Ingredienser
-
150 g bacon (tykke skiver)
-
500 g kartofler
-
1 løg
-
1 fed hvidløg
-
1 spsk. timian
-
0.5 tsk. salt, peber
-
1 dl hvidvin
-
0.5 dl mælk
-
125 g rødkitost (fx Reblochon)
Et par ord om vores opskrift
Tartiflá er det lokale ord for kartoffel i den franske provins Savoyen. Her har man udviklet en aldeles vidunderlig kartoffelgratin, som kaldes tartiflette. Ikke alene smager tartiflette pragtfuldt – det er også en meget nærende ret.
I en tartiflette indgår kartofler, bacon, løg, hvidløg, vin, et mælkeprodukt – samt generøse mængder af en fed, fransk rødkitost (en art brie, om du vil). Mange sværger til en ost af mærket Reblochon, men andre rødkitoste kan sagtens gå an.
Mælkeproduktet i en tartiflette vil typisk være mælk, fløde eller cremefraiche. Når du kombinerer det med masser af rødkitost, kommer en traditionelt tilberedt tartiflette hurtigt til at minde ret meget om danske flødekartofler.
Tartiflette er derfor genialt tilbehør til bøf, oksemørbrad eller andre slags stegt kød eller fisk.
I Spicy Twists version af tartiflette holder vi lidt igen med kalorierne. Vi bruger kun den halve mængde ost, og som mælkeprodukt fravælger vi fløde og cremefraiche og nøjes med mælk.
I stedet for alt mælkefedtet bruger vi lidt timian, som smager fantastisk sammen med de ”franske kartofler”. Timian indgår dog normalt ikke i en traditionel tartiflette.
Ønsker du at ramme den helt originale tartiflette, skal du altså fordoble mængden af rødkitost her i opskriften – og bruge cremefraiche i stedet for mælk. Hvis du anvender dobbelt så meget ost, skal du lave gratinen i 2 lag, så der kommer et lag ost både i midten og på toppen.
Ingredienser
150 g bacon (tykke skiver) | |
500 g kartofler | |
1 løg | |
1 fed hvidløg | |
1 spsk. timian | |
0.5 tsk. salt, peber | |
1 dl hvidvin | |
0.5 dl mælk | |
125 g rødkitost (fx Reblochon) |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Snit bacon i strimler og steg sprøde på panden |
2
Færdig
|
Skær kartoflerne i 0.5 cm skiver og kog møre i letsaltet vand, der næsten dækker – ca. 7 minutter |
3
Færdig
|
Hak løg og hvidløg groft og steg blødt sammen med baconet |
4
Færdig
|
Vend kartofler, timian, salt og peber med bacon og løg |
5
Færdig
|
Hæld kartoffelblandingen i et smurt ildfast fad |
6
Færdig
|
Hæld vin og mælk over |
7
Færdig
|
Skær osten i tynde skiver og fordel skiverne over kartoflerne |
8
Færdig
|
Bag kartoffelgratinen 20 minutter på næstnederste rille i en 225 grader varm ovn |