Artikel: Hvordan koger man ris?
Sådan koger du perfekte almindelige hvide ris, jasminris og basmatiris
Hvordan koger man ris? Tre gyldne regler for kogning af ris:
Ja, undskyld – hvad er perfekte ris? Mange steder i Asien vil man helst have klistrede ris, fordi de er nemmere at spise med fingrene. Men her i Danmark foretrækker vi løse ris, hvor man kan skelne hvert riskorn og fornemme et ganske let bid.
Så for lige at præcisere: De tre gyldne regler for kogning af ris er beregnet til danske ganer. Og de tre ristyper, vi taler om, er:
- Almindelige hvide ris
- jasminris
- basmatiris.
For vilde ris, brune ris, røde ris m.fl. gælder andre kogeregler, som du kan læse dig til på pakningen.
Regel 1
Skyl risen. Det er en god idé at skylle sine ris, både for at fjerne evt. urenheder, men især for at fjerne overskydende stivelse, der får risene til at klistre. Almindelige hvide ris, som ligger i små plastikposer, behøver ikke skylning. Jasminris og især basmatiris kan det godt betale sig at skylle flere gange, indtil skyllevandet er næsten helt klart. Bemærk: Du kan godt springe dette punkt over, hvis du har travlt.
Regel 2
1 del ris til 1,5 del vand. Plus lidt salt. Dette forhold holder ALTID ved de tre hvide ristyper. Almindeligvis anbefales 1 dl ris pr. person (vi synes, det er lige i underkanten) – og denne mængde ris skal altså koges med 1,5 dl vand og ¼ tsk. salt. To personer: 2 dl ris, 3 dl vand, ½ tsk. salt etc.
Regel 3
11 + 11 minutter. Denne tid holder ALTID ved de tre hvide ristyper. Sæt ris, vand og salt over. Når det koger, skruer du ned for varmen (behold låget på) og giver risen 11 minutter. Bagefter tager du risen af varmen (behold låget på) og lader den trække i 11 minutter.