Ingredienser
-
500 g pasta
-
250 g bacon
-
0.5 dl tør hvidvin
-
250 g pecorino
-
2 dl pastavand
-
2 tsk. friskkværnet sort peber
Et par ord om vores opskrift
Pasta alla gricia er en ufatteligt lækker og meget nem pastaret med oprindelse i Lazio nær Rom. Den velkogte pasta blandes med sprødstegt bacon, revet pecorino-ost og sort peber. Så simpelt! Men før du går ombord, skal du lige lære et trick med pastavandet…
Læs mere om pasta alla gricia efter opskriften.
Ingredienser
500 g pasta | |
250 g bacon | |
0.5 dl tør hvidvin | |
250 g pecorino | |
2 dl pastavand | |
2 tsk. friskkværnet sort peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sæt en gryde over med rigeligt vand, så du er parat til at koge pastaen al dente – tilsæt først masser af salt i det kogende vand, lige før du hælder pastaerne i |
2
Færdig
|
Steg grove snitter bacon meget sprøde på en pande, hæld fedtet fra, sæt bacon til side |
3
Færdig
|
Sluk for varmen, tilsæt hvidvin og kør rundt på den lune pande, så alt det gode nams opløses i vinen |
4
Færdig
|
Sæt blus under panden igen og hæld den friskkogte pasta ned til hvidvinen |
5
Færdig
|
Rør pastavand sammen med den fintrevne ost, så det bliver en lind grød |
6
Færdig
|
Rør ost, bacon og peber i pastaen |
7
Færdig
|
Servér STRAKS! |
Mere om pasta alla gricia – pasta med bacon og ost
Italienerne kan noget med enkle retter uden så mange dikkedarer og mystiske ingredienser. For pokker, hvor vi elsker det italienske køkken her på redaktionen.
Pasta alla gricia er en klassisk italiensk pastaret, der har sin oprindelse i Lazioområdet ved Rom. Her vankede i gamle dage nogle simple sælgere af fødevarer rundt; de blev kald grici.
Mon ikke disse grici for en billig penge blandt andet har solgt den gode fåreost pecorino romano samt lunser af guanciale, salttørrede italienske svinekæber? Dette er nemlig to af hovedingredienserne i en gammeldags pasta alla gricia.
Eller i stedet for guanciale havde signor gricio måske et stykke pancetta til fals? Denne italienske form for bacon er stadig klasser bedre end det bacon, vi har måttet klare os med. For ja, vi købte såmænd bare en helt almindelig klods bacon, som vi skar i små snitter.
Du KAN også erstatte pecorino med parmesan, men så bliver smagen altså ikke helt rigtig.
Hvilke pastatyper der skal i en pasta alla gricia, spørger du? Og svaret er, at det gerne må være en af de rørformede afarter som rigatoni eller penne.
Ud over sprødstegt bacon, ost og pastavand skal der MASSER af sort peber i retten. Friskkværnet sort peber, vel at mærke. Peberet forvandler det lidt fede og fade i smagen til en styrke.
Apropos, så læner vi os op af en italiensk-amerikansk opskrift, der tilføjer et nip hvidvin. Bare ½ deciliter. Denne lille mængde vin gør underværker, da både bacon og ost som sagt er fede spiser.
Som i alle andre rigtige italienske pastaretter er det vigtigt, at du i de sidste minutter justerer smag og konsistens i sovsen med det salte, stivelsesholdige pastavand. Gem hellere rigeligt, så du har lidt til at piske i den revne ost, inden den røres i pastaen – og lidt ekstra, hvis pastaerne på panden er ved at blive for tørre. Hellere pastavand end olie eller baconfedt!
Kværn mere sort peber over den dampende varme pasta alla gricia ved bordet.