Opskrift: 1 liter hjemmelavet soyamælk for 7 kr.

- med sojabønner og vand

Sojamælk giver dig proteiner lige som komælk

Tilhører:
  • Billig mad
  • Sund mad
  • Vegansk mad
  • Vegetarretter

Ingredienser

Et par ord om vores opskrift

Del

Hjemmelavet soyamælk er den plantemælk, der minder mest om komælk. Konsistensen er cremet og behagelig, og i modsætning til mandelmælk, havremælk og rismælk får du med soyamælk lige så mange proteiner som i komælk og oven i købet lidt fibre.

Med soyamælk slipper du samtidig for komælkens laktose (mælkesukker). Soyamælk giver dig dog heller ikke komælkens nyttige indhold af calcium (kalk).

Se også vores opskrifter på mandelmælk, havremælk og rismælk.

Sammenlignet med mandelmælk er der en stor klimamæssig gevinst ved at drikke soyamælk: Det kræver enorme mængder vand at dyrke mandler, mens vandforbruget til soyabønner er langt mere beskedent.

Smagen af soyamælk deler dog vandene. Nogen synes, soyamælk smager pragtfuldt, andre at smagen er for vegetabilsk og ’bønnet’. Her på Spicy Twist har vi nok et ben i begge lejre: Vi synes, det er pragtfuldt at have en plantemælk, der delvis kan erstatte komælk – men helt ærligt kan vi bedre lide smagen af mandelmælk og havremælk.

Soyamælk kan derfor især anbefales i kager, brød, desserter og den øvrige madlavning, hvor andre smage dominerer. Som mælk på morgenmaden eller i kaffen er mandelmælk og havremælk langt at foretrække.

Noget af den soyamælk, du kan købe, er sødet med sukker eller andre sødestoffer. Nogle producenter tilsætter også vaniljesmag. Vores hjemmelavede soyamælk er usødet (og dermed sundest muligt), men du kan sagtens tilsætte 1-2 tsk. sukker eller vaniljesukker, når du har kogt soyamælken færdig.

Prisen på soyamælk er ikke uvæsentlig. I butikkerne kan du være heldig at få 1 liter soyamælk til omkring 15-16 kr., men ofte koster den betydeligt mere. Vores hjemmelavede soyamælk koster præcis 7 kr. for 1 liter, altså under halv pris. Vi købte 1 kg soyabønner til 28 kr. og brugte ¼ af bønnerne til mælk.

Hjemmelavet soyamælk er ikke spor svært at lave, men tager lidt tid. Først skal bønnerne opblødes i 10-12 timer (natten over), så skal de blendes med frisk vand, bagefter skal soyamælken sies fra de blendede bønner (denne pulp hedder okara), og endelig skal soyamælken koges 20 minutter for at miste noget af sin ’bønnede’ smag.

Soyamælk kan holde sig 3-4 dage i en lukket beholder på køl. Den tiloversblevne, proteinholdige okara (bønnepulp) kan bruges til en skøn og mættende granola (mysli), veganske frikadeller, crab cakes, bagværk og alt muligt andet, hvor du mangler sundt, vegetarisk fyld.

Kilder:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324746.php
https://iform.dk/sund-mad/kostraad/soyamaelk-rismaelk-eller-mandelmaelk-hvilket-alternativ-boer-du-vaelge

0/5 (0 Reviews)

Sådan gør du

1
Færdig

Opblød soyabønnerne i rigeligt vand i 10-12 timer (natten over?), så de svulmer op og bliver gule

2
Færdig

Hæld opblødningsvandet fra og blend bønnerne grundigt med det kolde vand, måske ad et par omgange

3
Færdig

Hæld bønnemassen i en fintmasket sigte over en skål, så soyamælken samles i skålen – lad bønnemassen dryppe af mindst 30 minutter og vend den gerne undervejs

4
Færdig

Kog soyamælken 20 minutter – pas godt på, at den ikke brænder på eller koger over!

5
Færdig

Lad mælken køle af og sigt den så ned i en flaske, der kan lukkes

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 900 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad.

Opskrift: Panzanella - toscansk brødsalat
forrige
Opskrift: Panzanella – toscansk brødsalat
Opskrift: Den perfekte hybenmarmelade
næste
Opskrift: Den perfekte hybenmarmelade
Opskrift: Panzanella - toscansk brødsalat
forrige
Opskrift: Panzanella – toscansk brødsalat
Opskrift: Den perfekte hybenmarmelade
næste
Opskrift: Den perfekte hybenmarmelade

Tilføj Din Kommentar