Ingredienser
-
3 spsk. olivenolie
-
200 g bacon, gerne tykke skiver
-
2 løg
-
2 gulerødder
-
2 stilke blegselleri
-
1 fennikel
-
3 fed hvidløg
-
300 g grønkål (eller palmekål)
-
2 ds. Cannellini-bønner
-
1 ds flået tomat
-
2 tsk. rosmarin
-
1 tsk. salt
-
0.5 tsk. sort peber, knust
-
0.5 tsk. chiliflager
-
8 dl hønsebouillon
-
2 dl tør hvidvin
-
Sprødt brød
-
200 g tørt brød
-
2 spsk. olivenolie
Et par ord om vores opskrift
Det italienske ord ribollita kan løseligt oversættes til ‘genopvarmet’. Formentlig hedder den berømte suppe sådan, fordi de toskanske landarbejdere i sin tid lavede en ordentlig skudefuld ad gangen, og herefter genopvarmede den aften efter aften. Efter sigende blev suppen kun bedre og bedre.
Ubegribeligt lækker bondemad fra Toscana – her i en luksusudgave.
Læs mere om Ribollita – italiensk grøntsagssuppe med bacon under opskriften.
Ingredienser
3 spsk. olivenolie | |
200 g bacon, gerne tykke skiver | |
2 løg | |
2 gulerødder | |
2 stilke blegselleri | |
1 fennikel | |
3 fed hvidløg | |
300 g grønkål (eller palmekål) | |
2 ds. Cannellini-bønner | |
1 ds flået tomat | |
2 tsk. rosmarin | |
1 tsk. salt | |
0.5 tsk. sort peber, knust | |
0.5 tsk. chiliflager | |
8 dl hønsebouillon | |
2 dl tør hvidvin | |
Sprødt brød |
|
200 g tørt brød | |
2 spsk. olivenolie |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Find din bedste tykbundede suppegryde frem og varm op ved middelvarme |
2
Færdig
|
Snit baconskiverne i strimler og steg sprøde i olivenolien – ca. 7 minutter |
3
Færdig
|
Steg grofthakket løg, gulerødder, blegselleri, fennikel og hvidløg blanke sammen med baconstrimlerne – ca. 10 minutter |
4
Færdig
|
Pluk den rensede grønkål i stykker på ca. 3 x 3 cm og steg med, til det falder lidt sammen – ca. 5 minutter |
5
Færdig
|
Mos en fjerdedel af bønnerne med en gaffel, tilsæt mosen plus alle øvrige ingredienser - kog 15 minutter under låg |
6
Færdig
|
Imens varmer du ovnen op til grillvarme |
7
Færdig
|
Pluk eller skær brød i grove stykker, vend med olivenolien og drys dem oven på suppen – sæt gryden nederst i ovnen og giv suppe + brød 5-7 minutter under grill |
8
Færdig
|
Hvis din suppegryde ikke tåler en tur i ovnen, så læg brødstykkerne på et stykke bagepapir, anbring på en plade midt i ovnen og grill dem ca. 5 minutter – drys herefter over suppen |
9
Færdig
|
Servér rygende varm – gerne med et glas af den samme hvidvin, som er brugt i suppen |
Mere om Ribollita – italiensk grøntsagssuppe med bacon
En af de store forskelle på de to italienske grøntsagssupper ribollita og minestrone er, at der i en ribollita tilføjes hvide bønner (gerne af sorten Cannellini, som fås på dåse), kål og brød. Ribollita bliver dermed en meget mættende suppe, som i dén grad formår at stille sulten hos den arbejdende del af befolkningen.
Se også vores opskrift på vegetarisk minestrone
Ribollita laves traditionelt af de forhåndenværende grøntsager. Som regel indgår den hellige treenighed løg-gulerødder-blegselleri (soffrito), og kålen er normalt af typen palmekål. Vi brugte dog grønkål, som minder ganske meget om palmekål og er langt mere tilgængelig i Danmark. Andre kålsorter vil også være ok – ribollita er et vidt begreb med mange variationsmuligheder.
Som du nok fornemmer, er ribollita oprindeligt en meget billig, vegetarisk (for ikke at sige vegansk) suppe, som selv fattige landarbejdere uden en lire på lommen ville have råd til at slubre i sig i store mængder. Denne udgave kan du nemt lave ved blot at droppe de elementer af luksus, som er en senere tilføjelse:
- Bacon (gerne pancetta) giver suppen en helt formidabel dybde og umami; men det er en luksus, der kan udelades
- Hvidvin – blot et skvæt – giver suppen en bedre balance i smagen; men det er en luksus, der kan udelades
- Brød, der vendes i olivenolie og grilles sprødt i ovnen i stedet for blot at koge med, giver suppen et strejf af elegance; men det er en luksus, der kan udelades
Hvis du vælger ikke at grille brødstykkerne, så skal de blot tilsættes de sidste 5 minutter af kogetiden.
Som sagt kan du lave en 100% vegansk udgave af ribollita ved at droppe bacon og bruge grøntsagsbouillon i stedet for hønsebouillon. Her er er en opskrift på god, hjemmelavet grøntsagsbouillon.
Bønnens magt
Cannellini-bønner er små, runde, milde, hvide bønner, som giver suppen en cremet tekstur. Ikke mindst fordi en fjerdedel af de kogte bønner lige skal moses, før de hældes i suppen – det jævner en smule.
Du kan naturligvis bruge alle mulige andre slags bønner i suppen. Det kunne for eksempel være de skønne butterbeans. Brune bønner og kidneybeans går også an.
Vi sprang for en gangs skyld over gærdet på det laveste punkt og købte to dåser færdigkogte Cannellini-bønner. Normalt ville vi have anskaffet en pose tørrede bønner og behandlet dem således: Først 12 timers udblødning i masser af vand, som herefter kasseres. Herefter 45 minutters kogning i frisk vand tilsat 1 spsk. salt og 3 laurbærblade. Lidt af kogevandet kan med fordel bruges i suppen, da der er masser af god smag i.
In vino veritas
Ribollita smager guddommeligt. Det er en komplet middagsret, som ikke kræver andet tilbehør. Det skulle da lige være et glas frisk italiensk hvidvin, for eksempel resten af den flaske, der er brugt til suppen.
Buon appetito!