Ingredienser
-
1 kalvecuvette
-
2 spsk. olie
-
Salt, peber
-
Græskarpuré
-
1 hokkaido
-
2 dl vand
-
1 løg
-
2 fed hvidløg
-
1.5 tsk. timian
-
1 tsk. salt, peber
-
1 citron, den revne skal
-
Ovnfritter
-
1 kg bagekartofler
-
0.5 dl olivenolie
-
2 tsk. salt
-
2 tsk. paprika
-
1 tsk. timian
-
Balsamico-glace
-
30 g smør
-
1 dl balsamico
-
0.5 bouillonterning
-
2 tsk. soya
-
1 tsk. sukker
Et par ord om vores opskrift
Her er en fredagsmenu, som nok skal gøre lykke! På tallerkenen ligger skiver af mør og saftig kalvecuvette, der er stegt på panden – en krydret, rund græskarpuré – perfekte ovnfritter – og en fræk balsamico-glace, der tager 3 minutter at lave. Så mangler du bare at hive proppen af rødvinen.
Læs mere om den lækre fredagsmiddag efter opskriften.
Ingredienser
1 kalvecuvette | |
2 spsk. olie | |
Salt, peber | |
Græskarpuré |
|
1 hokkaido | |
2 dl vand | |
1 løg | |
2 fed hvidløg | |
1.5 tsk. timian | |
1 tsk. salt, peber | |
1 citron, den revne skal | |
Ovnfritter |
|
1 kg bagekartofler | |
0.5 dl olivenolie | |
2 tsk. salt | |
2 tsk. paprika | |
1 tsk. timian | |
Balsamico-glace |
|
30 g smør | |
1 dl balsamico | |
0.5 bouillonterning | |
2 tsk. soya | |
1 tsk. sukker |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tag kødet ud af køleskabet 1 time, inden det skal steges |
2
Færdig
|
Fjern den hvide sene, der sidder på undersiden af kalvecuvetten |
3
Færdig
|
Varm en pande op ved middelvarme og smør olien ud |
4
Færdig
|
Anbring stegen med fedtsiden nedad, læg låg på panden og giv kødet 15 minutter |
5
Færdig
|
Vend stegen, læg låg på panden og giv kødet 15 minutter |
6
Færdig
|
Krydr godt med salt og peber |
7
Færdig
|
Lad stegen hvile 15 minutter på den varme pande |
8
Færdig
|
Skær kødet ud i tynde skiver på tværs af kødfibrene (de er synlige på undersiden af stegen) |
9
Færdig
|
GræskarpuréSkrub skrællen på hokkaidoen, skær enderne af, fjern mørke pletter – lad resten af skrællen blive på |
10
Færdig
|
Halvér hokkaidoen og skrab kernerne ud |
11
Færdig
|
Skær hokkaido, løg og hvidløg i mindre stykker og sæt over i en gryde med vand og krydderier |
12
Færdig
|
Damp under tætsluttende låg i 10-15 minutter, til hokkaidoen er rimeligt mør |
13
Færdig
|
Gem 1 dl af kogevandet - og blend eller stavblend resten inkl. citronskal |
14
Færdig
|
Justér evt. konsistensen med det gemte kogevand |
15
Færdig
|
OvnfritterSkær de rensede kartofler i grove stave |
16
Færdig
|
Hæld kartoffelstave, olie og krydderier i en stor frysepose - pust den op og luk til med al luften indeni - ryst det hele godt sammen |
17
Færdig
|
Bred kartoffelstavene omhyggeligt ud på et stykke bagepapir |
18
Færdig
|
Bag 25-30 minutter midt i en 225 grader varm ovn |
19
Færdig
|
Balsamico-glaceHæld alle ingredienser på en pande, skru op på middelvarme |
20
Færdig
|
Pisk, mens glacen varmer op |
21
Færdig
|
Når den efter et par minutter har den ønskede konsistens, slukkes for blusset |
Fredagsmiddag med rødt kød, en mumset puré, ovnfritter og en fræk glace
Om fredagen skal der rødt kød på bordet! Det kan selvfølgelig altid være en bøf, men prøv at kigge i supermarkedets kølemontre – her finder du ganske ofte tilbud på de dejlige kalvecuvetter.
Som du kan se i opskrifterne nederst på siden, kan kalvecuvette nemt tilberedes i ovn eller på grill. Men det er faktisk allernemmest på panden. Du bruger simpelt hen bare 15 15 15-metoden: 15 minutter på fedtsiden, 15 minutter på kødsiden, 15 minutters hvile. Med en kalvecuvette på ca. 800 gram ender det i en drivende saftig og mør steg, der smager som en drøm.
I vinterhalvåret smager en hyggelig græskarpuré godt til det røde kød. Sådan én er pærelet at lave – med skræl, men uden kernerne indeni. Skær hokkaidoen i mindre stykker sammen med løg og hvidløg, damp 15 minutter i lidt vand og krydderier, stik en stavblender i gryden – og vupti, det var dét!
Gammeldags ovnfritter er jo også nemme at lave. Især hvis du hælder de grove kartoffelstave i en stor pose med olie og krydderier, puster posen op og ryster rundt, så alting bliver jævnt fordelt. Herefter er det bare at bage fritterne 25-30 minutter ved 225 grader.
Det nemmeste af det hele er dog balsamico-glacen, som er lækker at dyppe både kød og fritter i. Du hælder simpelt hen balsamico, smør, en halv bouillonterning (okse-, kylling-, grøntsags- – vælg selv) samt en smule soya og sukker på panden. Efter 2-3 minutters opvarmning er glacen cremet og lækker.
Og hvilken vin skal du så vælge til kalvestegen? Tja, den må ikke være for tung, så hvad med en italiensk barbera eller en pinot noir…?
Har du brug for mere inspiration til fredagsmiddagen, så tjek vores andre opskrifter: