Ingredienser
-
Dej
-
50 g surdej
-
5 g gær
-
5 dl vand
-
450 g tipo 00-mel
-
2 dl havregryn, finvalsede
-
2 tsk. salt
-
Pynt
-
1 stor kvist frisk rosmarin
-
0.5 dl olivenolie
-
70 g sorte, stenfri oliven
-
Flagesalt
Et par ord om vores opskrift
Denne labre opskrift på koldhævet focaccia har vi fundet på den inspirerende madside Muttionline.dk – og så har vi ændret og forenklet en smule.
Focaccia al rosmarino hedder det skønne brød hjemme i Italien. Det er et fladt, blødt og luftigt madbrød, der bages med rigelig olivenolie, rosmarin og for eksempel sorte, stenfri oliven som her.
Oliven er bestemt ikke et must. Og hvis du foretrækker salvie frem for rosmarin, vil enhver italiener stikke tomlen i vejret som tegn på, at det er helt ok.
Nyd focaccia i store lunser som tilbehør til maden i stedet for kartofler, pasta eller ris. Du kan fx sagtens servere focaccia til en grydefuld mørt italiensk oksekød, stracotto di manzo.
I forhold til Muttionlines fine opskrift har vi (især) ændret to ting: I stedet for først at lade mel, gryn og vand trække 1/2 time og senere at folde dejen hver halve time i 2-2,5 timer – ja, så har vi rørt dejen grundigt på røremaskine. Det giver en blank, glat dej fuld af luft – og det sparer små tre timer i processen.
Desuden giver vi brødet 5 minutter ekstra i ovnen, da det efter 20 minutter var lidt for blødt efter vores smag.
Men 1000 tak alligevel, Mutti. Eller Mamma skulle det vel være i dette tilfælde?
Ingredienser
Dej |
|
50 g surdej | |
5 g gær | |
5 dl vand | |
450 g tipo 00-mel | |
2 dl havregryn, finvalsede | |
2 tsk. salt | |
Pynt |
|
1 stor kvist frisk rosmarin | |
0.5 dl olivenolie | |
70 g sorte, stenfri oliven | |
Flagesalt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Opløs surdej og gær i vandet - og hæld de øvrige ingredienser til dej oveni |
2
Færdig
|
Rør mindst 10 minutter på en røremaskine (eller med en håndmikser), til dejen er blank, glat og stadig meget fugtig |
3
Færdig
|
Hak rosmarin groft, hæld i en gryde med olien og lun ved svag varme i 3 minutter - det må ikke syde |
4
Færdig
|
Beklæd en bradepande (ca. 22 x 33 cm) med bagepapir - smør papiret med lidt af rosmarinolien. |
5
Færdig
|
Hæld dejen ud i bradepanden og træk den ud til alle hjørner - lad stå tildækket ved stuetemperatur 1-2 timer. |
6
Færdig
|
Stil bradepanden i køleskab mindst 8 timer |
7
Færdig
|
Tag bradepanden ud og lad stå ved stuetemperatur mindst 1 time, før den skal i ovnen |
8
Færdig
|
Tænd ovnen på 220 grader |
9
Færdig
|
Fordel rosmarinolien over hele dejen med fingrene |
10
Færdig
|
Stik en masse huller i dejen med din pegefinger - stik oliven ned i nogle af hullerne |
11
Færdig
|
Drys med flagesalt |
12
Færdig
|
Bag brødet 25 minutter på næstnederste rille i ovnen |
13
Færdig
|
Tag brødet ud af ovnen - lad stå 10 minutter i bradepanden, før du vender det ud på en rist og lader køle af |
2 Comments Skjul kommentarer
Hejsa, fin side og tak for at flashe mit focacciabrød. Det ser godt ud (igen) – og fint med tippet til at røre dejen i stedet for at folde. It works!
1000 tak for de pæne ord, Bodil – de vejer tungt, når de kommer fra selveste MuttiOnline! Endnu engang tak for lån af den fine opskrift.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist