Ingredienser
-
400 g hvid fisk (torsk, sej, lange...)
-
1 bdt. dild
-
2 løg
-
2 æg
-
5 spsk. havregryn
-
1 tsk. salt, peber
-
100 g rejer
-
3 spsk. olivenolie
-
2 spsk. smør
Et par ord om vores opskrift
14 dage i et sommerhus i Klitmøller, der ligger nær den store fiskerihavn i Hanstholm, må naturligvis omfatte en bunke dejlige fiskeretter.
I skrivende stund har vi smovset i tykke skiver tun fanget i Nordsøen, røgede muslinger og laks, fersk stegt hellefisk, torsk pandestegt samt pocheret i en hyggelig fiskesuppe…
… og ja, når man kan få så god torsk til så rimelige priser, så skal der naturligvis også steges en pandefuld fiskefrikadeller rørt på torsk. Hjemme på Sjælland bruger vi normalt lyssej eller mørksej grundet det mere humane prisniveau.
Det Gamle Røgeri i Hanstholm sælger også nogle fuldkommen vanedannende kutterfriske rejer, og så røg der selvklart en håndfuld rejer i farsen. Sammen med den uundværlige dild.
Rejer i fiskefrikadeller? Du har ret; det er luksus. Men en gang imellem må man gerne fråse lidt, ikke sandt? Især når man befinder sig i Hanstholm.
Vores ellers veludstyrede sommerhus havde ikke en foodprocessor, som vi normalt bruger til fiskefrikadeller. I stedet var vi nødsaget til at hakke torskefileterne i hånden. Uha, er det mon svært? tænker du.
Svaret er: Det er pærelet og tager højst 4-5 minutter med en rimeligt skarp kniv! Du skærer såmænd bare fileten i strimler, herefter i tern og hakker nu de bløde fiskestykker på spækkebrættet. Du får den fineste hakkede fisk på den måde.
I vores fiskefrikadeller foretrækker vi æg i stedet for mælk – og havregryn i stedet for mel. Men det er jo en smagssag.
Vi stegte de luksuøse fiskefrikadeller i en blanding af smør og olivenolie. Bagefter skrabede vi panden fri for fiskerester og stegte nogle nykogte kartofler i det resterende fedtstof.
Som tilbehør til fiskefrikadellerne stod den desuden på en frisk, sprød salat og et glas halvtør riesling, vi havde med hjem fra sommerens rejse til Mosel.
Det blev et gudemåltid. Hvem der boede ved siden af en fiskerihavn til hverdag…
Ingredienser
400 g hvid fisk (torsk, sej, lange...) | |
1 bdt. dild | |
2 løg | |
2 æg | |
5 spsk. havregryn | |
1 tsk. salt, peber | |
100 g rejer | |
3 spsk. olivenolie | |
2 spsk. smør |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kør alle ingredienser (minus rejer, olie og smør) til en fugtig fars i foodprocessoren |
2
Færdig
|
Alternativt kan du hakke fisk og dild med en skarp kniv på et spækkebræt og røre sammen med de øvrige ingredienser |
3
Færdig
|
Rør rejerne i farsen |
4
Færdig
|
Opvarm olie og smør ved middelhøj varme og lav godt 16 fiskefrikadeller på panden |
5
Færdig
|
Steg fiskefrikadellerne 4-5 minutter på hver side |