Ingredienser
-
3 spsk. olie
-
400 g kyllingebryst
-
0.5 tsk. salt
-
200 g chorizopølse
-
2 løg
-
2 stængler blegselleri
-
2 grønne peberfrugt
-
4 fed hvidløg
-
4 dl ris
-
1 tsk. oregano
-
1 tsk. timian
-
1 tsk. paprika
-
0.5 tsk. cayennepeber
-
8 dl hønsebouillon
Et par ord om vores opskrift
De fransktalende indbyggere i New Orleans – og i staten Louisiana – kaldes cajuns. Det er en angelsaksisk forvanskning af ordet cadiens, der igen stammer fra området Acadia i Canada. Herfra blev de gode borgere af fransk afstamning fordrevet af englænderne i 1755, og mange af dem slog sig efterfølgende ned i det lune, sumpede Louisiana i Amerikas sydstater.
Cajun-mad er rustik, krydret mad, ofte baseret på ris og skaldyr og/eller forskellige former for kød og/eller en røget svinekødspølse (andouille). Grøntsagerne består i reglen af The Trinity – løg, blegselleri og grøn peber; desuden hvidløg.
Til forskel fra den kreolske udgave af jambalaya indeholder cajun-versionen ikke tomat.
Et typisk cajun-kryddermix består af timian, oregano, paprika og cayennepeber. Køber du det færdigt, vil der ofte være tilsat salt og hvidløgspulver, men her foretrækker vi frisk hvidløg og vores egen dosering af salt.
For nogle år siden rejste Spicy Twist rundt i de amerikanske sydstater og lod os som alle andre charmere af livlige og musikalske New Orleans. Foruden byens legendariske beignetter og østerssandwich måtte vi naturligvis også smage en skudefuld jambalaya – mums! – og kom straks til at tænke på den spanske paella.
Vi har beklageligvis ikke adgang til de lækre andouille-pølser, men faktisk gør en god, tør chorizo-pølse meget af det samme for retten. Vi har lagt os op ad en version udviklet af den smagfulde kok Martha Stewart – hende, der også har opfundet one pot pasta (fx one pot pasta tomat deluxe).
Som du kan se, bruger vi kylling og chorizo i retten. Det er en af de mest populære varianter. Men hvis du har adgang til alligator, krebs, krabber eller langustere, vil enhver fuldblods cajun føle sig hjemme ved dit middagsbord.
Servér gerne piskende kolde øller til en jambalaya.
Ingredienser
3 spsk. olie | |
400 g kyllingebryst | |
0.5 tsk. salt | |
200 g chorizopølse | |
2 løg | |
2 stængler blegselleri | |
2 grønne peberfrugt | |
4 fed hvidløg | |
4 dl ris | |
1 tsk. oregano | |
1 tsk. timian | |
1 tsk. paprika | |
0.5 tsk. cayennepeber | |
8 dl hønsebouillon |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Find en god tykbundet gryde frem eller en stor pande med låg |
2
Færdig
|
Forbered alle ingredienserne fra start, da de forskellige trin i tilberedningen følger hurtigt efter hinanden |
3
Færdig
|
Varm olien op ved høj varme og brun lynhurtigt store kyllingestykker (3 x 3 cm); krydr med salt og stil til side |
4
Færdig
|
Skær pølsen i 1 cm tykke skiver og brun 1 minut på hver side; stil til side sammen med kyllingen (hvis der flyder meget fedt ud af pølsen, så hæld det fra) |
5
Færdig
|
Skru lidt ned for varmen og steg finthakket løg, blegselleri og peberfrugt samt hvidløg i tynde skiver - grøntsagerne skal blive bløde, men ikke tage farve - små 10 minutter |
6
Færdig
|
Tilsæt ris og steg med 1 minut |
7
Færdig
|
Tilsæt krydderier og steg med 1 minut |
8
Færdig
|
Tilsæt hønsebouillon, kylling og pølse - lad retten simre under låg i 20 minutter |