Artikel: Om at bage brød uden opskrift
Alle mennesker elsker lunt, friskbagt brød! Hvorfor bager så få mennesker deres eget brød, når det dufter og smager så utroligt godt? Det er ikke spor svært.
Læs her – og om 10 minutter er du i gang…
Mange forbinder bagning med noget svært og tidskrævende, som let kan gå galt. Uha, selv om man møjsommeligt følger en opskrift med præcise mål, vægt og temperatur, er man ikke helt sikker på et vellykket resultat, vel?
Kig på billedet af de luftige, grove boller i denne artikel. De ser gode ud, ikke sandt? De smagte også godt; virkelig godt endda. Og hele hytten duftede af friskbagt brød i flere timer bagefter. Bollerne er lavet helt uden opskrift. Vi brugte bare de slags mel og kerner, der var i skuffen.
Her kommer opskriften på at lave hjemmebagt franskbrød og hjemmebagte boller uden opskrift. Du skal såmænd bare følge nogle ganske enkle principper.
GÆR OG HÆVETID
- Jo længere tid du har til hævning, jo mindre gær skal du bruge. Og jo bedre bliver dejen.
- Brug 10 gram gær til en lille portion dej (4-500 g mel), som du lader hæve i køleskab 12-24 timer.
- Brug 30 gram gær i den samme portion dej, hvis du lader den hæve lunt i 45-60 minutter.
MEL, KERNER, VÆSKE OG SALT
Du kan bruge stort set alle mulige slags mel og kerner i dit brød. Bare hæld i, hvad du synes – dog mere mel end kerner. Rent rugmel bliver dog for bastant her.
Foretrækker du fint brød, så drop kerner.
Ønsker du groft brød, så husk, at hele hvede- og rugkerner lige skal blødes op først.
Du kan bruge vand eller mælk, som det passer dig.
Du skal altid tilføje lidt salt. Og sukker, hvis det skal være søde boller.
ÆLTNING
Find en stor skål. Rør gæren ud i 3 dl væske + 1 tsk. salt. Gæren skal være helt opløst.
Tilsæt 4-500 gram mel plus kerner og begynd at røre blandingen sammen med en træske.
Til sidst må du vælte dejen ud på køkkenbordet og ælte den dér. Ælt mindst 5 minutter, gerne mere.
Dejen skal ende med at være sej og smidig og slippe køkkenbordet, næsten uden at klistre.
Er dejen for tør, tilsætter du lidt væske.
Er dejen for våd, tilsætter du lidt mel eller fx havregryn.
EFTERHÆVNING OG BAGETID
Stil dejen til hævning i røreskålen dækket af film.
1 time inden du vil bage brødet, skal du lige ælte dejen igennem igen
Du kan enten forme den som 6-8 boller og sætte på en bageplade med bagepapir eller putte den i en smurt brødform.
Lad efterhæve lunt under et viskestykke mindst 1/2 time.
Imens varmer du ovnen op til 220 grader.
Bag brød eller boller på den midterste rille i ovnen.
Brødet skal have 30-40 minutter – bollerne 15-25 minutter (jo grovere mel og jo flere kerner, jo længere bagetid).
Når du tager brød eller boller ud, skal de lyde hult, når du banker nedenunder – ellers tilbage i ovnen nogle minutter.
Hov! Lad lige brød og boller køle af 10 minutter, inden du spiser løs. Så er det ikke klægt længere.
Du skal ikke forvente at få bagerbrød med knitrende-knasende skorpe og en totalt luftig krumme. Det kræver langt mere tid og raffinerede teknikker.
Det, du får, er ‘bare’ dejligt, duftende, velsmagende, sundt og billigt brød. Det er måske ikke så pokkers elegant, men det smager skønt, og det er helt dit eget.