Ingredienser
-
125 g svesker og lyse rosiner
-
0.5 dl cognac
-
Marcipanroulade
-
375 g marcipan
-
75 g nougat
-
1 appelsin, den revne skal
-
150 g overtrækschokolade
-
Pynt
-
Fx sukkerperler, frysetørrede hindbær
Et par ord om vores opskrift
Kært barn har mange navne: Denne type julekonfekt kaldes både marcipanroulade, konfektroulade, konfektrulle og juletræstamme.
Oven i købet ligner den skønne roulade den franske juledessert Bûche de Noël, som dog er mere kageagtig i sin opbygning.
Megen dansk julekonfekt består af marcipan og nougat, der er overtrukket med chokolade og pyntet med et eller andet pænt.
Denne marcipanroulade eller juletræstamme har fået et skud lækre smage, som giver den hyggelige marcipan/nougat-blanding et strejf af luksus.
Først og fremmest drejer det sig om grofthakkede svesker og lyse rosiner, der har marineret i cognac mindst 4 timer, gerne meget længere (start evt. dagen før med denne lille opgave).
I stedet for cognac kan du sagtens bruge mørk rom, armagnac, Metaxa eller en anden brun sprut.
Når de tørrede frugter har marineret færdig, ælter du den overskydende cognac ind i marcipanen, så intet går til spilde. Desuden tilsættes revet appelsinskal, som smager overraskende kraftigt (og frisk) igennem.
Både nougat og senere overtrækschokolade skal smeltes over vandbad. Det gør du ved at anbringe en skål i en gryde med simrende vand og lade nougat/chokolade smelte langsomt i skålen.
Den færdige marcipanroulade / juletræstamme skal opbevares køligt, men dog ikke i køleskab, hvor chokoladeovertrækket har en tendens til at blive gråt og trist.
Konfektrouladen er så afsindigt lækker, at det næsten er synd kun at servere den til jul. Brug den som ‘chokolade’ til kaffen hver gang, du har gæster, der skal forkæles.
Glædeligt juletræ!
Ingredienser
125 g svesker og lyse rosiner | |
0.5 dl cognac | |
Marcipanroulade |
|
375 g marcipan | |
75 g nougat | |
1 appelsin, den revne skal | |
150 g overtrækschokolade | |
Pynt |
|
Fx sukkerperler, frysetørrede hindbær |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Hak svesker og lyse rosiner groft, hæld cognac over og lad marinere mindst 4 timer, gerne meget længere |
2
Færdig
|
Pres cognacen ud af den tørrede frugt og ælt væden ind i marcipanen sammen med den revne appelsinskal |
3
Færdig
|
Anbring marcipanen mellem 2 stykker bagepapir og rul ud til en firkantet plade på 30 x 20 cm |
4
Færdig
|
Smelt nougat over et vandbad og smør ud på marcipanpladen (fx med en spatel) |
5
Færdig
|
Fordel de hakkede svesker og rosiner over nougatlaget |
6
Færdig
|
Lad lige pladen køle af et par minutter, før du ruller den stramt til en tyk rulle på den korte led - luk enderne, så alt det yderste består af marcipan |
7
Færdig
|
Smelt chokoladen over et vandbad - pensl først bunden af rullen med chokolade og lad størkne, pensl herefter resten af rullen |
8
Færdig
|
Drys med pynt, mens chokoladen på toppen stadig er fugtig |
9
Færdig
|
Opbevar marcipanrouladen køligt, men ikke i køleskab |