Ingredienser
-
Mørdej
-
160 g hvedemel
-
80 g blødt smør
-
40 g sukker
-
1 æg
-
0.25 tsk. salt
-
Citroncreme
-
3 æg
-
2 citroner, saft og skal
-
150 g sukker
-
30 g hvedemel
-
Marengs
-
3 æggehvider
-
150 g sukker
-
1 tsk. citronsaft
Et par ord om vores opskrift
Tarte au citron er en af verdens mest berømte kager. Den syrligt-søde citroncreme, der putter sig mellem en sprød mørdejsbund og et låg af marengs, smager aldeles uimodståeligt. Her kommer en nem opskrift på den klassiske citrontærte – uden kagerulle, uden bunsenbrænder, uden piskefløde.
Læs mere om den nemme, franske citrontærte efter opskriften.
Ingredienser
Mørdej |
|
160 g hvedemel | |
80 g blødt smør | |
40 g sukker | |
1 æg | |
0.25 tsk. salt | |
Citroncreme |
|
3 æg | |
2 citroner, saft og skal | |
150 g sukker | |
30 g hvedemel | |
Marengs |
|
3 æggehvider | |
150 g sukker | |
1 tsk. citronsaft |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Ælt mørdejen sammen med hænderne |
2
Færdig
|
Brug fingrene til at fordele dejen jævnt i en smurt, medium stor tærteform (Ø 25 cm) – dejen skal gå lidt op ad siderne |
3
Færdig
|
Stil på køl 30 minutter |
4
Færdig
|
Bag bunden 15 minutter midt i en 200 g varm ovn - tag bunden ud og skru ovnen op på 225 grader |
5
Færdig
|
Pisk ingredienser til citroncreme sammen og hæld i en tykbundet gryde |
6
Færdig
|
Varm op ved middelvarme under omrøring, til den størkner til en tyk creme - ca. 5 minutter |
7
Færdig
|
Pisk æggehvider, sukker og citronsaft til en tyk, sej marengsmasse - ca. 5 minutter |
8
Færdig
|
Fordel citroncremen over den forbagte bund |
9
Færdig
|
Fordel marengsmassen over hele tærten - gerne i flotte dutter med en sprøjtepose |
10
Færdig
|
Bag citrontærten ca. 5 minutter midt i ovnen - eller indtil marengsen er flot lysebrun |
11
Færdig
|
Lad tærten afkøle i formen, før du begynder at skære den ud |
Mere om tarte au citron – den klassiske, franske citrontærte
Tarte au citron meringuée er det fulde navn på denne verdensberømte franske kage. Citrontærte med marengs, på godt dansk.
Hvis du ikke har smagt kagen før, kan du godt begynde at glæde dig. Nederst gemmer sig en sød, sprød mørdej. Ovenpå ligger den formidable citroncreme, der på én gang er syrlig og sødlig og samtidig har den dér cremede konsistens, som er helt uimodståelig. Øverst ligger et lag marengs, der ser drøngodt ud og smager som indmaden i en flødebolle.
Disse citrontærter fås hver dag hos bagere over hele Frankrig, og de bliver revet væk. Alverdens kokke og bagekunstnere har deres egne opskrifter på tarte au citron, ofte små kunstværker, som kunne udstilles på museum. Herhjemme har Mette Blomsterberg og brødrene Price naturligvis deres fornemme versioner.
Ikke et ondt ord om alle de glimrende opskrifter på citrontærte – resultaterne er fantastiske. Problemet er blot, at de er møgbesværlige, tager kolossalt lang tid og kræver kageruller og bunsenbrændere og særlige termometre. For ikke at tale om mængderne af piskefløde, smør og flormelis.
Spicy Twists opskrift på citrontærte med marengslåg er lige ud ad landevejen – det er måske Danmarks nemmeste måde at lave en tarte au citron, der smager helt rigtigt, men (indrømmet) måske ikke ligner en udstillingsgenstand. Ingen piskefløde, almindeligt hvidt sukker, kun 80 gram smør.
- Mørdejen æltes sammen med hænderne og trykkes direkte ud i tærteformen med fingrene – det tager højst 10 minutter. Nu skal den stå 30 minutter på køl og herefter forbages 15 minutter.
- Citroncremen piskes sammen og varmes herefter op i en gryde under omrøring, til den bliver tyk og lækker – i alt tager det under 10 minutter.
- Marengsmassen piskes sammen i 5 minutter, til den er tyk og sej.
- Først lægges citroncremen på den forbagte bund, herefter marengsmassen (evt. via en sprøjtepose), og så skal tærten bage 5 minutter ved 225 grader, til marengsen har taget lidt farve.
- Voilà!
Skal det være ekstra raffineret, serveret du et glas italiensk citronlikør til. Og ja, du kan naturligvis selv lave en fremragende limoncello!