Opskrift: Tartiflette – fransk kartoffelgratin
med bacon og rødkitost

0 0
Opskrift: Tartiflette – fransk kartoffelgratin

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
150 g bacon (tykke skiver)
500 g kartofler
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk. timian
0.5 tsk. salt, peber
1 dl hvidvin
0.5 dl mælk
125 g rødkitost (fx Reblochon)

Tartiflette er en slags flødekartofler på fransk

Ingredienser

Et par ord om vores opskrift

Del

Tartiflá er det lokale ord for kartoffel i den franske provins Savoyen. Her har man udviklet en aldeles vidunderlig kartoffelgratin, som kaldes tartiflette. Ikke alene smager tartiflette pragtfuldt – det er også en meget nærende ret.

I en tartiflette indgår kartofler, bacon, løg, hvidløg, vin, et mælkeprodukt – samt generøse mængder af en fed, fransk rødkitost (en art brie, om du vil). Mange sværger til en ost af mærket Reblochon, men andre rødkitoste kan sagtens gå an.

Mælkeproduktet i en tartiflette vil typisk være mælk, fløde eller cremefraiche. Når du kombinerer det med masser af rødkitost, kommer en traditionelt tilberedt tartiflette hurtigt til at minde ret meget om danske flødekartofler.

Tartiflette er derfor genialt tilbehør til bøf, oksemørbrad eller andre slags stegt kød eller fisk.

I Spicy Twists version af tartiflette holder vi lidt igen med kalorierne. Vi bruger kun den halve mængde ost, og som mælkeprodukt fravælger vi fløde og cremefraiche og nøjes med mælk.

I stedet for alt mælkefedtet bruger vi lidt timian, som smager fantastisk sammen med de ”franske kartofler”. Timian indgår dog normalt ikke i en traditionel tartiflette.

Ønsker du at ramme den helt originale tartiflette, skal du altså fordoble mængden af rødkitost her i opskriften – og bruge cremefraiche i stedet for mælk. Hvis du anvender dobbelt så meget ost, skal du lave gratinen i 2 lag, så der kommer et lag ost både i midten og på toppen.

Ingredienser

Antal personer:
150 g bacon (tykke skiver)
500 g kartofler
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk. timian
0.5 tsk. salt, peber
1 dl hvidvin
0.5 dl mælk
125 g rødkitost (fx Reblochon)
3 fra 8 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Snit bacon i strimler og steg sprøde på panden

2
Færdig

Skær kartoflerne i 0.5 cm skiver og kog møre i letsaltet vand, der næsten dækker – ca. 7 minutter

3
Færdig

Hak løg og hvidløg groft og steg blødt sammen med baconet

4
Færdig

Vend kartofler, timian, salt og peber med bacon og løg

5
Færdig

Hæld kartoffelblandingen i et smurt ildfast fad

6
Færdig

Hæld vin og mælk over

7
Færdig

Skær osten i tynde skiver og fordel skiverne over kartoflerne

8
Færdig

Bag kartoffelgratinen 20 minutter på næstnederste rille i en 225 grader varm ovn

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Opskrift: Stuvet grønkål på en nemmere måde
forrige
Opskrift: Stuvet grønkål på en nemmere måde
Opskrift: Ingefærtærte med citron
næste
Opskrift: Ingefærtærte med citron
Opskrift: Stuvet grønkål på en nemmere måde
forrige
Opskrift: Stuvet grønkål på en nemmere måde
Opskrift: Ingefærtærte med citron
næste
Opskrift: Ingefærtærte med citron

Tilføj Din Kommentar

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here