Ingredienser
-
Stegte ris
-
400 g kogte ris (gerne basmati eller jasmin)
-
2 spsk. hvidløg, finthakket
-
2 spsk. ingefær, finthakket
-
6 spsk. solsikkekerneolie
-
2 stængler blegselleri, skåret på tværs
-
2 gulerødder, i tynde stave
-
1 rødløg, skåret i tynde både
-
1 håndfuld spidskål, groft snittet
-
Limebåde
-
Koriander
-
Prik nam pla
-
6 spsk. fiskesauce
-
3 spsk. limesaft
-
0.5 hakket chili
-
1 fed knust hvidløg
-
1 tsk. rørsukker
Et par ord om vores opskrift
Sawadee kap… Åh, luk øjnene og tænk på thailandsk mad. Har du prøvet at få serveret en omgang rygende varm fried rice (flai lai) ved et gadekøkken i Bangkok…? SÅ er ferien for alvor begyndt.
Thaimutter står ved sin brændefyrede wok og tryller med ris, sære grøntsager, et skvæt dit og et drys dat – og bang, så er den klar. Smagen og duften er himmelsk og overdøver helt alle de osende biler og tuctuc’er. Men hov, hvor var hendes opskrift? Hvad puttede hun i?
Ofte bestiller du rejer, blæksprutte, kylling, svinekød eller omelet i dine stegte ris. Men du kan også sagtens få en vegetarversion og få et nystegt kyllingelår ved siden af.
Det er vegetaropskriften, vi her prøver at rekonstruere. Bare med danske grøntsager. Så kan du eventuelt selv tilføje æg, kød eller fisk bagefter.
Vi undlader at krydre de stegte ris og serverer i stedet den autentiske thailandske chilisovs, prik nam pla, til – som en slags asiatisk salt & peber. Du kan bare fjerne chiliens kerner og hvide hinder, hvis du ønsker en mildere version.
Ingredienser
Stegte ris |
|
400 g kogte ris (gerne basmati eller jasmin) | |
2 spsk. hvidløg, finthakket | |
2 spsk. ingefær, finthakket | |
6 spsk. solsikkekerneolie | |
2 stængler blegselleri, skåret på tværs | |
2 gulerødder, i tynde stave | |
1 rødløg, skåret i tynde både | |
1 håndfuld spidskål, groft snittet | |
Limebåde | |
Koriander | |
Prik nam pla |
|
6 spsk. fiskesauce | |
3 spsk. limesaft | |
0.5 hakket chili | |
1 fed knust hvidløg | |
1 tsk. rørsukker |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Steg ingefær og hvidløg i olien ved svag varme nogle minutter, uden at det tager farve |
2
Færdig
|
Skru op for varmen og tilsæt risene |
3
Færdig
|
Steg, til risene begynder at blive blanke og sprøde |
4
Færdig
|
Tilsæt grøntsagerne og steg med, til de begynder at blive let blanke |
5
Færdig
|
Servér rygende varm med limebåde og frisk koriander |