Ingredienser
-
300 g tørrede soyabønner
-
1 spsk. salt
-
3 laurbærblade
-
1 chili
-
1 rød peberfrugt
-
2 rødløg
-
2 fed hvidløg
-
2 gulerødder
-
2 stængler blegselleri
-
3 spsk. olie
-
3 laurbærblade
-
1 spsk. kakao
-
1 spsk. spidskommen, knust
-
1 spsk. korianderfrø, knust
-
2 kanelstænger
-
2 tsk. salt
-
3 dl vand
-
1 ds. flået tomat
-
100 g tomatpuré
-
Koriander til pynt
Et par ord om vores opskrift
Du kan få et kilo soyabønner for 28 kr. Og tænk engang, i opskriften her skal du bruge under en tredjedel, og det rækker til 4 personer! Så denne chili sin carne (der betyder chili uden kød) må siges at være billig mad.
Soyabønner er – ligesom fx kidneybønner, hvide bønner, linser og kikærter – fyldt med proteiner. I det vegetariske køkken bruger man dem i stedet for kød: Bønnerne mætter godt og giver kroppen det livsvigtige skud ‘byggeklodser’, vi alle har brug for hver dag.
Se også vores opskrift på ristede soyabønner og soyamælk.
Lige som andre typer af tørrede bønner, skal soyabønner først opblødes 10-12 timer i koldt vand, før de koges i frisk vand i mindst 40 minutter. Vi foreslår at koge soyabønnerne med laurbærblade og salt for at give dem mere umami i smagen.
Bemærk i øvrigt, at de små runde, brunlige soyabønner folder sig lidt ud og bliver gullige, når de har ligget i blød.
Den varme, behagelige krydring kommer fra kanelstænger, spidskommen, korianderfrø, laurbærblade, chili – og kakao. I Mexico, hvorfra chili con carne stammer, bruger man nemlig chokolade i retten. Den vigtigste (og sundeste) bestanddel af chokolade er kakao, så hvorfor ikke bruge det skønne brune pulver alene og slippe for sukker og mælkeindholdet i chokolade?
Som tilbehør til chili sin carne kan du med fordel servere kogt quinoa eller ris og en ordentlig skudefuld autentisk mexicansk guacamole. Samt måske en skål tortillachips og en nævefuld kolde Corona’er.
Ingredienser
300 g tørrede soyabønner | |
1 spsk. salt | |
3 laurbærblade | |
1 chili | |
1 rød peberfrugt | |
2 rødløg | |
2 fed hvidløg | |
2 gulerødder | |
2 stængler blegselleri | |
3 spsk. olie | |
3 laurbærblade | |
1 spsk. kakao | |
1 spsk. spidskommen, knust | |
1 spsk. korianderfrø, knust | |
2 kanelstænger | |
2 tsk. salt | |
3 dl vand | |
1 ds. flået tomat | |
100 g tomatpuré | |
Koriander til pynt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sæt soyabønnerne i blød i masser af vand i 10-12 timer – kassér vandet – kog bønnerne 40 minutter i frisk vand tilsat salt og laurbærblade - lad herefter trække, så lang tid du orker – og kassér også dette vand |
2
Færdig
|
Hak chilien fint og snit de øvrige grøntsager i små tern |
3
Færdig
|
Steg grøntsagerne i olien, til løgene begynder at blive blanke |
4
Færdig
|
Tilsæt kakao og krydderier og steg med 1 minut |
5
Færdig
|
Tilsæt soyabønner og de øvrige ingredienser (minus frisk koriander) og småkog retten 40 minutter under låg |
6
Færdig
|
Servér chili sin carne af dybe tallerkener med et drys koriander |