Opskrift: Nem polsk rødbedesuppe – barszcz

0 0
Opskrift: Nem polsk rødbedesuppe – barszcz

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
20 g smør
2 løg, grofthakket
4 fed hvidløg, i tynde skiver
600 g rødbeder, skrællet og skåret i 1,5 cm tern
200 g gulerødder, i runde stykker
2 stængler blegselleri, i skiver
5 hele allehånde, knust
3 laurbærblade
2 tsk. oregano
1 l bouillon efter eget valg
2 spsk. æbleeddike
10 sorte peberkorn, knust
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
Desuden
Cremefraiche
Dild
Tilhører:
  • Billig mad
  • Sund mad
  • Vegansk mad
  • Vegetarretter

Ingredienser

  • Desuden

Et par ord om vores opskrift

Del

Godt gættet: Barszcz er den polske måde at stave borsjtj på, og rødbedesuppen er næsten magen til. I denne opskrift bruges blot et par terninger bouillon i stedet for at koge suppen på kød. Det betyder, at den gode, sunde grøntsagssuppe kan være klar på omkring 30 minutter.

Læs mere om barszcz og borsjtj og gamle traditioner efter opskriften.

Ingredienser

Antal personer:
20 g smør
2 løg, grofthakket
4 fed hvidløg, i tynde skiver
600 g rødbeder, skrællet og skåret i 1,5 cm tern
200 g gulerødder, i runde stykker
2 stængler blegselleri, i skiver
5 hele allehånde, knust
3 laurbærblade
2 tsk. oregano
1 l bouillon efter eget valg
2 spsk. æbleeddike
10 sorte peberkorn, knust
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
Desuden
Cremefraiche
Dild
4 fra 8 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Smelt smørret i din bedste suppegryde

2
Færdig

Steg løg og hvidløg ved middelvarme, til løget er blankt – 5 minutter

3
Færdig

Tilsæt de øvrige grøntsager og steg med 5 minutter

4
Færdig

Tilsæt allehånde, laurbær, oregano og bouillon – småkog, til grøntsagerne er møre – ca. 15 minutter

5
Færdig

Smag suppen til med eddike, peber, salt og sukker og tag af ilden – smagen skal være en smule syrligt-sød

6
Færdig

Servér med en klat cremefraiche og hakket dild

Mere om barszcz – nem og sund, polsk rødbedesuppe

Barszcz udtales sådan cirka barscht, og du må gerne rulle på r’et!

Barszcz er den polske stavemåde for borsjtj eller borscht, der traditionelt er en syrlig suppe kogt på blandt andet rødbeder. Borsjtj kendes over det meste af Østeuropa, i det jødiske køkken og helt over i Kina, som via samhandlen med Rusland har lært at sætte pris på suppen.

Rent sprogligt kommer navnet fra det slaviske ord for bjørneklo, for oprindeligt var borsjtj en suppe kogt på fermenterede bjørnekløer og andre interessante planter. Siden er rødbederne kommet til og dominerer i de fleste variationer.

I en polsk barszcz indgår ofte tørrede svampe. Suppen kan serveres som her – med de kogte grøntsager og en klat cremefraiche (eller smetana) – eller den kan sies og serveres som en klar, rød suppe med små øreformede pirogger fyldt med svampe. Den klare, syrligt-søde barszcz drikkes hvert år til jul af millioner af polakker.

Kødsuppe eller bouillon

Den polske rødbedesuppe barszcz er ofte baseret på en oksekødssuppe eller -bouillon, dog ikke til jul, hvor suppen er strengt vegetarisk.

Foretrækker du den vegetariske udgave, kan du benytte en grøntsagsbouillon eller hjemmelavet vegansk bouillon som base. Skal det være helt vegansk, serverer du den færdige suppe med en klat Oatly cremefraiche eller lignende.

Et par terninger oksebouillon eller hønsebouillon er bestemt også en mulighed. Kast gerne en håndfuld tørrede svampe efter for en dybere, mere autentisk smag.

Vi havde et stykke kalvebryst, som vi kogte 2 timer med alle de krydderier, der skal i suppen. Sikken bouillon, der kom ud af dét! Diverse udskæringer af oksen havde helt sikkert også gjort tricket.

Servér gerne din friskkogte barszcz med en kurvfuld kuvertbrød – eller med hvide bønner eller nudler tilsat suppen. Dobry apetyt!

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Orange fizz gin cocktail
forrige
Opskrift: Orange fizz gin cocktail
Tomatcarpaccio som sommersalat
næste
Opskrift: Tomatcarpaccio som sommersalat
Orange fizz gin cocktail
forrige
Opskrift: Orange fizz gin cocktail
Tomatcarpaccio som sommersalat
næste
Opskrift: Tomatcarpaccio som sommersalat

Tilføj Din Kommentar