Ingredienser
-
Marinerede svesker
-
10 store svesker
-
75 g sukker
-
2 dl vand
-
0.5 dl mørk rom
-
Parfait
-
3 æggeblommer
-
0.5 stang vanilje, kornene
-
75 g sukker
-
3 spsk. vand
-
2.5 dl piskefløde
-
2 spsk. mørk rom
-
Evt. citronmelisse
Et par ord om vores opskrift
Parfait er et fransk ord, der betyder perfekt. Og parfait er vitterlig en perfekt opskrift på is, der bliver lækker, blød og uden iskrystaller – vel at mærke, uden at du behøver at røre i den under indfrysning eller benytte ismaskine.
Tricket er at koge en sirup af sukker og vand (det tager 2 minutter), som piskes brandvarm i æggeblommerne. Denne simple proces er ren magi og resulterer i en blød og cremet is.
Faktisk er parfaiten så blød i konsistensen, at den kan tages direkte ud af fryseren og serveres. Scoop isen op i flotte kugler med en ske dyppet i varmt vand.
Men ellers er der ikke meget hokuspokus ved parfait. Isen røres af de traditionelle ingredienser: Æggeblommer, sukker, vanilje, piskefløde.
Denne opskrift på parfait med svesker og rom er ældgammel og tyvstjålet fra et krøllet eksemplar af det fornemme magasin Mad & Gæster. Her indgik parfaiten i en fantastisk nytårsmenu.
I den oprindelige opskrift marineres sveskerne i den franske spiritus armagnac. Men tiderne er skiftet, og i dag drikkes der langt mere mørk rom i de små hjem end cognac og armagnac. Vi havde en mørk Havana Club liggende – den er ikke særligt kostbar, og den fungerer glimrende til formålet.
Mad & Gæsters opskrift foreslår at servere parfaiten i sprøde, bagte kurve og drysse med høvlet chokolade. Det smager skam også dejligt, men vi foretrækker den enklere løsning: At servere parfaiten i et pænt glas, så den gode smag af is, svesker og rom fremstår helt ren og uspoleret.
For udseendets skyld kan du evt. pynte med et par blade citronmelisse. I stedet for bagværk kan du tilbyde gæsterne et lille glas rom til isen.
Du skal lige være skarp med timingen. Sveskerne skal marinere mindst 6 timer i rom. Herefter skal parfaiten røres sammen. Og så skal isen fryses i mindst 8 timer.
Vi havde gæster lørdag aften, så vi startede torsdag aften med at marinere sveskerne, fredag aften rørte vi parfaiten sammen, og lørdag aften faldt vores isglade gæster i svime over den perfekte parfait.
Ingredienser
Marinerede svesker |
|
10 store svesker | |
75 g sukker | |
2 dl vand | |
0.5 dl mørk rom | |
Parfait |
|
3 æggeblommer | |
0.5 stang vanilje, kornene | |
75 g sukker | |
3 spsk. vand | |
2.5 dl piskefløde | |
2 spsk. mørk rom | |
Evt. citronmelisse |
Sådan gør du
1
Færdig
|
MarineringSkær sveskerne i små stykker - kog sukker og vand sammen, til sukkeret er opløst - tilsæt rom og hæld over sveskestykkerne - lad trække køligt i mindst 6 timer. Kassér marinaden efter brug. |
2
Færdig
|
ParfaitPisk æggeblommerne tykke med vaniljekornene |
3
Færdig
|
Kog sukker og vand sammen, til sukkeret er opløst - hæld kogende i æggemassen lidt ad gangen, mens du pisker kraftigt |
4
Færdig
|
Tilsæt de afdryppede svesker og frisk rom |
5
Færdig
|
Pisk fløden til skum og vend i æggeblandingen |
6
Færdig
|
Hæld i en form og frys parfaiten i mindst 8 timer |
7
Færdig
|
Tag direkte ud af fryseren og servér, evt. pyntet med citronmelisse |