Ingredienser
-
5 spsk. olie
-
2 spsk. ingefær, finthakket
-
2 spsk. hvidløg, finthakket
-
200 g svinekød, tynde skiver
-
1 tsk. sukker
-
1 gulerod, tynde stave
-
1 bdt. forårsløg, skrå skiver
-
400 g kogte, kolde ris
-
1 spsk. fiskesovs
-
1 spsk. soya
-
1 tsk. chiliflager
-
Pynt
-
Agurkeskiver
-
1 lime, i både
-
Koriander
Et par ord om vores opskrift
Thailand er et af verdens mest populære turistlande. Det er der mange gode grunde til. Det lune klima, de labre hvide strande, de vajende palmer, det azurblå vand, de gyldne templer, den smilende, gæstfri befolkning.
Men det skyldes så sandelig også den skønne mad. Thaierne kan noget helt særligt, når det handler om at mixe friske råvarer med eksotiske krydderier og spændende sovser.
En klassiker i det thailandske køkken er stegte ris. En portion stegte ris er typisk noget, vi turister finder på at spise til frokost, før vi futter tilbage i det varme sand og lader os grille på den anden side.
Se også vores opskrifter på stegte ris med ananas og rejer og stegte ris thai-style
En skålfuld stegte ris med svinekød hedder khao pad moo på de breddegrader. Det er thailandsk street food for fuld udblæsning. Mens du står og steger kød og grøntsager, vil du tydeligt kunne genkalde dig duftene hjemme fra Thailand.
Khao pad moo er hurtigt og ufatteligt let at lave, når du har en portion kolde, kogte ris. Lav derfor risene i god tid, måske dagen i forvejen – resten af retten kan du hakke og stege på 20-25 minutter.
Fremgangsmåden er ganske enkelt, at du steger alting ved høj varme i en smule olie, enten i en wok eller på en sliplet-pande. Først finthakket hvidløg og ingefær, så tyndt skåret svinekød, så grøntsagerne (fx gulerødder og forårsløg). Til sidst smager du til med fiskesovs, soya og chili.
Vi valgte at røre chiliflager i de stegte ris undervejs. I Thailand får du i stedet serveret en prik nam pla bestående af små djævelske chilistykker, der svømmer rundt i salt fiskesovs. Se opskriften på denne form for thailandsk salt & peber i opskriften på stegte ris thai-style.
Om råvarerne: Vi skar et par koteletter i tynde skiver, men du kan bruge alt mulige udskæringer fra grisen. Eller kylling. Eller oksekød. Grøntsagerne kan også varieres på 100 måder: Sukkerærter, små buketter af broccoli, peberfrugt, bønnespirer, bambusskud… Kun fantasien og køleskabet sætter grænser her.
Brug jasminris til stegte ris. Se her, hvordan du laver en portion perfekt kogte ris.
Ingredienser
5 spsk. olie | |
2 spsk. ingefær, finthakket | |
2 spsk. hvidløg, finthakket | |
200 g svinekød, tynde skiver | |
1 tsk. sukker | |
1 gulerod, tynde stave | |
1 bdt. forårsløg, skrå skiver | |
400 g kogte, kolde ris | |
1 spsk. fiskesovs | |
1 spsk. soya | |
1 tsk. chiliflager | |
Pynt |
|
Agurkeskiver | |
1 lime, i både | |
Koriander |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sørg for, at alt er snittet, hakket og parat - når du først begynder at stege, går det stærkt |
2
Færdig
|
Varm olien op på en pande eller i wok ved høj varme |
3
Færdig
|
Tilsæt ingefær og hvidløg og steg et par minutter, uden at det tager farve |
4
Færdig
|
Tilsæt svinekød og sukker og steg med et par minutter, til kødet ikke længere er råt |
5
Færdig
|
Tilsæt grøntsagerne og steg med et par minutter |
6
Færdig
|
Tilsæt ris og steg med et par minutter |
7
Færdig
|
Smag til med fiskesovs, soya og chiliflager og varm igennem |
8
Færdig
|
Øs de stegte ris i skåle og pynt med agurkeskiver, limebåde og et drys koriander |