Ingredienser
-
3 spsk. olie
-
2 store løg
-
2 fed hvidløg
-
300 g hakket oksekød
-
2 spsk. tomatpuré
-
150 g finthakket grønkål
-
2 store gulerødder
-
1 ds. flået tomat
-
1.5 tsk. salt, peber
-
1 tsk. sukker
-
2 tsk. basilikum
-
2 tsk. oregano
-
1 dl pastavand
-
Desuden
-
400 g spaghetti
-
Revet ost
Et par ord om vores opskrift
Denne lækre kødsovs smager helt rigtigt – også selv om den er dobbelt så sund, som den plejer. Halvdelen af kødet er erstattet af billige, fiberrige grøntsager som grønkål og revne gulerødder, og alligevel er smagen (næsten), som den plejer. Invitér familien med indenfor til fremtidens spaghetti bolognese!
Læs mere om spaghetti bolognese med grønkål efter opskriften.
Ingredienser
3 spsk. olie | |
2 store løg | |
2 fed hvidløg | |
300 g hakket oksekød | |
2 spsk. tomatpuré | |
150 g finthakket grønkål | |
2 store gulerødder | |
1 ds. flået tomat | |
1.5 tsk. salt, peber | |
1 tsk. sukker | |
2 tsk. basilikum | |
2 tsk. oregano | |
1 dl pastavand | |
Desuden |
|
400 g spaghetti | |
Revet ost |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Hak løg og hvidløg groft og sæt over ved middelsvag varme på en pande (eller i en gryde) med låg |
2
Færdig
|
Imens løgene småsnurrer og bliver blanke, forbereder du de øvrige ingredienser - hakker grønkål, river gulerødder, åbner dåsetomater, river ost |
3
Færdig
|
Skru op for varmen og tilsæt det hakkede kød - rør rundt, til det er smuldret |
4
Færdig
|
Tilsæt tomatpuré og steg med nogle sekunder |
5
Færdig
|
Tilsæt grønkål og revne gulerødder og rør rundt, til grøntsagerne falder lidt sammen |
6
Færdig
|
Tilsæt flået tomat, salt, peber og sukker - rør rundt, skru lidt ned for varmen og lad retten småsnurre mindst 15 minutter under låg |
7
Færdig
|
Kog spaghetti i rigeligt letsaltet vand |
8
Færdig
|
Når spaghettien er kogt, skal lidt af kogevandet røres i kødsovsen sammen med basilikum og oregano |
9
Færdig
|
Vælg nu, om du vil røre spaghettien i kødsovsen og koge med 1 minut (som italienerne) - eller lægge spaghettien på tallerknerne med kødsovsen henover (som danskerne) |
10
Færdig
|
Drys med revet ost |
Mere om fremtidens kødsovs – bolognese med grønkål
Både klimaet, vores helbred og økonomien skriger efter, at vi skærer ned på kødet og erstatter de animalske produkter med grøntsager.
Danmarks nationale livret – spaghetti bolognese – egner sig fantastisk til ideen om mere grønt og mindre kød. For smagen af tomat og krydderier er det, vi forbinder med den klassiske, Italienske kødsovs – og denne smag bevares i dette bud på spaghetti bolognese 2.0. Fremtidens kødsovs.
Vi erstatter cirka halvdelen af kødet med grønkål og gulerødder. Netop disse to grøntsager har mange fordele: De er megasunde, de er fyldt med gode kostfibre, de er billige og klimavenlige – og så smager de ikke af noget særligt, når de er kogt med i kødsovsen. De stjæler altså ikke smagen fra den traditionelle kødsovs.
Lidt hurtigere at lave end normalt
I stedet for at forberede alle ingredienser fra start kan du skære ned i tidsforbruget ved at starte med at sætte løg og hvidløg over ved lav varme. Lad småsnurre under låg, mens du hakker og snitter de øvrige ting, der skal i retten.
Det næste, der skal i retten, er kødet. Når du har smuldret det sammen med de nu bløde og blanke løg, tilsætter du først tomatpuré, herefter finthakket grønkål og revne gulerødder, og så flået tomat, salt, peber og lidt sukker. Ingen ekstra væde!
Kødsovsen skal nu småsnurre under låg, mens du laver pasta (spaghetti). Tørre pastaer tager naturligvis længere tid at koge end frisk pasta, men pyt med det – vores halvgrønne bolognese bliver kun bedre af at simre lidt længere.
Til sidst, når spaghettien er kogt al dente, hælder du lidt af kogevandet i kødsovsen sammen med tørret basilikum og oregano. Nu skal du vælge, om du vil røre pastaen i kødsovsen, som man gør i Italien, eller om du vil servere kødsovsen oven på spaghettien, som vi danskere normalt gør.
På fotoet kan du se, at vi har fulgt den danske fremgangsmåde. Men vi foretrækker altså den italienske, hvor pastaen lige får lejlighed til at tage smag af kødsovsen.
Buon apetitto!