Ingredienser
-
4 osso buco
-
3 spsk. olie
-
2 løg
-
2 fed hvidløg
-
3.5 dl bouillon
-
15 kardemommekapsler, kornene
-
15 peberkorn
-
2 stjerneanis
-
2 tsk. salt
-
1 tsk. sukker
-
1 stor fennikel
-
3 gulerødder
-
3 stængler blegselleri
-
2 dl appelsinsaft
-
3 spsk. majsstivelse
-
500 g pasta
-
Appelsin-gremolata
-
1 bdt. persille
-
2 appelsiner, den revne skal
-
2 fed hvidløg, knust
Et par ord om vores opskrift
Osso buco betyder noget i retning af knogle med hul i. Og minsandten, der ER jo hul i kalveskankens knogle, og hullet er fyldt ud med den lækreste marv, der giver smag og kraft til både denne ret og fx en god, gammeldags rødvinssovs.
Osso buco-retterne stammer traditionelt fra Lombardiet og Piemonte, og det har ført til en dejlig, men ret ensidig måde at tilberede det lækre kød på. En klassisk osso buco milanese er noget med tomat og hvidvin, salt og peber, og sådan smager de fleste osso buco-retter.
Men lad os tænke ud af boksen: Med fennikel og appelsinsaft, stjerneanis og kardemomme samt en appelsin-gremolata, hvor du bruger appelsinskal i stedet for citronskal, ja, så er du ovre i et helt andet smagsunivers. Nærmest mellemøstligt eller nordafrikansk – og det er faktisk et vanvittigt lækkert alternativ til de kendte smage.
Som tilbehør til ossobuco med fennikel og appelsin kan du snildt servere couscous/bulgur, hvis du ønsker at blive i de nordafrikanske baner. Men vi vil nu anbefale en omgang pasta, som du blander med den lækre sovs før servering.
Osso buco er ægte simremad. Det skal have lang tids braisering, men det er nemt nok, og din reelle arbejdstid er til at overse. Belønningen er en osso buco så englemør, at du kan spise den med ske.
PS. Hvis supermarkedet ‘kun’ har osso buco af oksekød, er det et fint alternativ til kalveskank.
Ingredienser
4 osso buco | |
3 spsk. olie | |
2 løg | |
2 fed hvidløg | |
3.5 dl bouillon | |
15 kardemommekapsler, kornene | |
15 peberkorn | |
2 stjerneanis | |
2 tsk. salt | |
1 tsk. sukker | |
1 stor fennikel | |
3 gulerødder | |
3 stængler blegselleri | |
2 dl appelsinsaft | |
3 spsk. majsstivelse | |
500 g pasta | |
Appelsin-gremolata |
|
1 bdt. persille | |
2 appelsiner, den revne skal | |
2 fed hvidløg, knust |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Klip 3 huller i hinden rundt om hver osso buco |
2
Færdig
|
Brun osso buco’erne godt af i olien på en hed pande |
3
Færdig
|
Hæld osso buco, grofthakkede løg og hvidløg, bouillon og de knuste krydderier i en ovnfast gryde, stegeso eller tagine |
4
Færdig
|
Braisér 2,5 timer under låg i en 150 grader varm ovn |
5
Færdig
|
Skær fennikel, gulerødder og blegselleri i grove stykker og steg på panden fra før, til grøntsagerne begynder at falde lidt sammen og tage farve |
6
Færdig
|
Rør appelsinsaft og majsstivelse sammen |
7
Færdig
|
Når kødet har fået sine 2,5 timer, hælder du grøntsager og appelsinsaft ned i gryden, rører lidt rundt og giver det hele 30 minutter mere i ovnen under låg |
8
Færdig
|
Kog pastaen efter anvisningerne på pakken |
9
Færdig
|
Bland finthakket persille, appelsinskal og knust hvidløg til en gremolata |
10
Færdig
|
Fisk osso buco’erne op, rør pastaen godt rundt i sovsen og servér med et generøst drys appelsin-gremolata |