Ingredienser
-
1 kylling
-
0.5 dl olivenolie
-
8 fed hvidløg, revet
-
2 tsk. salt, peber
-
5 dl piskefløde
Et par ord om vores opskrift
Shkmeruli (udtales shh-kmer-uli) er en enkel ret med kun 5 ingredienser, der smager så utroligt godt, at man næsten taber underkæben. En kylling flades ud og steges helt sprød på en pande. Herefter sættes den i ovnen med piskefløde og masser af revet hvidløg – og det er dét! Den sovs er uhyggeligt vanedannende.
Retten er i øvrigt genial, hvis du er på KETO/LCHF-diæt. Her handler det om slanke sig ved at spise fedt (!), men til gengæld holde sig fra kulhydrater og stivelse (sukker, brød, pasta, ris, kartoftler…).
Læs mere om Shkmeruli – georgisk kylling i hvidløgs/flødesovs under opskriften.
Ingredienser
1 kylling | |
0.5 dl olivenolie | |
8 fed hvidløg, revet | |
2 tsk. salt, peber | |
5 dl piskefløde |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Brug en fjerkræsaks eller en meget skarp kniv til at klippe/skære rygbenet af kyllingen. Rygbenet ligger i forlængelse af det lille stykke hals - klip på begge sider af halsen på langs af kyllingen, til du har frigjort et 1,5 cm bredt rygben |
2
Færdig
|
Nu kan du brede kyllingen ud som en slags sommerfugl |
3
Færdig
|
Du kan evt. flade kyllingen yderligere ud ved at overskære det lille brystben (ønskebenet) på indersiden |
4
Færdig
|
Benet sidder i forlængelse af det trekantede bruskstykke. Skær 0.5 cm ned gennem benet |
5
Færdig
|
Vrid vingespidserne ind under kyllingen, så den bliver helt flad |
6
Færdig
|
Tænd ovnen på 200 grader |
7
Færdig
|
Varm olien op på en pande ved middelvarme – når den er godt varm, begynder du at stege kyllingen med skindsiden nedad – steg mindst 10 minutter uden at røre kyllingen – skindet skal blive flot brunt og sprødt |
8
Færdig
|
Vend kyllingen og steg mindst 10 minutter på den anden side |
9
Færdig
|
Imens kyllingen steger, piller og river du hvidløget |
10
Færdig
|
Anbring den smukt stegte kylling i et ildfast fad og giv den godt med salt over det hele |
11
Færdig
|
Steg hvidløget kort tid i olien – det skal ikke tage farve, men afgive smag – hæld fløden ved og pisk sammen til en ensartet sovs – smag til med salt og peber |
12
Færdig
|
Hæld sovsen ned til kyllingen og anbring fadet midt i ovnen i godt 20 minutter, til kyllingen er helt mør |
13
Færdig
|
Mens du parterer kyllingen, skal sovsen måske koges en anelse yderligere ind, så den bliver helt cremet – det kan du gøre på panden fra før |
Mere om Shkmeruli – georgisk kylling i hvidløgs/flødesovs
”Gode” gamle kammerat Stalin, som holdt Sovjetunionen i et kvælende jerngreb i 31 år, kom oprindeligt fra Georgien og bevarede livet igennem en forkærlighed for den naturskønne republik. Her kan man vandre i bjergene, bade i Sortehavet, nyde områdets fantastiske naturvine og gå på opdagelse i det lokale køkken med dets rigdom af smagsintensive retter.
Som tilbehør til den georgiske kylling i hvidløgs/flødesovs kan du spise en græsk salat, hvor du tilføjer et solidt drys finthakkede valnødder. Georgierne spiser bunker af brød, som er fortrinligt at duppe sovsen op med – og det kan du jo også gøre, hvis du ikke er på KETO/LCHF.
Det tager 1 minut at flade kyllingen ud
Kyllingen skal lige flades ud, før du steger den på panden. Teknikken hedder butterfly eller spatchcock og er helt enkel:
Med en fjerkræsaks klipper du rygbenet af fuglen, og herefter kan du brede kyllingen ud som en sommerfugl. Rygbenet ligger i forlængelse af det lille stykke hals, der altid sidder på en kylling. Klip på begge sider af halsen på langs af kyllingen, til du har frigjort et 1,5 cm bredt rygben. Sådan.
Der er masser af Youtube-videoer, der viser teknikken. Fx denne her.
Den forbløffende velsmag i retten skyldes blandt andet, at kyllingen skal steges helt sprød på en pande, før den sættes i ovnen. Kombinationen af det dybbrune skind og den cremede, hvidløgssmagende sovs skaber miraklet.
Sæt en lille time af til projektet. Så lover vi en kylling, som du og dine medspisere ikke har smagt magen til før.