Christian Møgeltoft, Spicy Twists chefkok og opskriftudvikler
Krydderier er madens svar på de menneskelige følelser
Spicy Twist er en af Danmarks største madsider med langt over 1000 gennemprøvede opskrifter.
Manden, der udvikler opskrifterne og står bag komfuret, er Christian Møgeltoft. Det var både lyst og nød, som i en tidlig alder gav Christian en brændende interesse for mad.
Mormoren var kogekone for en velhavende familie i Klampenborg nord for København og beherskede de klassiske, danske retter; dem, som vi i dag kender som ’mormormad’. Hos hende sad den lille purk ofte på køkkenbordet og fik lov til at smage på den gode, brune sovs og den hjemmebagte hvedekage (franskbrød).
Da Christian var 12 år, blev forældrene skilt, og moren flyttede til en anden by sammen med hans to søskende. Den unge fyr stod pludselig alene for madlavning og indkøb til hans far og ham selv i hjemmet i Lyngby.
Pengene var små dengang i 1970’erne. Det ansporede en opfindsomhed og en respekt for billige, sunde fødevarer, som den dag i dag kendetegner opskrifterne på Spicy Twist. Enhver form for frås og madspild er bandlyst.
Opskrifter fra hele verden
Sideløbende med en karriere som forfatter og litteraturanmelder på Jyllands-Posten har Christian udviklet sit talent for at lave mad. Sammen med sin kone Mette, der anretter og fotograferer retterne, har Christian rejst over det meste af jorden og suget til sig af de forskellige landes gastronomiske særpræg.
Asien, Afrika, Caribien, Nord- og Sydamerika, Vest- og Østeuropa – hver region har sine egne foretrukne råvarer, teknikker og ikke mindst brug af krydderier, som Spicy Twists følgere i dag har glæde af.
Krydderierne er en hjørnesten i Spicy Twists brogede køkken.
De tørre krydderier og friske krydderurter giver maden temperament. Krydderier er madens svar på de menneskelige følelser. De varme smage kan forvandle en pose ydmyge, danske vintergrøntsager eller en billig kødudskæring til overdådige oplevelser, som er langt større end for eksempel kostbare, importerede asparges i januar og en svimlende dyr oksemørbrad, når det skal være fint.
Samtidig er krydderier naturens eget medicinskab. Hvert krydderi har sin egen helbredende kraft. Desuden har krydderier den fordel, at de gør det muligt at spare på usunde fedtstoffer som smør og fløde – jo flere krydderier i maden, jo mindre fedt behøver du at bruge, fortæller Christian Møgeltoft.
Ingen hellige køer
Vegetarer, veganere, glutenallergikere, fedt- og sukkerforskrækkede danskere vil finde masser af gode opskrifter og inspiration på Spicy Twist. Men for Christian Møgeltoft selv er der ingen hellige køer.
Som franskmænd og kinesere spiser jeg alt,” siger han. ”Jeg tror på, at en virkelig varieret kost er vejen til et godt helbred og et langt liv. Jeg har aldrig en sygedag, og min læge roser mine sundhedstal. Kolesterolet fik jeg styr på, da vi erstattede det meste fløde og smør i maden med god jomfruolivenolie.
I de senere år har der sneget sig flere grøntsager og mindre kød ind på tallerkenerne. Det er som bekendt godt for kroppen, det er godt for klimaet, det er godt for dyrevelfærden, det er godt for økonomien… men det er kun godt, hvis grøntsagerne bliver behandlet med samme lystfølelse og fantasi som kødet.
Livet skal kunne mærkes; det må ikke bare glide forbi i en grå strøm, mener Spicy Twists chefkok. Maden skal smage af noget, grøntsagerne skal have bid, brødet skal have kerner, en god drink skal have saft og kraft – og en regnvejrsdag er aldrig en hindring for at hoppe i havet og føle livet pulsere gennem kroppen. Sommer som vinter.
Smag dog på livet
Spicy Twist er ikke bare en madside. Det er en livsstil, en opfordring til at smage mere intenst på livet, en art ’carpe diem’. Christian Møgeltoft har forfattet en række artikler til siden, som er beregnet på at give læserne mere livskvalitet.
Artiklerne spænder vidt og er grundigt researchet. Emnerne er blandt andet krydderier som naturmedicin, velgennemprøvede søvnråd, antiinflammatorisk kost, kolesterolsænkende kost, naturlige slankekure, olivenoliens lyksaligheder, umami, brain foods… og en velbesøgt artikel om 10 måder at jævne maden.
En dansk læser bosiddende i USA skrev for nyligt, at hun ofte valgte at læse opskrifterne på Spicy Twist i stedet for en god bog. Det må betyde, at chefkokkens dobbelte passion for mad og litteratur går op i en højere enhed.