Ingredienser
-
100 g bacon
-
2 spsk. olivenolie
-
1 stor kylling
-
Salt, peber
-
4 laurbærblade
-
1 spsk. timian
-
3 dl riesling
-
4 dl vand
-
250 g champignon
-
2 fed hvidløg
-
2 porrer
-
200 g cremefraiche 18%
-
3 spsk. majsstivelse
Et par ord om vores opskrift
Coq au vin er en af de store franske bistroklassikere. Her grydesteges en (hane)kylling i rødvin, hvori svømmer rigelige mængder af perleløg, champignoner og bacon.
Men Frankrig er jo landet med mange typer vin, så i de forskellige distrikter har man hver sit bud på en coq au vin. I Sydfrankrig laver man eksempelvis en herlig coq au vin rosé.
Alsace, som grænser op til Tyskland, producerer millioner af liter liflig riesling, en herlig hvidvin, som ofte balancerer mirakuløst mellem syre og sødme. I dette madglade område hedder retten logisk nok coq au vin blanc eller mere præcist coq au riesling.
I en gammel alsacisk kogebog har vi fundet hele to opskrifter på coq au riesling. Heri indgår en stor kylling, skalotteløg, hvidløg, champignoner, rigeligt smør og en såkaldt creme double (en slags piskefløde på 45%). Desuden anbefales flambering i cognac lige som i en traditionel coq au vin. Det er en særdeles nærende ret!
Vi har modificeret den klassiske gryderet en smule, så den bliver knapt så kalorieholdig og indeholder en anelse mere grønt. I stedet for nogle få skalotteløg bruger vi to hele porrer, som ikke ændrer væsentlig i smagen, men tilføjer lidt flere fibre og vitaminer.
Smørret ændres til den sundere olivenolie, og 45%-piskefløden skiftes ud med en 18% cremefraiche, som røres med lidt majsstivelse for at jævne sovsen bedre. Flamberingen dropper vi bare.
Du kan selvfølgelig koge kyllingen i al slags hvidvin, men gør dig selv den tjeneste at få fat i en hæderlig riesling. Vinens syre og sødme udretter mirakler i sovsen – ja, faktisk vil vi påstå, at sovsen til coq au riesling er en af de bedste sovser, vi nogen sinde har smagt!
Som tilbehør til coq au riesling anbefaler de gamle alsaciske kogebøger spätzle, som er en art tysk-fransk nudler lavet af mel, æg og smør. Du kan bestille et større parti over nettet her.
Vi kan dog varmt anbefale at gøre som på de franske bistroer: Smid en kurvfuld kuvertflutes eller (koldhævede) flutes på bordet. Brødet er genialt at duppe den gode sovs op med.
Hov, vi glemte næsten det vigtigste: Servér også et glas kølig riesling til den veldrejede kylling. Gæsterne går aldrig hjem…
Ingredienser
100 g bacon | |
2 spsk. olivenolie | |
1 stor kylling | |
Salt, peber | |
4 laurbærblade | |
1 spsk. timian | |
3 dl riesling | |
4 dl vand | |
250 g champignon | |
2 fed hvidløg | |
2 porrer | |
200 g cremefraiche 18% | |
3 spsk. majsstivelse |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Vi foreslår at starte med at bruge en sliplet-pande til at stege tingene på og herefter koge færdigt i din bedste gryde |
2
Færdig
|
Skær bacon i strimler og steg sprødt i olien - sæt bacon til side |
3
Færdig
|
Klip kyllingen i 8-10 stykker og brun grundigt af i fedtstoffet |
4
Færdig
|
Anbring kyllingestykkerne i gryden, drys med rigeligt salt og peber, tilføj laurbærblade, timian, vin og vand og småkog 35 minutter under tætsluttende låg |
5
Færdig
|
Imens kyllingen koger: Snit champignon i skiver og steg på panden, til det meste væde er fordampet |
6
Færdig
|
Steg skiveskårne porrer og grofthakket hvidløg sammen med champignonerne 2-3 minutter, til porrerne er ved at være møre - tag af ilden og bland med bacon |
7
Færdig
|
Rør cremefraiche med majsstivelse |
8
Færdig
|
Fisk den færdigkogte kylling op af suppen og rør cremefraiche i den småkogende væske - lad simre 5 minutter, til sovsen jævner let |
9
Færdig
|
Hæld kyllingestykkerne, de ristede grøntsager og bacon i sovsen og kog med i 2 minutter |
10
Færdig
|
Servér rygende varm med et godt glas riesling |