Ingredienser
-
1 kylling
-
10 g smør
-
2 spsk. olivenolie
-
2 løg
-
2 gulerødder
-
2 stilke blegselleri
-
Gammeldags vildtsovs
-
2 spsk. mel
-
2 dl rødvin
-
3 dl piskefløde
-
2 spsk. ribsgelé
-
1 spsk. tomatpuré
-
2 tsk. timian
-
1.5 tsk. salt
-
10 enebær
-
10 sorte peberkorn
Et par ord om vores opskrift
En af de bedste måder at spise hjemmelavet kylling på, er med en god sovs. Og du kan lige tro, at denne gammeldags vildtsovs bliver lækker. Vildt lækker! Dine gæster vil få lyst til at spise sovsen med ske, mens de gnaver af den saftige kylling. Servér kylling stegt som vildt med en skålfuld små kartofler, waldorfsalat og en klat ribsgelé
Læs mere om kylling stegt som vildt efter opskriften.
Ingredienser
1 kylling | |
10 g smør | |
2 spsk. olivenolie | |
2 løg | |
2 gulerødder | |
2 stilke blegselleri | |
Gammeldags vildtsovs |
|
2 spsk. mel | |
2 dl rødvin | |
3 dl piskefløde | |
2 spsk. ribsgelé | |
1 spsk. tomatpuré | |
2 tsk. timian | |
1.5 tsk. salt | |
10 enebær | |
10 sorte peberkorn |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Klip den rensede kylling i 8-10 stykker |
2
Færdig
|
Smelt smør og olie ved middelhøj varme i din bedste stegegryde |
3
Færdig
|
Brun kyllingestykkerne grundigt i fedtstoffet ad et par omgange – fisk stykkerne op |
4
Færdig
|
Steg de groft skårne grøntsager i fedtstoffet, til løgene er blanke |
5
Færdig
|
Rør mel ud i grøntsagerne |
6
Færdig
|
Anbring kyllingestykkerne mellem grøntsagerne |
7
Færdig
|
Tilsæt de øvrige ingredienser til vildtsovs – krydderierne skal være knust |
8
Færdig
|
Steg ved svag varme under låg i 40 minutter |
Mere om kylling stegt som vildt
En hjemmelavet kylling med masser af god sovs, der laves af stegeskyen fra kyllingen, er verdensklasse.; intet mindre Tænk bare på en gammeldags grydestegt kylling med skilt sovs!
I dagens opskrift laver vi en grydestegt kylling med gammeldags vildtsovs, og vi lover, at det er mindst lige så lækkert. Især hvis du serverer det helt rigtige tilbehør til retter med vildt: Små, nykogte kartofler, waldorfsalat og en solid klat ribsgelé. Hertil måske et godt glas pinot noir!?
Til en ægte vildtsovs hører en række ingredienser, der til sammen skaber den komplekse, let sødlige smag i sovsen:
- Krydderierne vil typisk være enebær, timian, salt og sort peber.
- Sødmen kommer som oftest fra en klat ribsgelé eller æblegelé.
- Umami tilføres i form af en smule tomatpuré – og evt. stegte bacontern.
- Substansen består af en blanding af stegesky, rødvin og fløde.
Denne vildtsovs er lidt anderledes, fordi vi i stedet for bacon har brugt den italienske grøntsagsblanding løg-gulerødder-blegselleri – kaldet soffritto – der giver så god en smag til italienske sovser. Vi valgte oven i købet at servere de møre grøntsager med i sovsen i stedet for at fiske dem op. Retten bliver en anelse sundere på denne måde, og det gør vel ikke noget?
Hvad angår selve kyllingen, skal retten laves af kylling på ben – netop for sovsens skyld. Vi klippede en hel kylling i 8-10 stykker, som blev brunet grundigt i en blanding af smør og olivenolie.
I stedet for en hel kylling kan du købe en stor pakke lår (underlår, overlår, hele lår) og putte i den sorte gryde – eller du kan erstatte kylling med vildtkød, andekød, oksekød, svinekød eller sågar lammekød. Her skal du blot huske at tilpasse kogetiden til den type kød, du anvender.