Ingredienser
-
4 tykke skiver bacon
-
4 store skiver flutes
-
1 fed hvidløg
-
4 store håndfulde blandet salat
-
4 æg
-
1 tsk. eddike
-
Sennepsvinaigrett
-
4 spsk. olivenolie
-
2 spsk. æbleeddike
-
2 spsk. vand
-
1 spsk. dijonsennep
-
0.5 tsk. salt, peber
-
1 skalotteløg
Et par ord om vores opskrift
Denne vidunderligt rustikke salat er en helt almindelig forret i Frankrigs madby nr. 1, Lyon. Dagens friske salater fra markedet vendes med en halvtyk sennepsdressing, drysses med bacontern og sprøde croutoner og toppes med et pocheret æg. C’est bon ҫa!
Læs mere om fransk salat med bacon, croutoner og pocheret æg efter opskriften.
Ingredienser
4 tykke skiver bacon | |
4 store skiver flutes | |
1 fed hvidløg | |
4 store håndfulde blandet salat | |
4 æg | |
1 tsk. eddike | |
Sennepsvinaigrett |
|
4 spsk. olivenolie | |
2 spsk. æbleeddike | |
2 spsk. vand | |
1 spsk. dijonsennep | |
0.5 tsk. salt, peber | |
1 skalotteløg |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær baconskiverne i mindre snitter og steg sprøde på panden - læg på fedtsugende papir |
2
Færdig
|
Skær fluteskiverne i grove tern og steg gyldne og sprøde i baconfedtet - vend herefter med knust hvidløg |
3
Færdig
|
Ryst eller pisk alle ingredienser til sennepsvinaigrette (minus løg) sammen - vend det finthakkede skalotteløg heri |
4
Færdig
|
Bring en lille grydefuld vand i kog - skru ned til en sagte boblen - tilsæt eddike - slå forsigtigt 2 æg ud i vandet længst muligt fra hinanden - lad småkoge i 3 minutter - fisk op med en hulske og anbring på et stykke køkkenrulle - gentag processen med de øvrige æg |
5
Færdig
|
Vend salat med dressing, bacontern og croutoner - fordel i dybe tallerkener - top hver tallerken op med et pocheret æg, som lige skal snittes, så blommen bliver synlig |
Mere om Salade Lyonnaise med bacon, croutoner og pocheret æg
Lyon er ubestridt Frankrigs madby nr. 1. Alene det faktum, at verdens mest berømte kok Paul Bocuse valgte at lægge sin 3-stjernede Michelin-restaurant her, burde være bevis nok. For ikke at tale om det kolossale, mundvandsdrivende fødevaremekka Les Halles des Lyon, der også bærer monsieur Bocuses navn.
I Lyons hyggelige, gamle bydel ligger de traditionelle restauranter, Les Bouchons, som perler på en snor. Det er dem, man besøger, hvis man er lækkersulten efter den klassiske franske kogekunst fra før, verden gik af lave. Vi taler om ældgamle retter som coq au vin, der i dag er kendt verden over, quenelles (fiskeboller i flødesovs) og andouillette (en særlig pølse med indvolde).
Den måske mest kendte forret i Les Bouchons er Salade Lyonnaise. En skålfuld rustik velsmag baseret på de salater, der er friskest på markedet, vendt med en helt almindelig sennepsvinaigrette tilsat skalotteløg, samt sprødstegt bacon (lardons) og sprøde croutoner, toppet med et pocheret æg.
Franskmændene elsker i øvrigt at få overstået salaterne og de fleste grøntsager, før de når til hovedretten – for hvem gider spise kaninføde til sin steak frites…?
Tag ikke fejl. Salade Lyonnaise er bestemt ikke en forfinet salat, ej heller en sundhedsåbenbaring. Tværtimod, så laves croutonerne oftest af daggammelt flutes, som steges sprøde i baconfedtet – thi ikke alene giver dette god smag, det er også en måde at få brugt gårsdagens tørre brødrester.
Menuforslag til rustik middag med fransk tema
Salade Lyonnaise
Coq au vin (opskrift nedenfor)
Mocca Eclairs (opskrift nedenfor)
Vin: Cotes du Rhone, Chateauneuf-du-Pape