Ingredienser
-
1 svinemørbrad
-
3 spsk. olie
-
1 tsk. salt
-
2 løg
-
2 stængler blegselleri
-
2 grønne peberfrugter
-
4 fed hvidløg
-
4 dl ris
-
8 dl hønsebouillon
-
Cajun-krydderi
-
1 tsk. spidskommen, knust
-
1 tsk. korianderfrø, knust
-
1 tsk. oregano
-
1 tsk. timian
-
1 tsk. paprika
-
0.5 tsk. cayennepeber
Et par ord om vores opskrift
Jambalaya er cajun-folkets svar på den spanske paella: En vidunderligt krydret risret med grøntsager og det kød eller fisk, du lige har ved hånden. Fx en svinemørbrad. Vi viser her, hvor let det er at lave lækker mad som hjemme hos de fransktalende indbyggere i farverige New Orleans.
Læs mere om cajun jambalaya med svinemørbrad efter opskriften.
Ingredienser
1 svinemørbrad | |
3 spsk. olie | |
1 tsk. salt | |
2 løg | |
2 stængler blegselleri | |
2 grønne peberfrugter | |
4 fed hvidløg | |
4 dl ris | |
8 dl hønsebouillon | |
Cajun-krydderi |
|
1 tsk. spidskommen, knust | |
1 tsk. korianderfrø, knust | |
1 tsk. oregano | |
1 tsk. timian | |
1 tsk. paprika | |
0.5 tsk. cayennepeber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Find en god tykbundet gryde frem eller en stor pande med låg |
2
Færdig
|
Skær svinemørbraden i store klodser (3 x 3 cm) – du behøver ikke pudse den af |
3
Færdig
|
Brun kødet hurtigt i olien ved høj varme; krydr med salt og stil til side |
4
Færdig
|
Skru lidt ned for varmen og steg finthakket løg, blegselleri og peberfrugt samt hvidløg i tynde skiver - grøntsagerne skal blive bløde, men ikke tage farve - små 10 minutter |
5
Færdig
|
Tilsæt ris og steg med 1 minut |
6
Færdig
|
Tilsæt krydderier og steg med 1 minut |
7
Færdig
|
Tilsæt hønsebouillon - lad retten simre under låg i 10 minutter |
8
Færdig
|
Tilsæt mørbradstykkerne – lad simre færdig under låg i 10 minutter |
Mere om cajun jambalaya med svinemørbrad
Cajuns er betegnelsen for de fransktalende indbyggere i den sumpede sydstat Louisiana og i særdeleshed i den farverige, swingende jazz- og madby New Orleans ud til Den Mexicanske Golf. N’awlins, som de siger på de kanter. Eller The Big Easy.
Cajun food er bestemt ikke forfinet mad. Det er en række rustikke retter, som naturligt nok tager udgangspunkt i det varme, vandrige, frugtbare områdes råvarer. Ofte noget med ris. Ofte noget med kylling, svinekød, pølse samt fisk og skaldyr.
To ting kendetegner ægte cajun food:
- Grøntsagerne vil som regel omfatte The Trinity: Løg, blegselleri og grøn peber. Hertil kommer hvidløg, og hvad der ellers er af frisk grønt. Okra, for eksempel.
- Cajun-krydderiblandingen vil som regel omfatte spidskommen, korianderfrø, timian, oregano, paprika og cayennepeber. Derovre vil blandingen næsten altid være tilsat salt, løgpulver og hvidløgspulver, men her foretrækker vi frisk løg, hvidløg og vores egen dosering af salt.
Dagens opskrift er på en såkaldt jambalaya, der på mange måder minder om den spanske paella. Det er en vidunderligt krydret risret med de nævnte grøntsager og krydderier – samt det kød, fisk eller skaldyr, du lige har ved hånden. I dag lå der en svinemørbrad i køleskabet og råbte efter os.
Svinemørbrad har den fordel, at den bliver mør og saftig på ingen tid. Til vores jambalaya skal den såmænd bare skæres i store klodser (glem afpudsning!), som ristes lynhurtigt på en pande. Senere – når grøntsager og ris er næsten færdige – skal mørbradstykkerne blot tilsættes de sidste 10 minutter.
I stedet for mørbrad kan du bruge kød fra koteletter, fersk skinke, kyllingebryst eller kalkunfilet. Har du en rest chorizo eller andouille (pølse), vil det også smage godt i retten. Eller du kan smide en håndfuld rejer og/eller muslinger i gryden de sidste 10 minutter.
I N’awlins kan de lokale i øvrigt sagtens finde på at tylle et antal piskende kolde øller til deres jambalaya; bare så du ved det.