Opskrift: Original græsk stifado med oksekød

0 0
Opskrift: Original græsk stifado med oksekød

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
0.5 dl olivenolie
1 kg skalotteløg eller bananløg
1 kg tykkam af okse eller kalv
3 fed hvidløg
3 spsk. tomatpuré
3 spsk. balsamico
1 ds. flået tomat
5 dl vand
Krydderier
2 kanelstænger
5 laurbærblade
5 nelliker, knust
5 korn allehånde, knust
15 korn sort peber, knust
2 tsk. salt

Ingredienser

  • Krydderier

Et par ord om vores opskrift

Del

Herlig græsk gryderet med smeltende mørt kød, masser af hele små løg og en vidunderlig blanding af hjertevarmende krydderier. Opskriften har vi fra en slagter på Santorini. Vi viser her, hvordan du nemt tilbereder en lækker, hjemmelavet stifado. Servér gerne med små pastaer, ris, brød – eller en god, gammeldags kartoffelmos.

Læs mere om original græsk stifado efter opskriften.

Ingredienser

Antal personer:
0.5 dl olivenolie
1 kg skalotteløg eller bananløg
1 kg tykkam af okse eller kalv
3 fed hvidløg
3 spsk. tomatpuré
3 spsk. balsamico
1 ds. flået tomat
5 dl vand
Krydderier
2 kanelstænger
5 laurbærblade
5 nelliker, knust
5 korn allehånde, knust
15 korn sort peber, knust
2 tsk. salt
4 fra 16 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

I din bedste gryde bruner du de hele, pillede løg godt af ved middelvarme i olien - de må gerne blive let lysebrune

2
Færdig

Fisk løgene op og stil side

3
Færdig

Skær kødet i store tern, skru lidt op for varmen og brun kødet af i olien - gør det af et par omgange, så kødet ikke begynder at koge

4
Færdig

Tilsæt krydderierne, groft hakket hvidløg og tomatpuré - steg med 1 minut

5
Færdig

Hæld balsamico, flået tomat og vand over kødet - kog under låg ved svag varme i 40 minutter

6
Færdig

Tilsæt de brunede løg og lad koge med yderligere 50 minutter

Mere om original græsk stifado med oksekød

Stifado er en pragtfuld, græsk gryderet, der passer som fod i hose til de kolde, danske måneder. Smeltende mørt kød. Masser af små hele løg, der er kogt møre i den gode sovs. Og ja, en sovs, der smager kraftigt af kød, tomat og en håndfuld hjertevarmende krydderier.

Kort sagt: Stifado er rigtig simremad; vintermad; familiemad. Alletiders gryderet, hvis du skal lave mad til mange.

For mange år siden var Spicy Twist et par uger på den græske ferieø Santorini. Vi havde lejet et lille byhus, der lå som nabo til en vis Pia Kjærsgaard. Hende så vi dog ikke. Til gengæld fik vi et særdeles godt forhold til den lokale slagter, der solgte alt muligt labert kød.

En dag overtalte han os til at købe en friskslagtet kanin – og så fortalte han os udførligt, hvordan den skulle tilberedes i form af en original græsk stifado. Bagefter måtte vi hen i det lille lokale supermarked i håb om, at vi kunne få kanel, eddike, tomatpuré og de andre gode sager, der skal i en stifado.

Mums, det blev godt!

Et par ord om ingredienserne

Den græske slagter fortalte, at stifado ofte laves af kanin og somme tider af lam. De fleste turister foretrak dog oksekød eller kalvekød, smilede han. Hvis du, kære læser, også føler dig lidt som en turist, så få fat på et dejligt stykke fedtmarmoreret tykkam af okse eller kalv. Eller noget inderlår. Eller klump. I hvert fald kød, der kan tåle at koge længe uden at blive tørt.

Der skal lige så mange løg, som der skal kød i en stifado. Derfor: 1 kg løg til 1 kg kød. Det skal være små, men ikke for små løg – fx skalotteløg eller bananløg.

Tomat skal der til i en rigtig gammeldags stifado. Gerne friske tomater kombineret med tomatpuré, men en dåse flåede tomater duer også i en snæver vending.

Krydderierne i en stifado er lige så vigtige som kød og løg. Kanel er et must – enten i form af stødt kanel eller kanelstænger. Vi foretrækker sidstnævnte. Herudover en smule nelliker og allehånde, laurbærblade, sort peber og salt.

Mange opskrifter på stifado opererer med rødvin i sovsen. Det smager helt sikkert fint, men vores gode slagter på Santorini syntes, vi skulle bruge eddike. Gerne rødvinseddike eller italiensk balsamico. Vores forslag er derfor at drikke vinen til maden i stedet for at hælde den i sovsen.

Tilbehør til stifado

Bemærk: Sovsen i en stifado skal ikke jævnes. Den kraftfulde suppe spises med orzo (bittesmå rislignende pastaer), ægnudler, ris, brød – eller en god gammeldags kartoffelmos, da vi jo befinder os i Danmark.

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Hurtigt syltede græskar (hokkaido)
forrige
Opskrift: Hurtigt syltede græskar (hokkaido)
Hurtig karrykål med hakket oksekød
næste
Opskrift: Hurtig karrykål med hakket oksekød
Hurtigt syltede græskar (hokkaido)
forrige
Opskrift: Hurtigt syltede græskar (hokkaido)
Hurtig karrykål med hakket oksekød
næste
Opskrift: Hurtig karrykål med hakket oksekød

Tilføj Din Kommentar