Ingredienser
-
2 stængler løvstikke
-
200 g salt
Et par ord om vores opskrift
Den kraftigt smagende, hurtigt voksende krydderurt, løvstikke, kaldes med god grund bouillonurt eller maggiurt. Løvstikke smager simpelt hen af grøntsagsbouillon, når den bliver kogt.
Her i Danmark har vi tradition for at bruge en stængel løvstikke i kogevandet til kartofler – og her ender traditionerne med løvstikke desværre.
Men løvstikke egner sig til alle mulige retter. Rør løvstikke i frikadellefarsen, drys en smule finthakket løvstikke på æggemaden, krydr vegetarretterne med løvstikke (der holder smagen ved kogning).
Hvis du blender et par stængler løvstikke med et par hundrede gram salt, får du et smukt lysegrønt kryddersalt, der smager meget hen ad en terning grøntsagsbouillon. Du kan bruge løvstikkesalt i alle de sammenhænge, du ellers ville bruge grøntsagsbouillon – fx ved kogning af kartofler, pasta, ris og quinoa, i gryderetter og som det salte drys på alle slags æg.
Saltet konserverer den friske løvstikke, så løvstikkesaltet kan holde meget længe i et lukket glas. Der er derfor ingen grund til at tørre saltet: Det gør jo ikke spor, at saltet er lidt fugtigt, når du skal bruge det.
Ud over for smagens skyld skal du nyde løvstikke, fordi det er en voldsomt sund urt – antiinflammatorisk, fordøjelsesstimulerende, vanddrivende og dæmper flatulens (prutter) kilde.
Ingredienser
2 stængler løvstikke | |
200 g salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Fjern de groveste stilke fra løvstikken |
2
Færdig
|
Kør løvstikke og salt lysegrønt i foodprocessoren |
3
Færdig
|
Opbevar dit løvstikkesalt i et lukket glas |