Ingredienser
-
0.5 dl olivenolie
-
200 g feta
-
500 g cherrytomater
-
0.5 frisk chili
-
Salt, peber
-
Desuden
-
450 g friskkogt pasta
-
Frisk basilikum
Et par ord om vores opskrift
Genial pastaret med kun 5 minutters forberedelsestid! Sæt et fad med feta, cherrytomater, chili og olivenolie i ovnen i 25 minutter. Fetaen bliver blød og cremet, tomaterne bliver søde og lækre – rørt sammen med friskkogt pasta er det gudemad. Retten er opfundet i 2019 af den finske madblogger Jenni Häirinen og er blevet et monsterhit på Instagram og TikTok.
Læs mere om bagt feta med tomater og pasta efter opskriften.
Ingredienser
0.5 dl olivenolie | |
200 g feta | |
500 g cherrytomater | |
0.5 frisk chili | |
Salt, peber | |
Desuden |
|
450 g friskkogt pasta | |
Frisk basilikum |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tænd ovnen på 200 grader |
2
Færdig
|
Hæld halvdelen af olien i et ildfast fad |
3
Færdig
|
Læg fetaen i midten og de hele tomater rundt omkring |
4
Færdig
|
Hak frisk chili over fetaen |
5
Færdig
|
Dryp resten af olien over feta og tomater |
6
Færdig
|
Drys lidt salt og peber over tomaterne |
7
Færdig
|
Bag retten 15 minutter midt i ovnen |
8
Færdig
|
Skru ovnen op til 225 grader |
9
Færdig
|
Flyt retten et hak op i ovnen og bag 10 minutter mere |
10
Færdig
|
Mos feta, tomater og olie sammen til en grov sovs |
11
Færdig
|
Bland sovsen med friskkogt pasta og masser af basilikumblade |
Mere om TikTok-hittet bagt feta med tomater og pasta
En skønne dag i 2019 kiggede den finske madblogger Jenni Häyrinen sultent ind i sit køleskab for at se, hvad hun kunne lave til en hurtig frokost. Der lå en blok feta og nogle cherrytomater, på køkkenbordet stod en potte basilikum, og i skuffen havde hun en pose tørrede pastaer.
Fetaen og tomaterne røg hele i ovnen med en hel masse olivenolie, salt, peber og chili. Imens det bagte, kogte hun pastaerne og plukkede bladene af basilikumplanten. Efter 25 minutters bagning kunne hun blande det hele sammen til en cremet pastaret – som smagte sindssygt godt!
5 minutters forberedelsestid, 25 minutters bagning, gigantisk velsmag!? Det måtte Jenni naturligvis dele med sine følgere på Instagram…
… og få sekunder efter konstaterede hun til sin forbløffelse, at hun havde kreeret et hit.
Så stor succes fik Jennis ret med bagt feta med tomater og pasta i Finland, at supermarkederne i perioder løb tør for feta. Sensationen rygtedes naturligvis i udlandet, og i 2020 delte en amerikansk influencer opskriften med sine millioner af følgere på TikTiok. Og så stak det fuldstændigt af…
Du kan læse hele historien på dr.dk. Og du kan tjekke Jennis originale opskrift, der her er oversat til engelsk.
Et par ord om ingredienserne
- Feta. Det skal være en hel blok feta, du bager i ovnen. Fetaen kan være lavet af komælk, fåre- og/eller gedemælk, whatever.
- Tomater. Jenni skriver cherrytomater, men det kan naturligvis være en hvilken som helst slags små tomater.
- Olivenolie. Jenni putter mere end dobbelt så meget olie i den originale udgave af retten – vi synes, det fungerer fint med den mængde, der er angivet her.
- Chili. Jenni (og vi) bruger frisk, stærk chili til at drysse på fetaen. Men du kan naturligvis bruge chiliflager, eller hvad du ellers har i køkkenskabet – eller helt undvære chili, hvis det ikke må blive for stærkt.
- Pasta. Jenni koger selv sine tørrede pastaer efter anvisningerne på pakken – men en omgang frisk pasta vil også fungere. Du kan også droppe pasta og duppe sovsen op med hjemmebagte, koldhævede flutes.
- Basilikum. Jenni har ret – frisk basilikum er førstevalg i retten. Vi havde dog kun bredbladet persille, og det smagte fortrinligt. Tørret basilikum kan også gå an i en snæver vending.