Ingredienser
-
Fiskefond
-
3 torskehoveder eller andet fiskeaffald
-
0.5 l hvidvin
-
0.5 l vand
-
1 spsk. salt
-
1 gulerod
-
1 løg
-
Persillestilke
-
3 laurbærblade
-
10 peberkorn, knust
-
Smørbolle
-
50 g smør
-
4 spsk. mel
-
Fyld
-
500 g kartoffel
-
3 gulerødder
-
3 stilke blegselleri
-
600 g torskefilet
-
150 g røgede muslinger
-
Aioli
-
2 dl olie
-
2 fed hvidløg
-
1 æg
-
1 tsk. sennep
-
1 tsk. god eddike
-
0.5 tsk. salt, peber
-
Pynt
-
Kruspersille
Et par ord om vores opskrift
Det Gamle Røgeri på havnen i Hanstholm solgte Spicy Twist nogle flotte torskefileter og et bæger fuldkommen vanedannende røgede muslinger. Hurra, så var de vigtigste bestanddele i en god fiskesuppe ligesom på plads.
Vi måtte også eje et stort stykke rå tun fanget i Nordsøen og en smeltende lækker nyrøget laks, men det har ikke rigtigt noget med denne opskrift at gøre.
Men vi manglede jo også nogle fiskeben eller andet godt fiskeaffald at koge vores fiskesuppe på. “Spørg Klavs deroppe i den store bygning, hvor porten står åben – I får lige en pose med,” udbrød den venlige mand i røgeriet.
Klavs og et par snedige kumpaner stod i en kolossal, iskold betonhal og var ved at rense et bjerg af frisk fisk. I en container lå dynger af friske torskehoveder; dem kunne vi bare forsyne os af. Vi nappede 3 styk, store som knytnæver på en fuldbefaren vesterhavsfisker, og sagde pænt tak.
Så gik turen hjem til det veludstyrede sommerhus i Klitmøller, hvor grundsuppen – fiskefonden – skulle koges.
Det er dejligt let: Fiskeaffald, hvidvin, vand, et par urter, laurbærblade, salt og peber koges i 30 minutter, og så står du med den dejligste suppe, som bare skal hældes gennem en sigte. Fiskebenene må endelig ikke koge længere, for så begynder de at udskille en ram smag.
Du kan putte alskens gode sager i sådan en fiskesuppe. Alle mulige slags fisk og skaldyr, alle mulige grøntsager og krydderurter. Kun fantasien sætter grænser her.
Vi havde dog besluttet os for en helt enkel suppe, hvor alle ingredienser kan købes i Hanstholm. Torsk, kartofler, gulerødder, blegselleri, persille…
Det mest avancerede er de røgede muslinger, som giver fiskesuppen en dybere smag. Friske muslinger, rejer, jomfruhummer eller andet godt fra havet ville fungere lige så godt.
Måske er det også en smule avanceret at servere aioli til. Men for pokker, hvor smager sådan en hvidløgsmajonæse godt sammen med frisk fisk. Som du vil opdage, er det ufatteligt let at lave sådan en majonæse selv, hvis du ejer en stavblender. Det tager 5 minutter!
Suppen skal hverken være tyk eller vandet; bare en smule cremet. Den kan derfor legeres med fløde eller cremefraiche – eller jævnes let med en smørbolle (smør og mel).
Suppen er hurtigt lavet, men har du meget travlt, er der skam tid at spare. Du kan fx købe en færdig fiskefond hos din lokale fiskepusher. Og du kan købe en færdig majonæse, som du rører et par fed knust hvidløg i.
Fiskesuppe fra Hanstholm smager vidunderligt, og hvis du spiser den samtidig med, at du lægger øret til en konkylie, kan du sagtens fornemme suset fra Æ Westerhaw.
Lav hellere en stor portion nu, du er i gang. Suppen smager endnu bedre dagen efter.
Et glas kølig chardonnay kan drikkes til den gode fiskesuppe uden de store problemer. Men et glas pilsnersk øl fra det lokale Skivebryggeri Hancock er næsten endnu bedre.
Ingredienser
Fiskefond |
|
3 torskehoveder eller andet fiskeaffald | |
0.5 l hvidvin | |
0.5 l vand | |
1 spsk. salt | |
1 gulerod | |
1 løg | |
Persillestilke | |
3 laurbærblade | |
10 peberkorn, knust | |
Smørbolle |
|
50 g smør | |
4 spsk. mel | |
Fyld |
|
500 g kartoffel | |
3 gulerødder | |
3 stilke blegselleri | |
600 g torskefilet | |
150 g røgede muslinger | |
Aioli |
|
2 dl olie | |
2 fed hvidløg | |
1 æg | |
1 tsk. sennep | |
1 tsk. god eddike | |
0.5 tsk. salt, peber | |
Pynt |
|
Kruspersille |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sæt alle ingredienser (gulerod og løg hakket groft) til fiskefond over i en passende gryde, bring i kog og småkog 30 minutter under låg |
2
Færdig
|
Imens suppen koger, kan du klare de øvrige småopgaver: |
3
Færdig
|
Drys lidt salt på torskefileterne - det gør fiskekødet mere fast |
4
Færdig
|
Ælt smør og mel sammen til en ensartet ‘bolle’ |
5
Færdig
|
Skær kartoffel, gulerod og blegselleri i bittesmå tern (max. 1/2 cm) - hak persillen fint |
6
Færdig
|
Aiolien laver du ved først at stavblende olie og hvidløg, herefter tilsætte de øvrige ingredienser og stavblende 1-2 minutter mere, til majonæsen har den rette konsistens |
7
Færdig
|
Skær torsken i stykker på 2 x 2 cm, hak muslingerne groft |
8
Færdig
|
Si den færdigkogte grundsuppe, kassér affald og urter |
9
Færdig
|
Bring suppen i kog, dæmp til middelvarme og lad smørbollen plumpe i - bollen opløser sig nu i suppen - pisk let, så konsistensen er jævn og uden klumper |
10
Færdig
|
Hæld grøntsagerne (ej persille) i suppen og lad koge med i 10 minutter under låg |
11
Færdig
|
Hæld fisken i suppen og lad koge yderligere 3 minutter |
12
Færdig
|
Tag suppen af ilden og servér med aioli og hakket persille |