Ingredienser
-
1 bavette (6-700 g)
-
1 tsk. sort peber
-
1 tsk. sichuanpeber
-
1 tsk. rosenpeber
-
1 tsk. salt
-
4 spsk. olivenolie
-
Persille-bearnaise
-
2 dl hønsebouillon
-
2 tsk. citronsaft
-
0.5 bdt. persille
-
3 æg
-
30 g mel
-
20 g smør
-
Desuden
-
1 blomkål
-
4 små rødløg
-
Franske kartofler
Et par ord om vores opskrift
Værsgo, en let twistet version af den klassiske peberbøf til lørdagsmiddag. Rul den skønne udskæring bavette (flapsteak) i 3 slags peber og steg 15 minutter i ovnen – kødet bliver englemørt, drivende saftigt og smager vildt godt under den milde persille-bearnaise og de let sprøde blomkålsbuketter. Husk rødvinen!
Læs mere om den lækre lørdagsmiddag med flapsteak, 3 slags peber og en utroligt nem bearnaise efter opskriften.
Ingredienser
1 bavette (6-700 g) | |
1 tsk. sort peber | |
1 tsk. sichuanpeber | |
1 tsk. rosenpeber | |
1 tsk. salt | |
4 spsk. olivenolie | |
Persille-bearnaise |
|
2 dl hønsebouillon | |
2 tsk. citronsaft | |
0.5 bdt. persille | |
3 æg | |
30 g mel | |
20 g smør | |
Desuden |
|
1 blomkål | |
4 små rødløg | |
Franske kartofler |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tag kødet ud af køleskabet 1 time før stegning |
2
Færdig
|
Knus de 3 slags peber og salt til pulver og gnid ind i kødet, så det marinerer ved stuetemperatur |
3
Færdig
|
Brun kødet grundigt af i olien på en meget varm pande, læg i et stort, ovnfast fad |
4
Færdig
|
Brun blomkålsbuketter og små, kvarte løg grundigt af på panden, vend med lidt salt og læg i fadet med kødet |
5
Færdig
|
Steg kød og grøntsager 15 minutter i en 180 grader varm ovn - lad hvile 10 minutter |
6
Færdig
|
Det aflange stykke kød skæres over 3 gange på tværs og herefter i tykke lunser på langs |
7
Færdig
|
Mens kødet hviler, laver du persille-bearnaisen |
8
Færdig
|
Blend bouillon med citronsaft og persille, til væsken er flot grøn |
9
Færdig
|
Blend æg og mel i |
10
Færdig
|
Hæld i en tykbundet gryde, tilsæt smør og varm op ved middelvarme under omrøring, til det størkner til en tyk sauce - ca. 5 minutter |
11
Færdig
|
Anret kød, grøntsager og sauce på varme tallerkener med en håndfuld franske kartofler |
Mere om lørdagsmiddag med flapsteak, 3 slags peber og en utroligt nem bearnaise
Hvis du beslutter at servere peberbøf for dine gæster, har du samtidig valgt, at der skal være fuld knald på smagspaletten. Peber er naturens eget krudt.
En klassisk peberbøf steges med de grønne Madagaskarpebre, som er syltede, umodne peberkorn. Mange vælger dog at vende bøffen i masser af sort peber, og så er man i hvert fald sikker på, at bøffen bliver stærk.
Hvis du kan få fat i en pose rosenpeber og en pose sichuanpeber som supplement til den sorte peber, opnår du en langt mere nuanceret smag. Stadig ret stærk, men med både blomsteragtige og let syrlige noter, som klæder kødet formidabelt godt.
Sichuanpeber har samtidig den underholdende egenskab, at det giver en let summende, lammende fornemmelse på tungespidsen. Slet ikke voldsomt som chili, men med sin helt egen underspillede styrke.
Denne peberblanding kan du bruge som marinade (dry rub) på alt slags kød. Kylling, svinemørbrad, lammekølle, koteletter, oksebøffer … og altså på den skønne udskæring af koen, som på fransk hedder bavette og på engelsk flapsteak.
Stegetid for bavette (flapsteak)
Bavette er et aflangt stykke kød, som ofte vil veje 6-700 gram. Det skal ud af køleskabet 1 time før stegning og straks vendes i peberblandingen.
Kødet brunes omhyggeligt af på panden og sættes herefter i ovnen 15 minutter, før det lige får lov at trække 10 minutter. Bavetten skæres nu over på tværs i 3 stykker, som hver især skæres i tykke lunser på langs – det bliver englemørt, drivende saftigt og smager ærlig talt bedre end en traditionel bøf.
Skal kødet være bleu (rare), nøjes du med at give det 10 minutter i ovnen. Foretrækker du kødet en anelse lyserødt (well done), giver du det 20 i ovnen. Sværere er det ikke.
Serveres med en nem bearnaise
Forestil dig den lækre konsistens af en bearnaisesovs kombineret med den milde, grønne smag fra en persillesovs… Så har du ideen i vores nyopfundne persille-bearnaise.
Sovsen er utroligt nem at lave. Du blender hønsebouillon med lidt citronsaft og persille, blender herefter æg og mel i, hælder i en gryde med en smule smør – piske, piske, piske over middelvarme i 5 minutter, og så står du med den dejligste, tykke sovs. Det kan simpelt hen ikke gå galt.
Måske foretrækker du nemme hjemmelavede pommes frites med din peberbøf og bearnaise? Men hvis du er frisk på lidt alternativt tilbehør, så prøv at stege blomkålsbuketter og små, kvarte rødløg sammen med kødet i ovnen. Det er nemt, sundt og smager naturligvis fremragende.
En gammeldags bønnesalat med bacon og løg vil også gøre sig i det gode selskab.
Hvad mangler vi så? Nå ja, rødvinen! Til en smagsintensiv peberbøf er det nok en god idé at hive proppen af en vin, der selv har lidt krudt og peber i sig. For eksempel en fransk Cotes du Rhone eller en australsk Shiraz.
Thank God it’s Saturday!