Opskrift: Wow, sexede østers!

0 0
Opskrift: Wow, sexede østers!

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

1 stort skalotteløg
0.5 dl rødvinseddike

Ingredienser

Et par ord om vores opskrift

Del

Østers er en af de mest elegante appetizers, du kan servere nytårsaften. For eksempel sammen med et glas tør champagne klokken 18, når tv blænder op for majestætens nytårstale. De dugfriske skaldyr og en flaske bobler matcher perfekt stråleglansen og forgyldningerne i Amalienborgs fornemme gemakker.

I dag anses østers for at være en forfinet spise for forkælede feinschmeckere. Alene prisen afholder mange fra at hoppe ud i oplevelsen med de knudrede skaldyr.

Det er en pudsig og lidt trist udvikling, for østers har fungeret som billig husmandskost i Danmark siden 5000 år før Kristi fødsel (Ertebølletiden). Der er fundet kolossale køkkenmøddinger med østersskaller; hele bjerge på flere meters højde og 100 meters længde.

Vores forfædre smovsede bogstavelig talt i østers fra morgen til aften.

Læs mere om østers efter opskriften.

Ingredienser

1 stort skalotteløg
0.5 dl rødvinseddike
5 fra 2 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Opskrift på en ægte fransk sauce mignonette (rødvinsvinaigrette)

Hak skalotteløget helt fint

2
Færdig

Rør løg og eddike sammen

3
Færdig

Lad trække længe før brug - helst 12 timer eller mere i køleskab

Mere om østers: Sex og sundhed

I nyere tid forbindes de saftige skaldyr ofte med sex og løsslupne orgier. Mange regner faktisk østers for en lidt dekadent spise.

Betyder det, at vores forfædre altid gik rundt og var knaldliderlige, mens de åd sig gennem alle de mange østers? Næppe. Dengang vidste man bare, at østers mætter effektivt og gør noget godt for kroppen. Et måltid på 10-15 østers giver en behagelig mæthedsfornemmelse.

Siden har videnskaben sat flere ord på østersens sundhedsværdi – og på det med sex! For der ER faktisk noget om snakken. Østers er nemlig ikke blot leveringsdygtige i gode proteiner, kroppens byggesten, men er samtidig verdens bedste kilde til zink.

Zink menes at forebygge en mængde forskellige sygdomme. Men ikke nok med det. Det er påvist, at østersens høje zinkindhold BÅDE stimulerer kroppens dopaminproduktion, et signalstof i hjernen, som forbindes med glæde og velvære, OG fremmer testosteronproduktionen, som giver sundere sæd … og mere LYST!!

Undskyld, kan en fødevare blive mere sexet?

Limfjordsøsters og Stillehavsøsters

Du kan købe østers hos fiskehandleren og i velassorterede supermarkeder i de kolde måneder, hvor det er sæson for østers. Langt de fleste østers sælges til selve nytårsaften.

I Danmark har vi typisk valget mellem to arter østers, som er fanget (plukket) lokalt:

  • De runde Limfjordsøsters, en europæisk art, som især lever i den vestlige ende af Limfjorden. Mange gastronomer anser Limfjordsøsters som den største delikatesse.
  • De aflange Stillehavsøsters, en invasiv art, som herhjemme primært huserer i Vadehavet, hvor de ødelægger livet for områdets naturlige bestand af skaldyr. Biologer opfordrer os direkte til at spise Stillehavsøsters fra Vadehavet, fordi vi dermed gør den danske natur en stor tjeneste.

Citron eller rødvinsvinaigrette…?

Der findes to hovedskoler inden for østersspisning. Nogle foretrækker den friske, rå østers udelukkende med et stænk citron. Andre kan ikke forestille sig at sluge en østers uden en lille teskefuld rødvinsvinaigrette.

For mange år siden, før Spicy Twist overhovedet blev undfanget, var vi i Bretagne, hvor det at spise østers og muslinger er en lige så livsvigtig aktivitet som at trække vejret.

I et lille lokalt etablissement, hvor havet nærmest skyllede ind over fødderne på os, bestilte vi et dusin østers – og gjorde store øjne, da vi kun fik serveret citronbåde til.

