Ingredienser
-
2 stilke citronmelisse
-
1 tsk. honning
-
3 dl kogende vand
Et par ord om vores opskrift
Citronmelisse (latin: Melissa Officinalis; engelsk: Lemon Balm) er en af den slags krydderurter, vi forkælede moderne mennesker slet ikke sætter pris nok på. Det skyldes måske, at citronmelisse breder sig som ukrudt – men det skal du kun være glad for!
Når du har læst disse linjer, vil du være lykkelig for al den citronmelisse, du kan skaffe…
Allerede de gamle romere, de lidt yngre arabere og vores hjemlige kutteklædte munke var udmærket klar over, at citronmelisse er en fænomenal lægeplante og smagsgiver.
Man mente helt bestemt, at citronmelisse modvirker depressive tilstande, almindelig nervøsitet og diffus uro. Citronmelisse skulle således styrke legeme og sjæl og have en beroligende virkning på sindet. I overensstemmelse hermed kaldte man den smukke, buskede urt for Hjertensfryd.
I dag anvendes citronmelisse i mange forskellige slags naturlægemidler og alternativ medicin mod en lang række lidelser. Her er et lille uddrag af de tilstande, som citronmelisse menes at kunne lindre:
- Menstruationssmerter og graviditetskvalme
- Angreb af virus og bakterier
- Herpes/forkølelsessår
- Fordøjelsesproblemer
- Søvnløshed, indsovningsbesvær
- Kramper
- Svamp
- Angst
- Astma
- Alzheimers sygdom
7 forslag til brug af citronmelisse
Drikkevand
Anbring 1-2 hele kviste citronmelisse eller en håndfuld blade i en karaffel koldt vand
I løbet af få minutter har vandet fået en elegant, let citrusagtig smag
Suverænt alternativ til de dyre købevand, du ellers serverer for gæster
Pynt
Brug de mindst blade af citronmelissen som spiselig pynt på kager og desserter
Den fine citrusagtige smag klæder i dén grad det søde køkken
Te
Se separat opskrift
Smager vidunderligt, virker beroligende
Smoothies
- I næsten enhver opskrift på smoothies kan du uden videre tilføje citronmelisse
- Blend en lille håndfuld blade af citronmelisse med i smoothien
- Giver en citrusagtig smag uden at være sur
Salater og frugtsalater
- I de fleste salater og frugtsalater vil citronmelisse tilføre en velkommen friskhed
- Hak en lille håndfuld blade fint og bland i salaten eller frugtsalaten
- Giver en let citrusagtig smag og en anelse bitterhed
Se alle vores opskrifter på salater
Kryddereddike
- Lav din egen milde kryddereddike, der er genial i dressinger og marinader
- Anbring 5 hele kviste citronmelisse eller et par håndfulde blade i ½ liter hvidvinseddike
- Lad trække 4 uger og nyd den gode smag i måneder herefter
Alternativ til citrongræs
Brug citronmelisse som alternativ til citrongræs eller citronskal i det salte køkken
Den finthakkede citronmelisse skal først tilsættes maden lige før servering
Tilfører maden en let tør, citrusagtig smag
Positiv BI-effekt!!
Citronmelisse hedder som sagt Melissa Officinalis på latin. Men Melissa er samtidig det græske ord for bi (og tillige et populært pigenavn). Den gode nyhed er nemlig, at bier elsker citronmelisse – og som du nok ved, skal vi forkæle bierne, så de kan bestøve vores planter. Endnu en grund til at sætte pris på din citronmelisse.
Har du citronmelisse i overskud, kan du i øvrigt fryse bladene ned og bruge ved en senere lejlighed.
Ingredienser
2 stilke citronmelisse | |
1 tsk. honning | |
3 dl kogende vand |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Klip citronmelissen i grove stykker; stilk, blade og evt. blomster |
2
Færdig
|
Hæld citronmelissen i dit bedste tekrus med lidt honning |
3
Færdig
|
Hæld kogende vand over og lad trække 5-10 minutter |
4
Færdig
|
Drik gerne før sengetid |