Opskrift: Hurtigt syltede græskar (hokkaido)

0 0
Opskrift: Hurtigt syltede græskar (hokkaido)

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
800 g græskar (uden skal og kerner)
Atamon
Syltelage
3 dl vand
2 dl æbleeddike
350 g sukker (evt. Sukrin)
20 g ingefær
2 kanelstænger
10 korn allehånde
5 nelliker
Tilhører:
  • Vegansk mad
  • Vegetarretter

Ingredienser

  • Syltelage

Et par ord om vores opskrift

Del

Hvis du holder af syltede agurker, rødbeder, asier eller cornichoner på din leverpostejmad, til dit afskårne pålæg eller til frikadellerne, flæskestegen eller en god gryderet – så vil du ELSKE disse syltede græskar! Du kan bruge dem på præcis samme måde, og de smager mindst lige så godt (hvis ikke meget bedre).

Fremgangsmåde og ingredienser er en tilpasning af flere forskellige amerikanske opskrifter. I USA spiser man meget mere græskar end herhjemme, så derovre er der en århundredlang tradition for lækre retter med græskar.

De syltede græskar rammer den perfekte balance mellem surt-sødt – mellem blødt-sprødt – mellem rent i smagen-krydret.

Ingredienser

Antal personer:
800 g græskar (uden skal og kerner)
Atamon
Syltelage
3 dl vand
2 dl æbleeddike
350 g sukker (evt. Sukrin)
20 g ingefær
2 kanelstænger
10 korn allehånde
5 nelliker
3 fra 16 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Start med at koge syltelagen i 15 minutter under låg i en halvstor gryde – ingefærstykket skal vaskes og skæres i tynde skiver (du behøver ikke skrælle det)

2
Færdig

Skær skrællen af græskarret, del det i to og skrab kerner og gums ud med en spiseske (kernerne kan du evt. riste med salt)

3
Færdig

Skær græskarret i tynde skiver – længde 5-7 cm, bredde 2 cm, tykkelse 3-5 mm

4
Færdig

Hæld græskarstykkerne ned i den kogende syltelage, mas dem godt ned – småkog 10 minutter under låg

5
Færdig

Hæld græskarstykker og kogende syltelage tilsat lidt Atamon i skoldede sylteglas – se hvordan i teksten

6
Færdig

Når sylteglasset er kølet af, kan det holde sig i flere måneder et køligt og mørkt sted

Mere om syltede græskar

Især to faktorer afgør, om de syltede græskar bliver vellykkede:

1. Sylteprocessen
2. Syltelagen

Sylteprocessen

Der er mange måder at sylte græskar på. Når græskarret er skåret i mindre stykker, sværger nogle til at lægge dem i blød i vand og lade dem trække i 12-24 timer – det giver større sprødhed. Andre vælger at koge græskarstykkerne i op til 30-45 minutter – det giver større blødhed. Atter andre opererer med en marinade, som de rå græskar trækker i, og en syltelage, som de koger i.

Amerikanerne ser mere praktisk på det. Hvorfor ikke lave én perfekt syltelage, og så koge græskarstykkerne præcis så længe, at de hverken er for hårde eller for bløde, men bare dejlige? Det er en lynhurtig proces, som kun tager 30 minutter. Hertil kommer klargøring af græskarret, men det gælder jo for alle opskrifter.

Syltelagen

Smag og behag er naturligvis forskellige. Nogle kan lide deres syltede grøntsager meget søde, andre fortrækker dem ret sure. Denne opskrift rammer præcis midt i skiven, hverken for sød eller for sur. Det er forholdet mellem eddike, sukker og vand, som skaber denne balance.

Hvilke krydderier foretrækker man? I Danmark er vanilje meget brugt, og kombineret med en stor andel af sukker giver det en dessertagtig syltelage. I USA bruger man meget allehånde, nelliker og laurbærblade, samt mindre sukker, og det trækker mere i retning af det salte køkken.

Vi har fundet en kombination, der lægger sig præcis midt imellem: Kanelstænger og friske ingefærskiver kombineret med nelliker og allehånde. Denne syltelage er så god, at du kan bruge den som allround syltelage til alle slags grøntsager (agurker, asier, rødbeder osv.).

Om græskar og sukker

Du kan sylte mange slags græskar. Vi valgte et hokkaido-græskar, fordi størrelsen passede til vores husholdning. Da det lille græskar var skrællet og kernerne taget ud, standsede vægten på præcis 800 gram. Denne mængde fylder et stort sylteglas. Ønsker du at sylte en større eller mindre mængde græskar, så tryk på + eller – ud for antal personer under Ingredienser.

Du kan bruge både hvidt sukker og rørsukker til syltning. Vi valgte imidlertid en tredje variant – Sukrin – et naturligt sødemiddel, der er sødt som sukker, men ikke indeholder kulhydrater. Sukrin gør dig altså ikke tyk, og det giver heller ikke huller i tænderne. Hurra for det.

Om opbevaring og holdbarhed

De syltede græskar kan sagtens holde sig på køl i syltelagen i 1-2 uger i en hvilken som helst beholder.

Hvis de syltede græskar skal holde længere, er du nødt til at opbevare dem i sylteglas, der kan lukke helt tæt. Sylteglas skal skoldes før brug. Det gør du ved at hælde en bundsjat kogende vand i glasset, tilsætte 1 tsk. Atamon, lukke glasset og ryste det, så det kogende vand og Atamon fordeler sig overalt. Kassér dette vand og fyld nu græskar og kogende syltelage – tilsat 1 tsk. Atamon – i glasset og luk til med det samme.

Når sylteglasset er kølet af, kan de syltede græskar holde sig i flere måneder et mørkt og køligt sted (fx i køleskabet). Faktisk kan de holde sig, lige indtil der dannes mug i overfladen.

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Mexicansk kyllingeschnitzel med guacamole
forrige
Opskrift: Mexicansk kyllingeschnitzel med guacamole
Original græsk stifado med oksekød
næste
Opskrift: Original græsk stifado med oksekød
Mexicansk kyllingeschnitzel med guacamole
forrige
Opskrift: Mexicansk kyllingeschnitzel med guacamole
Original græsk stifado med oksekød
næste
Opskrift: Original græsk stifado med oksekød

Tilføj Din Kommentar