Indehaveren, der selv havde hevet skaldyrene op af havet samme morgen, gav os forklaringen. Er østers friske nok, må man ikke forstyrre den delikate smag med andet end et lille dryp citron. Sauce mignonette – den kendte rødvinsvinaigrette med skalotteløg – serveres kun for turister, der som bekendt ikke ved bedre, og som man derfor kan prakke knap så friske østers på, hvor smagen er camoufleret af vinaigretten.

Aha?

Mais oui! Her på Spicy Twists østersredaktion foretrækker vi til hver en tid at nyde vores friske, iskolde østers udelukkende med lidt citronsaft. Vi er rørende enige med den stoute bretoner i, at der næsten burde pålægges bøder for at spolere skaldyrets sarte smag med rødvinsvinaigrette, Tabasco, peberrod eller andre anmassende kombinationer. Quel scandale!

Men ok, hvis du insisterer, bringer vi lidt senere opskriften på den ægte, franske sauce mignonette: Rødvinseddike med skalotteløg.

1-2-3, sådan åbner du østers

Sådan åbnes østers

At åbne østers kræver en smule teknik – og lidt tålmodighed i starten – men det er faktisk ikke så svært endda. Når først du har prøvet et par stykker, kan du let åbne østers på under 1 minut.

Først og fremmest: Køb eller lån en østerskniv! Du KAN også bruge andre små køkkenknive med kraftigt blad, ja, endog en skruetrækker, men risikoen for, at du eller kniven kommer til skade, er pænt stor.

  • Klar. Når du åbner østers, skal den runde side vende nedad og den flade opad, så saften bliver i skallen. Tag et viskestykke og grib fat om østersens spidse ende på en måde, så viskestykket vil beskytte din hånd, hvis kniven smutter, når du angriber fra den anden ende.
  • Parat. Du skal nu lirke knivspidsen ind i det bløde punkt, “øjet”, i østersens stumpe ende. Vrik frem og tilbage med kniven, til den efterhånden trænger lidt ind i østersen, og før nu kniven rundt langs østersens kant, til skallen pludselig lukker sig op.
  • Start. Sørg for at bevare saften i underskallen. Løsn østerskødet med kniven, så det ligger tilbage sammen med saften og er lige til at hælde ned i munden. Kassér den flade overskal. Fjern evt. skalstumper, der ikke vil være rare at få i munden.
  • Spis. Anret de åbne østers fladt på knust is (eller fx et lag sølvpapir, se billedet), så saften ikke løber ud. Anbring citronbåde på fadet, så dine medspisere selv lige kan dryppe med lidt citron. En østers spises ved at “drikke” af østersens spidse ende.
  • Apropos drikke: Den festligste vin til østers er selvklart en tør champagne. Men kendere vil helt klart hævde, at et glas riesling eller allerhelst en fino sherry reelt smager endnu bedre samme med det salte havdyr.

Beregn 3 eller 6 østers per person.

PS. Den eftertænksomme læser vil på nuværende tidspunkt have funderet længe og inderligt over, hvad vores fjerne forfædre gjorde med deres østers, idet de næppe rådede over hver sin fine østerskniv fra Imerco… De var smarte, var de! De anbragte østers i en lille dynge i sandet, dækkede dem med et lag tørt græs, som de antændte. Det kortvarige varmechok får skallerne til åbne sig akkurat så meget, at de er nemme at vride fra hinanden med fingrene. Moderne forskere har efterprøvet teknikken og har undrende måttet konstatere, at smagen er præcis lige så fin og sart, som når dyrene er åbnet med en kniv.

Vi ønsker dig et godt og sexet nytår!

Lækre østers

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Kylling stegt som vildt
forrige
Opskrift: Kylling stegt som vildt
Italiensk tomat passata
næste
Opskrift: Hjemmelavet italiensk tomat passata
Kylling stegt som vildt
forrige
Opskrift: Kylling stegt som vildt
Italiensk tomat passata
næste
Opskrift: Hjemmelavet italiensk tomat passata

Tilføj Din Kommentar