 g | 5 g | 2 g |
Kakaopulver | 45 g | 7 g | 2,5 g |
Ketchup, tomatpuré | 95 g | 16 g | 5 g |
Sennep | 100 g | 18 g | 6 g |
Eddike | 90 g | 14 g | 5 g |
Balsamico | 100 g | 10 g | 4 g |
Olie | 90 g | 14 g | 5 g |
Citronsaft | 90 g | 14 g | 5 g |
Majonæse, remoulade | 95 g | 14 g | 5 g |
Peanutbutter | 90 g | 14 g | 5 g |
Ristede løg | 30 g | 5 g | 1,5 g |
Rosiner | 60 g | 10,5 g | 2,5 g |
Rasp | 47 g | 8 g | 2 g |
Cornflakes | 55 g | 9 g | 3 g |
Sesamfrø | 57 g | 10 g | |
Trekornsblanding | 80 g | 12 g |
Krydderier
1 spsk. | 1 tsk. | |
Salt, fint | 20 g | 7 g |
Salt, groft | 13 g | 4 g |
Salt, flage | 10 g | 5 g |
Peber, stødt | 8 g | 3 g |
Peber, korn | 9 g | 4 g |
Ingefær, stødt | 6 g | 2,2 g |
Kanel, stødt | 7 g | 2,5 g |
Kardemomme, stødt | 6 g | 2,1 g |
Kommen, frø | 7 g | 3 g |
Koriander, stødt | 6 g | 2 g |
Karry | 7 g | 2,5 g |
Nelliker | 8 g | 2,5 g |
Allehånde, stødt | 7 g | 2,7 g |
Basilikum, tørret | 2,3 | 1 g |
Esdragon, tørret | 1,5 g | 0,5 g |
Oregano, tørret | 3 g | 0,7 g |
Paprika, stødt | 6 g | 2,3 g |
Rosmarin, tørret | 4,5 g | 1 g |
Timian, tørret | 3 g | 0,7 g |
Vægtomregning af 6 typiske bageingredienser fra amerikanske tal (cup, oz) til gram
Engelsksprogede opskrifter kan være forvirrende for danskere, især på grund af måleenheden ’cup’. Hvor du trygt kan regne med, at 1 oz (ounce) altid er 28 gram og 1 lb (pound) altid er 454 gram, ja, så skifter 1 cup værdi alt efter ingrediens.
Mel vejer noget andet end havregryn vejer noget andet end sukker vejer noget andet end mælk og vand vejer noget andet end fx smør. De gode folk bag hjemmesiden Vi elsker mad har omregnet vægten af et antal typiske bageingredienser fra cup til gram og oz. Vi bringer her 6 ingredienser og takker for lån!
Mel
Ounces | Gram | |
Hvedemel – 1 cup | 4.5 oz | 128 g |
Hvedemel – ½ cup | 2.25 oz | 64 g |
Hvedemel – ¼ cup | 1.125 oz | 32 g |
Hvidt sukker
Ounces | Gram | |
Melis – 1 cup | 7.1 oz | 201 g |
Melis – ½ cup | 3.55 oz | 100 g |
Melis – ¼ cup | 1.78 oz | 50 g |
Honning & sirup
Ounces | Gram | |
1 cup | 12 oz | 340 g |
½ cup | 6 oz | 170 g |
¼ cup | 3 oz | 85 g |
Smør
Ounces | Gram | |
1 cup | 8 oz | 227 g |
½ cup | 4 oz | 113 g |
¼ cup | 2 oz | 57 g |
Mælk og vand
Ounces | Gram | |
1 cup | 8.11 oz | 230 g |
½ cup | 4.06 oz | 115 g |
¼ cup | 2.03 oz | 58 g |
Havregryn
Ounces | Gram | |
1 cup | 3 oz | 85 g |
½ cup | 1.5 oz | 43 g |
¼ cup | 0.75 oz | 22 g |
Har du brug for endnu flere informationer?
Rundt omkring i de danske køkkener laves der spændende mad og lækre kager fra hele verden. Vi bruger alle mulige slags mel, gryn, sødestoffer og krydderier – vi lader os inspirere af udenlandske opskrifter – og så opstår alle spørgsmålene helt logisk:
Hvor mange gram mel går der til 1 dl? Hvor mange ml vand er 1 dl? Hvor mange dl = 1 cup? Hvordan omregner man oz (ounces) til gram? Hvor mange gram sukker er det samme som 1 teske (tsk.)? Og hvad vejer 1 æg egentlig?
Ønsker du at gå endnu grundigere til værks og finde ud af den præcise vægt på 1 normalstørrelse mangofrugt, 1 gennemsnitlig ciabattabolle og 1 standardand, så står det meste i DTU’s liste over vægten af alverdens fødevarer.
Meget spændende at være stødt på jeres hjemmeside. Startede med at google noget omkring tørgær og “faldt” over jer. Interessant at læse om jeres behandling af tørgær. og i det hele taget alle “fordommene” omkring dette emne. Jeres opskrifter ser vildt spændende ud så nu skal der prøves. Har i udgivet noget på skrift?