Ingredienser
-
Blomkål tikka
-
1 lille blomkål
-
3 spsk. olie
-
1 spsk. citronsaft
-
1 spsk. græsk yoghurt
-
1 spsk. garam masala
-
1 spsk. paprika
-
2 tsk. salt
-
2 fed hvidløg, revet
-
15 g ingefær, revet
-
Kikærte masala
-
3 spsk. olie
-
2 løg
-
4 fed hvidløg
-
20 g ingefær
-
2 tsk. gurkemeje
-
2 tsk. paprika
-
1 tsk. spidskommen
-
1 tsk. korianderfrø
-
1 tsk. chiliflager
-
5 spsk. græsk yoghurt
-
200 g tomater
-
400 g kogte kikærter
-
1 spsk. garam masala
-
2 tsk. salt
-
4 dl vand
-
1 bdt. koriander
Et par ord om vores opskrift
På indisk betyder ‘tikka’ stykker eller lunser, mens ‘masala’ er en krydderblanding. Tikka masala er en ret, hvor stykker eller lunser af noget lækkert vendes i en krydret sovs.
Sovsen smager VILDT godt, så er det sagt. Og det gælder uanset om du putter grøntsager eller kød i.
Chicken tikka masala regnes ligefrem for Englands nationalret. Briterne river hvert år millioner og atter millioner af portioner chicken tikka masala ned fra hylderne i supermarkeder og fra de utallige indiske takeaway-restauranter – alle elsker den bløde kylling i den cremede, krydrede sovs. Og så minder retten jo landet om dets stolte fortid som imperiet, hvor solen aldrig gik ned.
I Indien er hundreder af millioner af mennesker vegetarer. De kunne aldrig drømme om at spise retten med kylling. Eller lam, for den sags skyld, som også er ganske almindeligt. Inderne guffer tikka masala med grøntsager og kikærter – og når man smager den komplekse krydring og behagelige, runde sovs, forstår man sagtens, hvorfor kød er fuldkommen overflødigt.
I denne opskrift består tikka’en af små blomkålsbuketter, der vendes i en yoghurtmarinade og steges 30 minutter i ovnen. Blomkålen får en krydret smag og en lidt sej konsistens og minder derfor ret meget om kød.
Hvis du foretrækker kylling, kan du lade 400 g kyllingebryst i store tern trække 6-8 timer i marinaden og grille dem 8-10 minutter på næstnederste rille i ovnen.
Masala får sin krydrede smag fra blandt andet ingefær, hvidløg og en mængde varme krydderier. Vi har gjort livet lidt nemmere ved at købe krydderblandingen garam masala færdig, men du kan sagtens lave din egen autentiske garam masala.
Sovsens let cremede konsistens kommer af græsk yoghurt, som er det nærmeste, vi kommer den yoghurt inderne selv bruger. Undlad venligst at benytte fløde, cremefraiche eller kokosmælk.
Som tilbehør til tikka masala kan du servere velkogte basmatiris. Samt eventuelt butter naan. Og måske et glas iskold mango lassi.
PS: Er du klimavenlig? Så undlad at købe kikærterne på dåse og kog dem selv. Udblød 200 g tørre kikærter i masser af vand natten over. Kassér vandet, hæld frisk vand over samt 2 tsk. salt og 3 laurbærblade. Kog 40 minutter og lad gerne trække i kogevandet. Kogevandet kan bruges som vand i masala’en; i så fald skal der lidt mindre salt i retten.
Ingredienser
Blomkål tikka |
|
1 lille blomkål | |
3 spsk. olie | |
1 spsk. citronsaft | |
1 spsk. græsk yoghurt | |
1 spsk. garam masala | |
1 spsk. paprika | |
2 tsk. salt | |
2 fed hvidløg, revet | |
15 g ingefær, revet | |
Kikærte masala |
|
3 spsk. olie | |
2 løg | |
4 fed hvidløg | |
20 g ingefær | |
2 tsk. gurkemeje | |
2 tsk. paprika | |
1 tsk. spidskommen | |
1 tsk. korianderfrø | |
1 tsk. chiliflager | |
5 spsk. græsk yoghurt | |
200 g tomater | |
400 g kogte kikærter | |
1 spsk. garam masala | |
2 tsk. salt | |
4 dl vand | |
1 bdt. koriander |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Snit blomkålen i små buketter, tag også stokken med |
2
Færdig
|
Rør marinaden sammen og vend blomkålsstykkerne i |
3
Færdig
|
Bag blomkålen 30 minutter midt i en 180 grader varm ovn |
4
Færdig
|
Nu er det tid til masala’en - sørg for at klare meget af forarbejdet, før du begynder at stegeSteg finthakkede løg blanke i olien - 10 minutter |
5
Færdig
|
Steg finthakket hvidløg og ingefær med - 1 minut |
6
Færdig
|
Steg de knuste krydderier med - 30 sekunder |
7
Færdig
|
Rør 1 spsk. yoghurt i løgene ad gangen, lad den blive optaget, rør den næste i osv. |
8
Færdig
|
Tilsæt hakkede tomater og steg med, til de bliver bløde - 5 minutter |
9
Færdig
|
Tilsæt kikærter, garam masala, salt og vand - lad småsimre 20 minutter under låg |
10
Færdig
|
Tilsæt de stegte blomkålsstykker og halvdelen af de hakkede korianderblade - varm igennem |
11
Færdig
|
Servér rygende varm med den anden halvdel af korianderbladene som pynt |