Ingredienser
-
Pastasalat
-
250 g pasta
-
3 spsk. olivenolie
-
Salt
-
200 g tomater
-
4 rødløg
-
1 peberfrugt
-
20 oliven
-
Dressing
-
1 æg
-
0.5 citron, saften
-
4 spsk. olivenolie
-
4 ansjoser
-
1 fed hvidløg
-
0.5 tsk. salt
-
Friskkværnet peber
-
Drys
-
Parmesan
-
Basilikumblade
Et par ord om vores opskrift
Lun, lækker og supersund pastasalat med ovnbagte grøntsager, frisk basilikum og parmesanost – vendt i en cremet Caesar’s salad-dressing. Den elegante pastasalat kan bruges som tilbehør, som mellemmåltid, som let frokost og som forret.
Læs mere om det sunde Middelhavskøkken efter opskriften.
Ingredienser
Pastasalat |
|
250 g pasta | |
3 spsk. olivenolie | |
Salt | |
200 g tomater | |
4 rødløg | |
1 peberfrugt | |
20 oliven | |
Dressing |
|
1 æg | |
0.5 citron, saften | |
4 spsk. olivenolie | |
4 ansjoser | |
1 fed hvidløg | |
0.5 tsk. salt | |
Friskkværnet peber | |
Drys |
|
Parmesan | |
Basilikumblade |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tænd ovnen på 150 grader, find en bageplade frem og læg bagepapir på. Smør olivenolie og salt ud på bagepapiret – herpå lægger du de hele tomater, ikke-skrællede halverede |
2
Færdig
|
rødløg med skærefladen nedad og renset peberfrugt skåret i 4 dele |
3
Færdig
|
Bag grøntsagerne på næstnederste rille i ovnen i 90 minutter |
4
Færdig
|
Skær de møre peberfrugter i mindre stykker, befri løgene for skal og skær i mundrette stykker |
5
Færdig
|
Imens grøntsagerne er i ovnen, forbereder du resten af pastasalaten: |
6
Færdig
|
Sæt din bedste pastagryde over med vand |
7
Færdig
|
Når vandet er i kog, koger du ægget præcis 1 minut og fisker op |
8
Færdig
|
Tilsæt 1 spsk. salt til vandet og kog pastaen efter anvisningerne på pakken |
9
Færdig
|
I en stor, pæn skål rører du dressingen sammen (ansjoserne skal hakkes fint, hvidløg knuses, æg skrabes ud af skal) |
10
Færdig
|
Øs den varme pasta over i dressingen og vend godt rundt |
11
Færdig
|
Bland de ovnbagte grøntsager, halvdelen af basilikumbladene samt halve oliven i pastaen |
12
Færdig
|
Drys med fintrevet parmesan og resten af basilikumbladene |
Mere om den sunde middelhavskost
Dagens pastasalat er sammensat efter principperne fra Middelhavskøkkenet, som, forskere mener, er verdens sundeste måde at spise på.
Lad os citere fra iForms artikel ”8 grunde – derfor er middelhavsmad verdens sundeste – læs selve den interessante artikel for at få uddybet de 8 punkter:
- Beskytter mod brystkræft
- Forebygger demens
- Halverer risikoen for livmoderkræft
- Genial mod blodpropper
- Gør det lettere at holde en sund vægt
- Styrker måske knoglerne
- Beskytter mod diabetes
- Giver dig et længere liv
Vi citerer videre fra Hjerteforeningens tips om hemmeligheden bag middelhavsmad:
- Middelhavsmad er hjertesundt. Sammenlignet med vores nordiske mad indeholder middelhavsmaden langt mere fisk og planteolie, forklarer Lotte Juul Madsen, der er diætist i Hjerteforeningen og rådgiver på Hjertelinjen.
- Mængden af grønsager er høj i middelhavsmaden, hvor maden ofte består af salater, sammenkogte grøntsagsrige retter og grønt på grill.
- Når kosten omlægges til middelhavskost fra en typisk vesteuropæisk kost rig på fedt og sukker og fattig på frugt og grønt, så falder kolesteroltallet. Dette sker på blot fire uger til trods for uændret kalorieindtag og uændret grad af motion.
Her får du en liste med eksempler på typisk mad fra middelhavsområdet:
- Planteolier
- Oliven
- Nødder
- Fjerkræ
- Bælgfrugter
- Grøntsager
- Frugt
- Krydderurter
- Fisk
- Avokado