Artikel: 5 opskrifter med hyldeblomster, som du ikke lige vidste, du manglede
Man kunne godt tro, at naturen havde udvalgt den blomstrende hyld som selve markøren for, hvornår sommeren starter for alvor. Juni måneds lune dage og lange nætter er sæson for hyldeblomster – og pudsigt nok også for nye årgange af studenter, der ligeledes springer frydefuldt ud i livet.
Som poetiske hvide faldskærme breder såvel hyldeblomster og studenterhuer sig fra omkring Sankt Hans over det ganske danske land. Begge dele kan ofte nydes helt frem til midten af juli, hvor højsommeren og ferietravlheden sætter ind.
Oldies, but goodies…
Du kender sikkert de gode, gamle opskrifter på den klassiske hyldeblomstdrik – og den geniale velkomstdrink, man kan lave med hyldeblomstdrik, hvidvin, danskvand og et par andre gode sager.
Netop denne velkomstdrink – med eller uden alkohol – er et yndet indslag ved årets studenterfester.
Hyldeblomsternes milde smag og berusende duft gør dem velegnede til mange andre retter og drikke end den velkendte hyldeblomstdrik. Har du fx smagt en forfriskende portion hyldeblomst-is med ingefær?
Her bringer vi 5 andre skønne opskrifter med hyldeblomster, som du måske ikke vidste, at du i virkeligheden har gået og savnet hele livet:
- Hyldeblomstsukker
- Hyldeblomstkoldskål
- Hyldeblomst-te
- Hyldeblomsteddike
- Syltede hyldeblomster
Gode råd om hyldeblomster
Lyder de 5 opskrifter fristende – og blomstrer hylden stadig? Så skynd dig ud i den danske sommer og udse dig et passende hyldetræ (eller busk), som du kan plyndre.
- Tag en saks med, så du kan nøjes med at klippe skærmene af; ellers risikerer du let at brække de porøse grene.
- Medbring papirposer eller stofnet. De sarte hyldeblomster trives ikke godt indpakket i plastic.
VIGTIGT, før du går i gang med opskrifterne: Skyl ikke hyldeblomsterne før brug! Sørg blot for, at hyldeblomsterne er fri for insekter og andre urenheder. Forudsætningen er naturligvis, at du har plukket hyldeblomsterne et sted, der ikke er forurenet.
Hyldeblomstsukker
Smager fantastisk i kager og desserter
Hyldeblomstsukker består af hyldeblomster og sukker, så enkelt er det. Du kan lave en langtidsholdbar (og lidt besværlig) udgave af hyldeblomstsukker ved at tørre hyldeblomsterne i ovnen først.
Vi foreslår i stedet, at du moser de saftige hyldeblomster med hvidt sukker og forvandler det til et lidt fugtigt, lysebrunt sukker. Det tager 5 minutter i en morter eller en foodprocessor, og så er du klar til at bage dejlige kager og lave fristende desserter med den fineste smag af hyldeblomst.
Holdbarheden af det friske hyldeblomstsukker er ikke så lang, som hvis du tørrer blomsterne. Brug det inden for en uges tid for at være helt sikker.
Ingredienser
- 300 g hvidt sukker
- 10 store hyldeblomstskærme
Sådan gør du
- Pluk de små blomster af stilkene
- Hæld hyldeblomster og sukker i en morter eller foodprocessor og kværn til fugtigt, lysebrunt sukker
- Det gør ikke noget, at der lidt små stilke tilbage i sukkeret; de er helt bløde og smager af hyldeblomst
- Sukkeret kan gemmes mindst 1 uge i et lukket glas
Hyldeblomstkoldskål med jordbær og knas
Et mildt pift til hele Danmarks yndlingsdessert
En laber, tyk kærnemælkskoldskål er blandt danskernes dessertfavoritter i sommerhalvåret.
I denne opskrift foreslår vi at bruge hyldeblomstsukker til at søde koldskålen med. Smagen af hyldeblomst bliver dermed et frisk (og billigt) alternativ til den traditionelle vaniljestang.
Der vil sikkert komme små, mørke stykker hyldeblomst og lidt tynde stilke fra sukkeret til syne i den hvide koldskål. Dem må du endelig ikke si fra – heri gemmer sig nemlig meget af den raffinerede smag.
I stedet for det hjemmelavede hyldeblomstsukker kan du bruge 1/2 dl koncentreret hyldeblomstsaft.
Du kan lave en udgave af koldskål uden æg, hvis du foretrækker det. Og vores forslag til hyldeblomstknas kan du snildt erstatte med kammerjunker.
Ingredienser
- 2 æg
- 150 g hyldeblomstsukker (se ovenfor)
- 1 citron, saft og skal
- 1 l kærnemælk
- 0.5 l græsk yoghurt
- 1 bk. jordbær
Hyldeblomstknas
- 150 g havregryn
- 50 g sukker
- 5 store hyldeblomstskærme
Sådan gør du
- Pisk æg og sukker grundigt sammen
- Pisk citron, kærnemælk og yoghurt i
- Rør jordbærskiver i koldskålen og stil køligt
Knas
- Pluk de små blomster af stilkene
- Rist havregryn, sukker og hyldeblomster på en pande, til grynene bliver brune og sprøde
Hyldeblomst-te
Et skud solskin i din daglige kop te
Hyldeblomstsæsonen varer kun en måneds tid. Pludselig er det igen efterår og vinter med kulde, rusk og regn, og så tænker man længselsfuldt tilbage på de lune, solrige sommerdage.
Heldigvis kan du let gemme et par solstråler til den mørke årstid, hvor en skoldhed kop te ofte er den bedste måde at skaffe sig den indre varme på.
Læg de nyplukkede hyldeblomster til tørre 2 dage på et stykke bagepapir ved stuetemperatur og bland dem herefter med en portion af din bedste, sorte te. Så nemt er det at lave din egen solbeskinnede hyldeblomst-te!
Servér en kop nybrygget sommerte for enhver med hang til vinterdepressioner; det bringer næsten med garanti smilet og de lune minder frem.
Ingredienser
- 50 g sort te
- 5 store hyldeblomstskærme
Sådan gør du
- Pluk de små blomster af stilkene og lad dem tørre i 2 dage ved stuetemperatur på et stykke bagepapir
- Bland de tørrede hyldeblomster med de sorte teblade og hæld på et tætsluttende glas
- Nu er du klar til at brygge den skønneste hyldeblomst-te, når du lyster
Hyldeblomsteddike og syltede hyldeblomster
Brug eddiken i dressinger og blomsterne i salater
Her får du i virkeligheden 2 opskrifter i én. Når du udnytter friske hyldeblomstskærme til at krydre en eddike med, kan du bagefter bruge både eddiken og hyldeblomsterne.
Eddiken benytter du som sædvanligt i dressinger, sovser og til at lave din egen lækre hjemmelavede majonæse.
Hyldeblomsterne fisker du op af flasken efterhånden, som du skal bruge dem. De er nu syltede og smager prægtigt i kartoffelsalater, grønne salater og som et pift i din egen hjemmelavede remoulade.
Det kan være lidt besværligt at fiske hyldeblomstskærmene op gennem den snævre flaskehals, men brug en strikkepind, så går det alligevel.
Ingredienser
- 2 tsk sukker
- 0.5 l æbleeddike
- 5 store hyldeblomstskærme
Sådan gør du
- Bring sukker og eddike i kog
- Pluk hyldeblomstskærmene i mindre buketter og pres ned i en patentflaske
- Hæld den kogende eddike over og sæt proppen i
- Lad trække 1 uge
- Nu er eddiken klar til brug – og kan evt. filtreres, hvis du ønsker en klar eddike
- Ellers lad de nu syltede hyldeblomster blive i eddiken – fisk dem op (fx med en strikkepind), når du har brug for et drys solskin i dine salater
- Det er kun de hvide hyldeblomster, du skal bruge efterfølgende – kassér stilkene
Vi håber, at du lige som vi har fået lyst til at hylde hyldeblomsterne med disse 5 dejlige opskrifter. God fornøjelse!