Ingredienser
-
1 spsk. olivenolie
-
100 g spinat
-
300 g speltmel
-
5 dl kærnemælk
-
0.5 dl olivenolie
-
2 æg
-
1 tsk. bagepulver
-
1 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Madpandekager er et hit over hele verden. Fra Asien over Afrika og Sydamerika til Europa, hvor bretonerne for eksempel har deres galettes lavet på boghvedemel.
I disse sunde, grove madpandekager bruger vi den gamle hvedesort spelt, som giver lidt mere at tygge på end det fine hvedemel.
Mælken er den fedtfattige kærnemælk (0,5%), som på samme tid giver en rundere smag end fx minimælk eller letmælk – og sparer os for nogle unødvendige kalorier.
Der skal spinat i dejen, både for smagens, sundhedens og udseendes skyld. De friske spinatblade steges 2 minutter ved høj varme i lidt olivenolie på den pande, du senere steger pandekagerne på. Så er panden lidt fedtet, når du skal i gang med at stege. Spinatbladene, der nu er faldet sammen, vrides eller mases mod bunden i en sigte, så vandet presses ud – og hakkes hurtigt, inden de kommer i pandekagedejen.
I stedet for smør bruger vi olivenolie. Smør smager godt, men er usundt. Olivenolie smager godt og er sundt. Valget er let.
Bemærk: Dejen er tykkere end en traditionel pandekagedej. Du skal derfor bruge en paletkniv til at sprede dejen ud på panden, men de bliver stadig mindre i diameter end dine almindelige pandekager.
Ud af denne portion bliver der 8 lidt tykke madpandekager, som rækker til 4 moderat sultne mennesker, når der kommer godt med fyld ovenpå.
Ideer til fyld i madpandekager
Du kan putte alt muligt slags fyld på madpandekager.
Bretonerne elsker eksempelvis skinke, ost og et spejlæg. Eller gedeost, stegte løg og bacon samt et dryp honning.
Eller hvad med en god italiensk kødsovs?
Skal der vegetarisk fyld i dine madpandekager, smager en spansk ratatouille (pisto manchego) fantastisk. Eller en indisk linsestuvning, daal.
Du kan også vælge en hurtig løsning som os: Steg tern af kyllingebryst med paprika, soya, chili, oregano og lidt brunt sukker (smager som barbecue) og servér med en skålfuld blandet grønt, blandt andet avocado og tomater.
Ingredienser
1 spsk. olivenolie | |
100 g spinat | |
300 g speltmel | |
5 dl kærnemælk | |
0.5 dl olivenolie | |
2 æg | |
1 tsk. bagepulver | |
1 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
På panden, du senere skal stege pandekagerne på, vender du de friske spinatblade i lidt olie ved høj varme, indtil spinaten falder sammen - ca. 2 minutter |
2
Færdig
|
Vrid spinaten eller mas den ned mod bunden i en sigte med en ske, så vandet presses ud - hak herefter spinaten fint og hæld i en skål med de øvrige ingredienser |
3
Færdig
|
Rør pandekagedejen sammen med en el-mikser - den bliver ret tyk i konsistensen |
4
Færdig
|
Olieindholdet i dejen betyder, at du ikke skal bruge noget særligt fedtstof under stegningen - men lige til en start skal panden være lidt fedtet |
5
Færdig
|
Ud af grundportionen bliver der 8 lidt tykke pandekager, som ikke fylder hele pandens bredde |
6
Færdig
|
Når du hælder en portion dej på den varme pande, skal du lige bruge en paletkniv til at fordele dejen ud på panden så tyndt som muligt - den flyder ikke af sig selv |
7
Færdig
|
Steg pandekagerne ved middelhøj varme 2-3 minutter på hver side, til de tager farve |