Ingredienser
-
300 g Ibérico presa
-
10 enebær
-
10 sorte peberkorn
-
1 tsk. rosmarin
-
0.5 tsk. salt
-
3 spsk. olie
-
Tortilla i ovn
-
800 g bagekartofler
-
8 æg
-
1 løg, finthakket
-
1.5 tsk. salt, peber
-
Marinerede champignon
-
250 g markchampignon
-
2 spsk. olie
-
0.5 tsk. salt
-
2 spsk. olivenolie
-
1 spsk. citronsaft
-
0.5 fed hvidløg, knust
-
1 tsk. muskatnød, revet
-
Peber
-
4 stængler persille, finthakket
Et par ord om vores opskrift
Et fad blandede tapas, som man bestiller på en lokal spansk restaurant, vil ofte omfatte en solid skive tortilla (æggekage med kartofler) for at tage den værste sult. Vi laver tortillaen i ovn helt uden brug af fedtstof – det er superlet.
Marinerede champignon er en anden klassiker blandt de spanske tapas. Svampene skal steges så længe, at meget af væden fordamper, og konsistensen bliver helt kødagtig. Herefter skal de vendes i marinade med blandt andet hvidløg; de smager forrygende.
En tredje tapas kan være tynde skiver af verdens bedste svinekød, som naturligvis kommer fra de spanske sortfodssvin. Disse svin lever et herligt liv med masser af plads at boltre sig på og masser af agern at guffe.
Det mørke, smukt fedtmarmorerede kød kan næsten ligne Kobe-kød, der kommer fra kvæg, som ofte også har hygget sig under opvæksten.
En af de bedste udskæringer fra den spanske velfærdsgris hedder Ibérico presa. Det er skiver af skulderen, som bliver englemørt og saftigt efter få minutters stegning ved høj varme. Du skal ikke være bekymret over fedtlaget; meget af det smelter, og du skal servere kødet rosa som kalvekød.
Vi foreslår en let marinering med enebær og rosmarin. Det giver kødet en fin nuance af skov, for Ibérico-grisene har netop rodet rundt i de spanske skove og mæsket sig med egetræernes nøddeagtige frugter.
Som sidste element på tapasfadet kan du købe nogle gode cherrytomater og servere dem på stilken. Disse smager af sol og (spansk) sommer og behøver ikke yderligere tilberedning.
Servér gerne et glas rødvin fremstillet af den spanske temperanillo-drue. Eller, hvis det skal være endnu mere autentisk tapas-agtigt: Et glas tør sherry.
Ingredienser
300 g Ibérico presa | |
10 enebær | |
10 sorte peberkorn | |
1 tsk. rosmarin | |
0.5 tsk. salt | |
3 spsk. olie | |
Tortilla i ovn |
|
800 g bagekartofler | |
8 æg | |
1 løg, finthakket | |
1.5 tsk. salt, peber | |
Marinerede champignon |
|
250 g markchampignon | |
2 spsk. olie | |
0.5 tsk. salt | |
2 spsk. olivenolie | |
1 spsk. citronsaft | |
0.5 fed hvidløg, knust | |
1 tsk. muskatnød, revet | |
Peber | |
4 stængler persille, finthakket |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tag kødet ud af køleskabet 1 time før tilberedning |
2
Færdig
|
Knus krydderierne til pulver i morteren og gnid det ind i kødet |
3
Færdig
|
Varm olien op på en pande ved ret høj varme |
4
Færdig
|
Steg kødet 2-4 minutter på hver side |
5
Færdig
|
Lad hvile 10 minutter før udskæring |
6
Færdig
|
Tortilla i ovnSkær kartoflerne i skiver og kog dem 5-6 minutter |
7
Færdig
|
Rør de øvrige ingredienser sammen |
8
Færdig
|
Bland kartoffelskiver og æggemasse sammen |
9
Færdig
|
Fór en springform med bagepapir og hæld æggemassen i |
10
Færdig
|
Bag tortillaen 25 minutter i en 200 grader varm ovn (varmluft) |
11
Færdig
|
Marinerede champignonSteg de hele champignon længe, længe, længe på panden i olie og salt ved middellav varme – ideelt mindst 30 minutter |
12
Færdig
|
Ideen er at trække så meget som muligt af vandindholdet ud |
13
Færdig
|
Når du ikke orker mere, så vend svampene i resten af ingredienserne |
14
Færdig
|
Champignonerne må gerne stå og trække 20-30 minutter |