Artikel: 10 gode råd til at spare el (og penge) i køkkenet

I denne artikel kan du læse 10 velafprøvede råd til, hvordan du bruger mindre el under den daglige madlavning. Det er rettidig omhu i en tid, hvor hele Europa mangler strøm, og hvor priserne på energi er mangedoblet. At spare på elektriciteten er hjælp til selvhjælp.
Spar på strømmen for alles skyld
Krigen i Ukraine kombineret med en meget tør sommer er blandt årsagerne til, at energipriserne pludselig er mangedoblet her i 2022. Det ser desværre ud til, at især el og gas i de kommende kolde måneder bliver så kostbart, at mange danske familier må gå fra hus og hjem, fordi de ikke har råd til opvarmning og til det løbende strømforbrug.
Lad os hjælpes ad med at spare på energien, hvor vi kan. Ved at bruge mindre el og gas er vi med til at holde priserne nede – til gavn for hele samfundet. At et lavere energiforbrug samtidig er godt for både klimaet og for din egen privatøkonomi gør vel heller ikke noget?
Vi bringer her 10 velafprøvede råd til, hvordan du sparer på strømmen under den daglige madlavning. Del gerne artiklen med venner og familie, der trænger til et lille puf i den rigtige retning.
1. Kog kartofler med højst 2 cm vand
Glem de gamle råd om, at kartofler skal koges i rigeligt vand. Der behøver højst at stå 2 cm vand ved kartoflerne, når blot grydens låg er helt tætsluttende. Spar op til 30% strøm her.
2. Kog æg med ½ dl vand
Æg kan koges med endnu mindre vand end kartofler. Energiselskaberne anbefaler helt ned til ½ dl vand, når blot der koges under tætsluttende låg.
3. Kog grød og grøntsager færdige i sengen
Bring grød og grøntsager i kog i en gryde med tætsluttende låg – og kog herefter færdig i sengen, hvor gryden pakkes godt ind i en varm dyne.
4. Gryden skal passe til blusset
Sørg for, at gryden passer til blusset. En lille gryde på et stort blus giver et unødvendigt energitab.
5. Brug elkedel til at koge vand i
En elkedel er den mest energieffektive måde at koge vand på. Du sparer meget strøm i forhold til at koge vand i en gryde eller at tappe fra en Cooker-vandhane, som har et konstant forbrug af el.
6. Optø frostvarer i køleskabet
Optø altid dine madvarer i køleskabet natten over i stedet for at tilberede dem fra frossen tilstand. Dels hjælper du køleskabet med at spare energi, når det køles ned af de kolde madvarer, dels bruger du op til 30% mindre energi på at tilberede optøede varer i forhold til frosne.
7. Sæt maden i en kold ovn
Selv om alle opskrifter anbefaler at sætte dine retter i en forvarmet ovn, så prøv i stedet at stille dem i en kold ovn og til gengæld lade dem stå 5-10 minutter bagefter ved eftervarmen. Fyld også gerne ovnen op med flere retter, som tilberedes ved varmluftfunktion. Du sparer op til 25% energi.
8. Rist brød på brødristeren, ikke i ovnen
Din brødrister er mere energieffektiv end din ovn. Rist derfor altid brødet på risteren, ikke i ovnen.
9. Benyt mikrobølgeovnen mere
Mikrobølgeovne er blandt køkkenets mest energieffektive apparater. Du kan derfor med fordel bruge mikrobølgeovnen til meget andet end popcorn og opvarmning af mælk. Vidste du, at det er nemt at lave sprødstegt bacon i mikrobølgeovnen?
10. Aftør køleribberne bag på køleskabet
Støvede køleribber bag på køleskabet koster op til 30% mere energi, end hvis de er rene. Hiv derfor køleskabet ud fra væggen engang imellem og tør støvet af.
Kilde:
https://www.energifyn.dk/privat/energiradgivning/energisparetips/spar-i-kokkenet/
https://nrgi.dk/privat/energivenlig/guide-saadan-sparer-du-stroem-og-penge-i-koekkenet/
Tak for rigtig god info. Mon “nogen” ved hvordan forbruget af el ligger for en Airfryer? Set i forhold til at bruge oven i komfuret. Har netop købt sådan en.
Kære Lillian
Undskyld det alt for sene svar – vores spam-filter driller. Vi har læst os frem til, at en airfryer er mere energiøkonomisk end en ovn, så til lykke med købet.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist